Günümüzde bilimin geldiği nokta o denli ilerledi ki sadece bir test ile kişinin hangi ölümcül hastalıklara genetik olarak yatkınlığı bulunduğunu belirlemek mümkün olabiliyor. Gen testi olarak adlandırılan bu uygulama sayesinde, kişinin farklı kanser türleri, kalp damar ve Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riski belirlenerek, buna uygun bir yaşam tarzına sahip olması sağlanabiliyor. Gen testinin yararları bununla da sınırlı değil. Gen test, ile kişinin genetik özellikleri doğrultusunda sağlıklı, enerjik ve sağlık açısından kaliteli bir hayat sürmesi için uygulanıyor. Testin, farklı yaş gruplarındaki kişiler için farklı getirileri bulunuyor. Gen test, insan genomunun ve hücrenin moleküler özelliklerini, moleküler biyoloji, epidemiyoloji, biyokimya, beslenme, diyetetik, istatistik tıp ve bilgi teknolojilerindeki son gelişmeleri kullanarak tamamen size özel “optimum kişisel yaşam planı” olarak hizmet sunuyor. Avrupa’nın en iyi koruyucu sağlık uygulaması seçilen Gen Test Uygulaması, Doç. Dr. Müzeyyen İzmirli tarafından Kahramanmaraş’a taşındı. İzmirli, Gen Test Uygulamasını gazetemize anlattı.

KİŞİYE ÖZEL YAŞAM PLANI HAZIRLIYORUZ”

Gen test ile insanların hasta olmadan önce yaşam planı uygulayarak hastalıktan korunabileceğini anlatan İzmirli, “Gen test konusunda çalışmalar yaptım. Birçok yerde çalıştım ve kendi memleketim Kahramanmaraş’a döndüm. Burada hayalim olan bir iyi kurmak istedim ve burada kendi hemşerilerime hizmet ediyorum. Hücrelerden meydana gelmiş bir bireyiz ve bu hücrelerimiz özelliklerini çekirdeğimizde bulunan DNA adlı bir kitabın içerisinde bulunuyor. DNA’mız bazı harflerden ve bu harflerin birleşimiyle kelimelerden ve cümlelerden meydana geliyor. Aslında bu bizim alın yazımız. Biz burada bu kitap içerisindeki bazı genlerimizin yani özelliklerimize bakarak kişiye özel yaşam planı hazırlıyoruz. Kişi hasta olmadan önce bir yaşam planı uygulayarak, bunun içerisinde beslenme var, uyku düzeni var, stresle baş etme yöntemleri var” ifadelerini kullandı.

AVRUPA’NIN EN İYİ KORUYUCU SAĞLIK UYGULAMASI”

Gen test uygulamasının Avrupa’nın en iyi koruyucu sağlık hizmeti olduğuna dikkat çeken İzmirli, “Hastalığa yatkınlığı olsa bile yani annesi ya da babası bu hastalığı taşıyor olsa bile çevresel faktörlerin düzenlenmesi neticesinde o hastalığa yakalanmadan ölünceye kadar yaşamını devam ettirebilir. Yani hasta olmadan ömrünü tamamlayabilir. Yanık içerisinde sıvı alıyoruz, steril şartlarda. Bunu İstanbul’a gönderiyoruz ve sonuçları 4-5 hafta sonra geliyor. Bu bir koruyucu tıp uygulaması dediğim gibi. Aslında insanlarımızın hasta olmadan gelmesi, yaptırması gereken bir işlem. Avrupa’da da gen test uygulaması en iyi koruyucu sağlık uygulaması seçildi. Bu açıdan da çok önemsiyorum. Daha sağlıklı, daha dinamik, daha fit bireyler olabilmek adına herkesin yaptırmasını öneriyorum” dedi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz