Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte kombiler yanmaya başlarken, doğalgaz fiyatlarının yüksek olması nedeniyle vatandaşların fatura tedirginliği de sürüyor. Peki, bütün vatandaşlar için problem haline dönüşen doğalgaz faturalarında nasıl tasarruf yapılır? Doğalgaz faturasını azaltmanın yolları nelerdir? Kombi bakımı ve petek temizliğinin faydaları nelerdir? Kombi bakımı yaptırmanın faturalara etkisi nedir? İşte tüm bu sorularımızı Arçelik Yetkili Servisi’nden Klima, Kombi ve Beyaz Eşya Teknisyeni Mustafa Kuştan yanıtladı. Kombi ve petek bakımının önemli olduğunu belirten Kuştan, “Özellikle kış aylarında vatandaşlarımız evden çıkarken, eve geldiklerinde kombiyi aç kapat yaptıklarını ve bu nedenle yüksek doğalgaz faturaları ödediklerini aktarıyorlar.” dedi. Kabarık doğalgaz faturası ödememek için alınması gereken önlemleri anlatan Kuştan, öncelikle doğru kombi kullanımı hakkında bilgiler verdi. Kuştan, doğalgaz faturaları düşürmek için yapılması gerekenler arasında doğru kombi seçimi yapmak gerektiğini bildirirken, kombi ve peteklerin bakımının önemine dikkat çekti.

YILLIK BAKIMLARINI YAPTIRIN”

Kombi bakımının her yıl yapılmasının şart olduğunu dile getiren Arçelik Yetkili Servisi’nden Klima, Kombi ve Beyaz Eşya Teknisyeni Mustafa Kuştan, “Kombilerin aslında her yıl bakımlarının yapılması şart. Bunu ARMADAŞ’da sürekli olarak belirtiyor. Bacalı cihazlarda olsun, fanlı cihazlarda olsun mutlaka yıllık bakım yapılmalı. Bu şekilde bakım yapmanın birçok artıları var. Birinci olarak sağlık ve güvenlik geliyor. Çünkü bacalarda ister istemez atık gazdan dolayı tıkanma gibi durumlar oluşuyor. İkinci önemli etken içeride yanan gaz, sonuçta gazın fiyatı belli bir miktarı aştı, mutlaka gaz ayarlarının yapılması lazım. Su sisteminin özellikle kontrol edilmesi lazım. Saatli devir daim var mı, peteklerdeki durum nedir, mutlaka kullanmadan önce kontrol edilmesi gerekiyor her yıl” dedi.

PARAMIZIN KARŞILIĞI ISI OLARAK DÖNECEK”

Kombi bakımının hem ısı hem de maddi açıdan faydalı olduğunu belirten Kuştan, “Maddi açıdan da insanları önemli derecede rahatlatır bakımların yapılması. Örneğin bakımları yapılmayan bir cihazda kombi için konuşursak, atık gaz olayı çok fazla olur. Yani cihaz yakamadığı çiğ gazı bacadan olduğu gibi mecburen dışarı atacak. Bakım yapıldığında parametreler dediğimiz gaz ayarları sağlıklı yapılırsa cihaz yakma esnasında çiğ gazı atamayacak. Yani paramızın karşılığı ısı olarak dönecek. Ama diğer türlü hem paramız yanacak, hem de evimiz ısınmayacak. Bu da kesemize zarar verecek ister istemez” ifadelerini kullandı.

FAYDALARINI DUYDUKLARINDA BAKIM YAPTIRIYORLAR”

Kombi ve petek bakımını anlattıkları müşterilerinin mutlaka bakım yaptırdığına değinen Kuştan, sözlerine şu şekilde devam etti, “Biz yetkili servisler olarak aslında her yıl düzenli olarak anketler yapıyoruz, kombi müşterileri servisler tarafından aranıyor. ‘Kombi bakımınızı ne zaman yaptırmayı düşünüyorsunuz?’ diye soruluyor, gerekirse randevu alınıyor. Birçok müşterimiz bakımları yaptırıyor ama bazı müşterilerimizin de maddi açıdan müsait olmama durumu oluyor. Biz durumun vahametini anlatınca, hem güvenlik hem de maddi açıdan faydalarını anlattığımız zaman müşteri madem öyleyse yaptıralım diyor. Zaten bir defa yaptırdığı zaman diğer sene kendisinden arıyor, ben bunu yaptım çok da faydasını gördüm diyor. Mutlaka kış gelmeden bakımları yaptırmam gerekiyor diye kendileri söylüyor.”

KONFOR SICAKLIĞI KİŞİDEN KİŞİYE DEĞİŞİR”

Kombi bakımının önemli olduğu kadar evlerdeki kapalı sistemin de bakımının önemine değinen Kuştan, “Kombilerde yakıt çok önemli dedik, sistem temizliği çok önemli dedik, bacalar çok önemli dedik bir de sistem olarak evdeki kapalı sisteminde bakımının yapılması gerekiyor. Mesela peteklerde dolaşan suyun da mutlaka belli aralıklarla temizlenmesi gerekiyor. O sistemlerin temizliği yapılmalı ki bu yine ısı kaybını engelleyecektir. Mesela kombilerde en büyük olaylardan bir tanesi düşük derecede mi yakalım, 30’da mı, 40’da mı yakalım olayı var. Biz bunu müşteriye her zaman şöyle söyleriz, sizin konfor sıcaklığınız neyse yani bu kişiye göre değişir. Ben mesela 23 derece oda ısısında rahat oturabilirim, diğeri ise ben 21’de daha rahat olurum diyor. Bununla ilgili bize çok sık soru geliyor. Bir de en sık sorulanlardan bir tanesi de kombim çok gaz yakıyor diyorlar. Yani bu yıl ki faturam çok yüksek geldi, geçen ay bu zamana göre ben bu kadar yakmıştım, bu ay fazla geldi. İş nihayetinde dönüyor dolaşıyor bakıma geliyor. Bakım yapıldığı aydan itibaren tüketici çok dikkat ediyor. Tüketimi bizzat kendisini kontrol ediyor, diyor ki günlük şu kadar metreküp harcadım, aylık bu kadar diyebiliyor. Geçen ay daha fazlaymış, demek ki bakımın faydası olmuş diyerek kendiler söylüyorlar durumu” şeklinde konuştu.

EVDEN ÇIKARKEN KAPATMAYIN”

‘Kombinizi sürekli açıp kapatmayın’ uyarısında bulunan Kuştan, “Özellikle kış aylarında vatandaşlarımız evden çıkarken, eve geldiklerinde kombiyi aç kapat yaptıklarını ve bu nedenle yüksek doğalgaz faturaları ödediklerini aktarıyorlar. Bu noktada eğer dışarı çıkacaksanız kombinizin sıcaklığını sabit seviyeye alıp, o şekilde gitmeniz yerinde bir davranış olur. Kombiyi tamamen kapatmak yerine belirli bir ısı seviyesinde bırakmak, kombiyi tekrar açmaktan daha karlı. Kombi eğer kapatılmaz sabit ısıda kalırsa, tekrar yüksek sıcaklıklara çıkmak için sıfırdan başlamayacak ve belirli bir tasarruf sağlanacaktır. Üstelik kombilerin ilk açılış anlarındaki doğalgaz kullanımı da oldukça fazladır. Sabit çalışan bir kombi, daima fatura dostudur” dedi.

PERDELERLE PETEKLERİ KAPATMAYIN”

Perdelerin kullanımın önemli olduğuna, ısının daha iyi anlaşılması için peteklerinin önünün kapatılmaması gerektiğine dikkat çeken Kuştan, sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Hepimiz evimizin perdelerinin şık, kullanışlı olmasını isteriz. Bu nedenle bazılarımız oldukça uzun perdeler tercih ederken, bazılarımız da kısa perdeler tercih eder. Perdelerin uzunluklarına dikkat ederek, doğalgaz faturalarında rahatlama yapılabilir. Perdelerin peteklerin biraz üstünde kalacak, peteği kapatmayacak şekilde kullanılmasını öneriyoruz. Öyle ki perdeleri soğuk kış günlerinde camlar kapalı halde iken peteğe değmeyecek şekilde kullanmanın, camdan yansıyacak soğuk etkinin azaltılmasında da etkin rol oynar. Eğer evinizde sıcaklığı dengelemek ve doğalgaz faturanıza katkı sağlamak istiyorsanız, perdelerinizin petekleri kapatmasını engellemelisiniz.”

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz