Bilimsel adı Vanessa Cardui olan ancak halk diliyle diken kelebeği olarak bilinen kelebek türü, nesillerini devam ettirmek üzere Afrika’ya göç ederken kullandığı Kahramanmaraş güzergâhında renkli görüntülere sahne oluyor. Özellikle karayollarında sıklıkla görülen kelebekler zaman zaman seyir halindeki sürücülere zor anlar yaşatsa da Kuzey Yarımkürenin tamamı, Afrika ve Avustralya kıtaları olmak üzere küresel olarak yaygın dağılış gösteriyor. Türkiye'nin tüm illerinde bulunduğu ifade edilen bu kelebeklerin, deniz seviyesi ile 3 bin metre arasındaki yükseltilerde uçtukları, Mart ve Kasım arasında 3 veya 4 kuşak üremekte oldukları, kış aylarında sıcak ülkelere göç ettikleri öğrenildi.

KELEBEKLER RENKLİ GÖRÜNTÜLERE SAHNE OLDU
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, göçmen kelebeklerin tarımsal olarak olumsuz etkisinin olmadığını söyleyerek, “Kahramanmaraş çevresinde yoğun bir şekilde görülen ve göç eden kelebeklerin renkli görüntülerine şahit oldu. Kelebeklerin göç edişi zaman zaman sürücülerimize de sıkıntı yaşattı. Ama bu kelebeklerin hiçbir şekilde tarım arazilerine zararları yok. Bu kelebekler sadece Afrika ülkelerine daha sıcak yerlere göç ediyor. Göç ederken de Kahramanmaraş bu göçte kullanılan güzergâhlardan sadece biri. Bu kelebeklerin bilimsel adı Vanessa Cardui ama halk arasında diken kelebeği olarak biliniyor. Bu kelebekler Kahramanmaraş’ta ve Türkiye genelinde oldukça sık görülen kelebek türü. Bu kelebekler nesillerini sürdürebilmek için Afrika ülkelerine göç etmekteler. Bu göç esnasında kelebeklerin ömürlerinin kısa oluşu akabinde göç edecek yerlere ulaşabilmeleri için yaklaşık 5 kuşak geçiyor. Kahramanmaraş’ta yoğun olarak gördüğümüz bu kelebekler tekrar söylemek gerekirse tarımsal açıdan herhangi bir olumsuz etkisi yok” dedi.

DİKEN KELEBEĞİ

Bilimsel adı Vanessa Cardui

Kuzey yarıkürenin tamamı, Afrika ve Avustralya kıtaları ile küresel olarak en yaygın dağılış gösteren kelebek türlerindendir. Türkiye'nin tüm illerinde bulunmaktadır. Deniz seviyesi ile 3000 m arasındaki yükseltilerde uçarlar. Mart ve kasım arasında 3 veya 4 kuşak üremektedirler. Göçmen kelebeklerdir ve kış aylarında yerden 200-400 m yükseklikte rüzgârın da yardımıyla sıcak ülkelere göçerler. Ancak Türkiye'de kışları sıcak olan güney illerinde tüm mevsimlerde uçtukları görülebilmektedir. Diken kelebeklerinin larvaları adını aldıkları yaban dikenlerinde beslenirler ve yumurtalarını da bu bitkilere bırakırlar. Pupaları (kokon) beyaz lifsi çadır görünümlüdür. Son günlerde ilimizde yoğun bir şekilde görülen diken kelebeğinin kültür bitkilerine zirai açıdan hiçbir zararı bulunmamaktadır.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz