Hayatımıza girdiği günden beri hava fotoğrafçılığı pek çok alanda hayal gücümüzün sınırlarını, gerçek dünyanın görselleriyle hemen hemen aynı noktaya taşımaya başladı. Dronelar yardımıyla fotoğraf çekimleri arkeolojiden jeolojiye peyzajdan çevre çalışmalarına kadar pek çok alanda hizmet veriyor. İnsanın yaşadığı çevreye hatta evrene ilgisinin artık hat safhaya ulaştığı günümüz dünyasında drone çekimleri çok fazla soruya cevap bulabilecek olsa da hava fotoğrafçıları bu potansiyel performansı manzara, düğün ve organizasyon fotoğraflarına hapsettiğinden bu yana bu teknolojinin sanatsal ve bilimsel amaçlı kullanımı maalesef popüler amacına yenilmiş durumda.

ÇOK ÖNCELERİ…
Kameranın ilk icadından bu yana fotoğrafçılar makinelerini havadan fotoğraf çekme amaçlı kullanmaya çalışmaktaydılar. Nadar ve James Wallace Block gibi 1850’lerde ilk deneyimleyenler istedikleri sonucu alabilmek için balonla yükseldikleri irtifada merceklerine kimyasal bir karışım sürmek ve film banyolarını balonun sepetinde yapmak zorunda kalmışlardı. İlerleyen zaman içerisinde fotoğrafçılık her anlamda aşama kaydedip geliştiği gibi çekim şartları anlamında da çok ilerlemeye sahne oldu. İnsanın kendisini ve doğayı kaydetme merakı hiç bitmedi ve her türlü doğal şarta rağmen elindeki imkânlarla gördüklerini başkalarına servis etme çabası devam etti. Günümüzde ise söz konusu teknolojinin ulaştığı nokta sayesinde çekimi yapılan ister Filipinler’de zorlu bir tayfun olsun ister sessizce süzülünen bir düğün, bizleri kolaylıkla yüzlerce metre yükseğe taşıyabilmektedir.

DRONE FOTOĞRAFÇILIĞI
Hava fotoğrafçılığı yüksek mesafeden çekilen karelerle gözümüze görüneni düzleştirerek dünya coğrafyasına farklı bir sınır ve denge oluşturmaktadır. Yüksek irtifadan fotoğraf meraklıları çektikleri karelerle hem sanatsal hem de gazetecilik hedeflerini fazlasıyla yakalarlar. Bu konularda kendi performanslarıyla da belirleyici izler bırakmayı başarmışlardır. Drone teknolojisinin, gösterdiği hızlı gelişmelerle hem daha fazla ilgi çekici hale gelişi hem de daha fazla alıcı bulmasıyla konu güvenlik ihtiyacı olmaktan fazlasıyla çıkmıştır. Tabii sivil hayatta hatta çocukların dünyasında tahmin edilemeyecek kadar fazla talep yaratmıştır. Dronelar günümüzde alışık olduğumuz şarj edilebilir ve uzaktan kumanda edilebilir modellerle karşımıza çıkıyor. Ancak aslında koordinatlara yönlendirilebilme özellikleri sayesinde kargo taşıma, sipariş ulaştırma ve bunun gibi görevleri çok yakında üstlenebilecek donanıma ulaşmıştır.

“FOTOĞRAF ÇEKİMLERİNDE DRONELER ARTIK ÖNEMLİ BİR YER TUTUYOR”
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yalçın Medya İşletme Sahibi Yalçın Ördek, fotoğraf çekimlerinde dronelerin artık önemli bir yer tuttuğundan bahsetti. Bunun yanında insanların artık stüdyo değil de doğal mekan çekimlerine yöneldiğini anlatan Ördek, “Stüdyo fotoğrafçılığı uzun zamandır insanlar tarafından tercih edilen bir mekândı. Ama 2011 ve sonrasında insanlar fotoğrafı doğal mekânlarda çektirmeye daha çok özen gösteriyorlar. İnsanlar doğal şeylerden hoşlanıyorlar. Kahramanmaraş’ta çekim yapılabilecek birçok yer var. Bunlarda başlıcaları Kapıçam Botanik Park, Tren istasyonu, Taş köprü, Muhsin Yazıcıoğlu Parkı, Menzelet Barajı, Atatürk Parkı, Arslanbey Mesire Alanı gibi birçok yer var. İnsanlar genelde Kapıçam Botanik Park’ta çekim yaptırıyorlar.

“BU KİŞİSEL BİR BECERİ”
iftlerimizin istekleri genelde şunlar; ‘Biz çekimde kasılıyoruz’, ‘Biz fotojenik değiliz.’ Bazı arkadaşlarımız çiftlerin yapamayacağı şeyleri yaptırmaya çalışıyorlar. Bu bir kişisel beceridir. Ben pozu gösteririm. Kişi onu kendinden doğaçlama bir poz olarak devam ettirebilir. Ama insanlar böyle karikatür gibi ne gördüyse onu yaptırmaya çalışıyorlar. Dolayısıyla çiftlerimiz bunların şikâyetçi. Ben fotoğrafları doğaçlama çekiyorum. Yani insanların yapabileceği şeyleri yaptırmaya çalışıyorum. Özellikle fotoğrafın doğal olmasına daha çok önem veriyorum. Çünkü insanlar doğal olmayı daha çok seviyorlar.

“ALBÜM BAZINDA ÇALIŞIYORUZ”
Biz çekimlerimizde çekim ücreti olarak bir şey almıyoruz. Biz albüm bazında çalışıyoruz. Yani her bütçeye göre albümlerimiz var. İnsanları olabildiğince boş göndermemeye çalışıyoruz. Zaten boşta göndermiyoruz. Herkese yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bizim için kalite tesadüf değildir. Herkes fotoğraf çekebilir ama herkes düğün fotoğrafı çekemez. Herkes düğün hikâyesi çekemez. Yani bunda bir yetenek olması gerekiyor” dedi.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz