Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yunus Ceren, kırmızı etteki son durum hakkında gazetemize konuştu. Üreticinin şu anda kan ağladığını belirten Ceren, üreticinin 25 TL’ye verdiği eti büyük marketlerin 55 TL’ye halka arz ettiğini ve dolayısıyla eti pahalandırdığını söyledi. Bu durumun devlet mekanizmaları tarafından denetlenmesi gerektiğine dikkat çeken Ceren, “Buna dur diyecek birisi var mı?” diye konuştu. Üretici olarak etin halka değerinde satılması gerektiğini anlatan Ceren, kesinlikle etin yükselmesinden yana olmadıklarını vurguladı.

ÜRETİCİ ZARAR ETMESİN TÜKETİCİDE YÜKSEK FİYATTA ET YEMESİN”
Üreticinin zarar etmemesini tüketicinin de yüksek fiyatta et yememesini temenni eden Ceren, “Bizim derdimiz hayvanı pahalı satmak değil. Buradaki sorun 2018'de tosun kesimi 28 TL'ydi. Şuanda ortalama kesim 25 TL. Türkiye şartlarında her şey 2 katı oldu. 45 TL'ye aldığımız yem 75 TL’ye çıktı. Ama sattığımız bizim üreticimizin hayvanı maalesef tüm giderler dâhil yüzde 50 zamlandı. Normalde de bizim üreticimizin malı yüzde 20 düştü. Kaybımız yüzde 70. Bu kayıptan istifade bizim şu andaki üreticimiz hayvanları zarara satıyor. 1 yıl beslediğimiz ortalama 350 kilogramlık tosunda bin TL zarara satıyoruz. Biz 25 TL'ye ortalama bir hayvan kestiğimizde bin- bin 500 TL zarar ediyoruz. Ama bazı marketler zinciri üreticimizden 25 TL'ye karkas eti alıyor 50 TL'ye satıyor. Buna dur diyecek birisi var mı? Biz 25TL'ye satalım başkaları 50 TL'ye satsın. Yani değeriyle olsun istiyoruz. Biz de değerine satalım üretici zarar etmesin tüketicide yüksek fiyatta yemesin. Ama Maalesef bu arada bir kopukluk var. Buna hesap soracak kimse yok mu? Denetlenmesini istiyoruz. 25 TL'ye aldığı malı 50 TL'ye satmak gibi bir dünya yok. Bir şekilde bunu çözmemiz lazım. Bazı marketler zinciri eti çok yükseltiyor” şeklinde konuştu.

DEVLETİMİZ ETTE YÜZDE 8 KDV'Yİ KALDIRSIN, HALK ETİ UCUZ YESİN”
Küçük esnafların battığını, büyük esnafların yükseldiğini dile getiren Ceren, “Halk eti ucuz yesin, devletimiz ette yüzde 8 KDV'yi kaldırsın” dedi. Ceren, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Bizde duyarlı olalım küçük esnaflarımızı, küçük bakkallarımızı, komşu kasaplarımızı destekleyelim. Küçük esnaflar batıyor, büyük esnaflar aşırı yükseliyor. Biz bundan şikâyetçiyiz. Biz bunu her kuruma her arkadaşa anlatmaya hazırız. Sorun kimdeyse gelin çözelim. Halk eti ucuz yesin, devletimiz ette yüzde 8 KDV'yi kaldırsın. Dünya'da eti üretmek kadar zor bir şey yok. Gecemizi gündüzümüze katarak et üretiyoruz. Benim üreticim geldi burada ağladı. 120 hayvan beslemiş 260 bin TL zarar etmiş. Bu vatandaş burada 260 bin TL zarar ediyor diğer vatandaş 300-500 TL götürüyor. Et dışarıdan gelmesiyle bu çözülemez. Biz süper bir devlet değiliz. Nohut dışarıdan gelsin, mercimek dışarıdan gelsin, soğan dışarıdan gelsin gibi sorunlar niye çözülmüyor.”

ET UCUZ AMA REYONDA PAHALI”
Etin üreticiden ucuz çıktığını ancak büyük marketlerin reyonlarında pahalandığını belirten Ceren, “Türkiye'de hayvan miktarıyla ilgili sorun yok. Türkiye'de hayvan sorunu yok ette rant sorunu var. Biz bunu iddia ediyoruz bizim Türkiye'de hayvanımız yeter. Önceki yıllarda hayvanımız yetiyordu da şimdi niye yetmiyor çünkü birilerine rant gerekiyor. Sütümüz para etsin, etimiz para etsin, her şeyimiz para etsin. Vatandaşta ucuz yesin. Kesinlikle biz etin yükselmesinden yana değiliz. Maalesef et ucuz ama reyonda pahalı. Şu anda üretici kan ağlıyor. Üretici korkusundan elindeki malı kestirip mal almıyor. Biz Avrupa kapılarında dilenecek kadar muhtaç değiliz. Vatandaş eti ucuz yesin, sorunu bulalım. Büyük esnaflar eti pahalandırıyorlar. Herkesin evine et girsin ekmek girsin ama et pahalı. 25 TL'ye alınan et 55 TL'ye satılıyor. Bu et pahalı gelin sorunun ne olduğunu çözelim” şeklinde konuştu.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz