60 yatılı öğrenci kapasiteli, 4 hafızlık ve 1 hafızlık temel sınıfı bulunan Sümeyye Hatun Yatılı Hafızlık Kur’an Kursu’nda hafızlık eğitiminin yanında öğrencilerin sosyal becerilerini geliştirmek için de kurslar açılıyor. Özellikle alanındaki başarısıyla dikkatleri üzerine çeken Sümeyye Hatun Yatılı Hafızlık Kur’an Kursu, 2016-2018 yıllarında Hafızlık Kur’an Kursları arasında yapılan dini bilgiler yarışmasında birinci ve ikinci olmuştu. Yine 2017-2018 yıllarında Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle hafız bayan din görevlileri arasında yapılan hafızlık yarışmasında kurs öğreticisi Hatice Karanfil Türkiye 2’ncisi olurken, İran’da ülkemizi temsil etmişti. 2013-2016 yılları arasında 34, 2017-2018 eğitim öğretim döneminde ise 29 mezun veren Sümeyye Hatun Yatılı Hafızlık Kur’an Kursu, yeni binasıyla yeni başarılar elde edecek. Öncesinde Sandalzade Kur’an Kursu olarak bilenen ve gerek eğitim gerekse de yatılı kurs için fiziki şartlarının uygun olmaması sebebiyle, Sümeyye Hatun Yatılı Hafızlık Kur’an Kursu olarak yeni binasına taşınan Kur’an Kursu’nun açılışı Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Muslu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.

YENİ SÜMEYYE’LER YETİŞECEK”

Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından kürsüye ilk olarak Onikişubat İlçe Müftüsü Abdullah Demir geldi. Demir, yeni hafızların Kur’an Kursu’nda yetişmeye devam edeceğinin belirterek, “Hafızlar yetiştirmek için elhamdülillah bu kursumuz hizmet vermekte Kahramanmaraş’ımızda. Sümeyye Hatun malumunuz İslam’ın ilk şehidesidir. Onun ismi yaşasın istedik burada. İnşallah onun gibi Sümeyye’ler yetişecek burada ve bu yetişecek nesil Kahramanmaraş’ımıza ve ülke genelinde hakka ve hakikate hizmet edeceklerdir. Bu binanın yapımında emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara, özellikle de Onikişubat Belediye Başkanımız Hanefi Mahçiçek’e, il müftümüze ve diğer hayırseverlere teşekkür ediyorum” dedi.

KALİTELİ BİR NESİL YETİŞTİRMEYE DOĞRU ADIM ATACAĞIZ”

Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç ise kurumsallaşan Kur’an Kursları ile birlikte kaliteli bir nesli yetiştirmeye adım atacaklarını dile getirerek, “Kur’an-ı Kerim’in anlaşılmasının yanında güzel bir üslup ile okunması ve bunun içerisinde hafızlık müessesesi Peygamber Efendimizden itibaren bize kadar gelen çok önemli bir gelenektir. Kur’an-ı Kerim’in korunması için hafızlık müessesesi şarttır. Bu devam etmelidir ve devam edecektir. Zira Yüce Allah, ‘Kur’an’ı biz indirdik, onu biz muhafaza edeceğiz’ buyururken, işte bu muhafızlardan birisi de bizim canlı Kur’an dediğimiz hafızlarımız, Hafizelerimizdir. Onun için hafızlarımıza her zaman, hem Kur’an hafızı hem de muhafızı olun diyorum. Zaman zaman yarışmalardan sonra beni arıyorlar, teşekkür ediyorlar. Kahramanmaraş gelen hafızlar tulum çıkararak gidiyor diyorlar. İnşallah bu süreç günden güne daha da güzelleşecek, kurumsallaşan Kur’an Kurslarımıza sahip olacağız. Kur’an’ın lafzıyla hamil, manasıyla amil ve ahlakıyla kamil olan çok kaliteli bir nesil yetiştirmeye doğru adım atacağız” ifadelerini kullandı.

FİZİKİ AÇIDAN İYİ DURUMDAYIZ”

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Muslu da yaptığı açıklamada geçmişe göre tüm Türkiye’de fiziki şartların iyi bir seviyede olduğunu dile getirirken, “Yaklaşık iki yıldır kursumuz faaliyetteymiş. Yaklaşık 70 kapasiteyle hizmet vermektedir. Kursumuzu gezme imkanımız oldu, dersliklerini, yatakhanelerini, salonlarını gördük. Tabi fiziki şartlar itibariyle gerçekten Türkiye genelinde güzel bir durumdayız geçmişe göre. Tarihe kısaca bakacak olursak, Peygamber Efendimizin kalbine, gönlüne inzal olan vahiy, çok kısa sürede Mescid-i Nebevi başta olmak üzere sadece Medine’de 9 mescitte Kur’an eğitimi başlamıştır. Ardından Endülüs’e geldiğimizde gerçekten bazı camiler bu işlere tahsis edilmiş, burada Kur’an talebeleri Kur’an-ı ezberlemek isteyen insanlar bu camilerde eğitimler görmüşler. Örneğin bir kimse öldükten sonra defnedilmek üzere kabir yaptırıyor. Bunu yaptırırken yanına Kur’an Kursu’da yani hafızlık yapılacak bir eğitim merkezi de inşa ediyor. Bununla da vefatından sonra hemen yanı başında Kur’an’ın okunmasını, Kur’an’ın ezberletilmesini sağlayarak bundan hayır umuyor. Bu niyetle bile çok değişik mekanlarda hafızlık müessesesinin devam ettiğini görüyoruz. Osmanlı’ya geldiğimizde İbn’ül Cezeri’nin Bursa’ya gelmesiyle birlikte hem hafızlık hem de kıraat ilmi neşr’ü nema buluyor” şeklinde konuştu.

KUR’AN ÖĞRETİMİNE GEREKEN ÖNEMİ VERİYOR PERSONELİMİZ”

Hafızlık çalışmalarının desteklenmesi gerektiğine dikkat çeken Muslu, sözlerine şu şekilde devam etti, “Tevhid-i Tedrisat ile birlikte bu müesseseler kapatılmak üzereyken dönemin Diyanet İşleri Reisi Rifat Börekçi özel bir izinle Kur’an ezberletilen kursların bu kapsam dışında tutulmasını sağlıyor. O yıllarda tabi bir fetret dönemi yaşanıyor. Kur’an-ı Kerim’e olan ilgi özellikle hafızlık müesseselerinin devamıyla ki on kadar kurstan söz ediliyor ve bugünlere doğru geldiğimizde bugün 800 bin kadar Kur’an Kursu öğrencimiz var. Bunlardan 100 binin üzerinde öğrencimiz hafızlık çalışmalarına devam ediyor. 2018’de hafızlığını tamamlayıp Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı kurslarda belge alanların sayısı yaklaşık 8 bin civarında. Dışarıdan bitirenlerle beraber bu rakam daha da yükseliyor. Müftülerimiz 22 tane kursumuzun bulunduğunu ifade ettiler. İnşallah bunlar güzel çalışmalar, desteklenmesi gereken çalışmalar. İl müftülerimiz, Kur’an Kursu öğreticilerimiz, yöneticilerimiz kısacası bütün personelimiz Kur’an öğretimine gereken önemi veriyorlar.”

Protokol konuşmalarının ardından Sümeyye Hatun Yatılı Hafızlık Kur’an Kursu’nun açılış kurdelesi kesildi.

Davetliler sonrasında ise Sümeyye Hatun Yatılı Hafızlık Kur’an Kursu’nun sınıflarını tek tek gezerek, öğrencilerle sohbet etti.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz