Belediye olarak çok uzun bir mazisi olmamasına rağmen kısa bir zaman içerisinde kurumsal kimliği, vizyonu ve misyonuyla Başkan Hanefi Mahçiçek’in öncülüğünde müthiş projelere imza atan, hayata geçirdiği her projeyle de insanların yaşamlarını biraz daha kolaylaştıran Onikişubat Belediyesi, ses getiren çalışmalarına 2020 yılında da devam etti. Özellikle pandemi nedeniyle bir hayli durgun ve sıkıntılı geçen süreçte yaptığı işlerle vatandaşının yanında olan Onikişubat Belediyesi, öte yandan ulusal çapta eşsiz bir proje olan Expo içinde yoğun mesai harcadı. Onikişubat’a ve Onikişubat nezdinde tüm Kahramanmaraş’a ördüğü hizmet ağıyla sosyal belediyeciliğin mimarı olan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, 2020 yılının son demlerini yaşadığımız şu günlerde yaptıkları çalışmaları, Expo projesini ve yeni yıldaki hedeflerini Manşet Gazetesi Muhabiri Emre Akkış’a anlattı.

İşte Başkan Mahçiçek’in 2020 yılı değerlendirmelerinden satır başları şu şekilde;

“DEVASA BİR İLAÇLAMA ÇALIŞMASI YAPTIK”
2020 yılı zor geçti. Planladığımız yatırımların bir kısmından fedakârlık etmek durumda kaldık. Öngörülemeyen bir takım sıkıntılar çıktı. Tabii bunlara harcama yapmamız lazımdı. Belediyemizde bu alanda özellikle bu pandemi döneminde ufak tefek şeylerden fedakârlık etti. 6 araç ve 16 personelle ilçenin tamamında ilaçlama ve dezenfekte çalışmaları yaptık. 4 adet el pompası, 4 adet araç üstü püskürtme ekipmanlarıyla bu işleri gerçekleştirdik. Her gün bir araç 6 personel ile 3 pazar yerinin denetimini yaptık. 145 Kur’an Kursu, 35 Aile Sağlık Merkezi, 153 eczane, 16 Pazar yeri, bin esnaf dükkânı, 97 cadde, 2 bin 332 sokak, 230 çocuk parkı, bin 230 site bahçesini tüm resmi kurumlarla beraber ilaçladık. Yani devasa bir ilaçlama çalışması yaptık.

“YATIRIMLARIMIZA 2021 YILINDA DEVAM EDECEĞİZ”
Bunun yanında 8 bin 500 kilogram dezenfektan dağıttık. 81 bin adet eldiven dağıttık. 207 bin adet maske, 6 bin 750 kişiye ihtiyaç kolisi ve sağlık paketi dağıttık. Bin 500 kişiye şifa paketi dağıttık. Bin 97 anne sağlık paketi dağıttık. 7 bin litre ise kolonya dağıtımı gerçekleştirdik. Dolayısıyla bu harcamalardan ötürü bir kısım çalışmalarımızda eksiklik oldu. Ama inşallah bunları 2021’de atlatarak, yatırımlarımıza devam edeceğiz.

EXPO 365 GÜN YAŞAM ALANI OLARAK HİZMET VERECEK
Expo 2023 çalışmalarımızda herhangi bir aksama olmadı, süratle devam ediyoruz. 2021 yılında da inşallah aralıksız devam edeceğiz. 2023 yılı gelmeden öncede tüm çalışmaları tamamlayacağız. Bu bağlamda Expo’daki projelerimizin içerisinde sadece Expo süresinde kullanılabilecek bir alan değil, yıllarca burayı bir yaşam alanı haline dönüştürmek için bir takım projeler yaptık. Çünkü sadece Expo dönemiyle sınırlı kalırsak, bu kadar kaynağı oraya harcamamızın bir manası olmazdı. Dolayısıyla biz Expo alanını 365 gün bir yaşam alanı haline getirmek için çalışacağız.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK GÖLÜNDE SONA GELİNDİ
Expo alanı içerisinde Arasta adında bir çarşımız vardı. Bu çarşımız tamamen bitti. Orada Kahramanmaraş’ımızın özel ürünlerinin tanıtımını ve satışını yapacağız. İdari binamızı tamamladık. Avrupa’nın en büyük gölü olan gölümüzü de yüzde 90 oranında tamamladık ve inşallah birkaç ay içerisinde bitireceğiz. Bunun yanında eğlence alanlarımız tamamlandı ve bitti. 200 adet hobi evi planlamıştık, bunun 100 tanesi bitti ve taşınıldı. Çok ciddi bir rağbet oldu. Uğur böceği ve kelebek müzemizin inşaatında biraz gerileme oldu. Sebebi de müteahhit bıraktı. Orayı yeniden ihale ettik ve yakın bir zamanda inşallah çalışmalara başlayacağız.

EXPO ALANINA MÜZE!
Yine konser alanlarımız var. Expo kulemiz var. Onlarında projeleri hazırlanıyor. Ayrıca Kahramanmaraş için çok önemli olan maalesef şu an için çok yetersiz bir binada çalışma sürdüren müzemizle ilgili buraya yeni bir müze yapacağız. Germenicia’nın bir kısmını buraya taşıyabilir miyiz diye düşünüyoruz. Mükemmel bir kongre merkezi yapacağız ve kongre merkezinde fuarda düzenleyebileceğiz. Bir de gençlerimiz için kütüphane yapacağız. Bunun yanında çocuklarımız için doğal bahçeler olacak ve trafik eğitim bahçeleri olacak. Birde tenis kortu planlıyoruz.

DEV PROJE: AÇIK AVM!
Buradaki en önemli projelerimizden bir tanesi de açık AVM’dir. Açık AVM’yi de yakın bir zamanda ihaleye çıkıp, vaktinde bitireceğiz. Bu proje neye yarayacak; uluslararası yatırımcıları Kahramanmaraş’a gelmeleri ve Kahramanmaraşlı yatırımcılarla ortak projeler geliştirmeyi sağlayacak. Kahramanmaraş Turizm açısından çok ciddi bir gelişme gösterecek. Çünkü burada müzemizin olması bu projeye ayrı bir değer katacak. Dediğim gibi İnşallah Kahramanmaraş’ımızın markasını çok daha üst noktalara taşınması sağlayacak ve çok iyi bir marka Kahramanmaraş oluşturacak.

“YILDA 200-300 BİN ZİYARETÇİ GELECEK”

Türkiye’de ilk defa Antalya’da olmuş bir proje bu, Antalya’dan sonra ikinci Expo projesinin Kahramanmaraş’ta gerçekleştirilmesi gerçekten müthiş bir gelişme. Başka türlü bunu yapmanız mümkün değil. İnsanlara Kahramanmaraş’ı tanıtabilmemizin metodu bu. Bu memlekette her yıl 50 tane konferans düzenlesek kaç kişi getiririz ama sadece bunun müzesine inanıyorum inşallah yılda 200-300 bin civarında ziyaretçi gelecek. AVM’ler kullanılacak, havuzlar kullanılacak, çarşılarımız kullanılacak, eğlence alanlarımız kullanılacak.

KAHRAMANMARAŞ MARKA ŞEHİR OLACAK

24 tane ülke bize geleceğini söylemiş, bizim tahminimiz bunun 40-50 civarında olacağı. Yani 40-50 ülkenin böyle bir Expo programına katılması üstelik 3 günde değil 3 ayda değil 6,5 ay çok muazzam bir şey olacak. Kahramanmaraş tanıtım eksikliğini böylelikle gidermiş olacak ve çok büyük bir marka şehir olacak.

YAPILABİLECEK DAHA ÖTESİ YOK

Burada milletvekillerimizin Sayın Bakanımız Mahir Ünal’ın Celalettin Güvenç’in katkıları var emekleri var onlara da teşekkür ediyorum. Bir bütün halinde partimizle beraber, belediyemizle beraber teşkilatımızla beraber, çalışan arkadaşlarımızla beraber burada mesai arkadaşlarımızla beraber böyle bir devasa projeyi Allah’a şükür Kahramanmaraş’a kazandırdık. Bu memlekette yapılabilecek bundan daha ötesi de yok. İmar çalışmalarımız devam ediyor, ileride belli bir aşamaya geldikten sonra onları da konuşacağız.

“ÇOK CİDDİ ÇALIŞMALAR YÜRÜTTÜK”
Burada sadece bizim değil, sayın bakanımızın, milletvekillerimizin, teşkilatlarımızın ve bizim çalışma arkadaşlarımızın çok ciddi katkıları var. Böyle bir projeyi elde etmek kolay değildi. Biz 1,5 yıl kimseye haber vermeden bu projeyi yani Expo’yu alabilmek için uğraştık. Onlarca ülkeye gittik. Oralarda altyapı çalışmaları yaptık ve 2018’de İtalya’da yapılan Expo yönetim kurulu toplantısında 60 ülkenin katılımıyla ve oy birliği ile aldık. Mesela bizden sonra Expo’yu alan Tokyo organizasyonu oy birliği ile değil, oy çokluğu ile aldı. Buda bizim ciddi bir çalışmamamızın olduğunun önemli bir göstergesidir.

“ONİKİŞUBAT OLARAK GAYRET GÖSTERMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
İnşallah Onikişubat Belediyesi Kahramanmaraş için çalışmaya gayret göstermeye devam edecek. İnşallah Covid belasından da hep birlikte kurtulacağız. Onikişubat’ta yaşayan kardeşlerimizin, Kahramanmaraş genelinde yaşayan kardeşlerimizin, mülki idarelerimizin, STK’larımızın, kamu kurumlarımızın, odalarımızın, vakıflarımızın, çalışan arkadaşlarımızın yeni yılını kutluyorum.”

HABER: EMRE AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz