Yaz mevsiminin kapıya dayanmasıyla birlikte hayatlarını birleştirecek olan genç çiftleri düğün heyecanı sararken, benzer heyecan esnaflarda da yaşanıyor. Kent genelinde Züccaciyeden fotoğrafçıya, kuaförden kuyumcuya beyaz eşyacıdan mobilyacıya varana kadar daha birçok sektörde düğün sezonu için hazırlıklar neredeyse son aşamada. Sektörler için adeta can suyu niteliği taşıyan düğün sezonunun yine bu yılda durgun olan birçok sektörü canlandıracağı tahmin ediliyor.

“İNDİRİMLİ FİYATLARDAN SATMAYA DEVAM EDİYORUZ”
Beyaz eşya sektörü temsilcilerinden Çalkaya Ticaret Beko Mağaza Sorumlusu Ahmet Çalkaya, şunları kaydetti: “Şu anda beyaz eşyada kampanyalarımız var. Düğün sezonunun yaklaşmasıyla beraber taleplerde yavaş yavaş gelmeye başlıyor. Bu taleplere istinaden devletin yaptığı ÖTV indirimi, aynı zamanda firmanın da yaptığı ek kampanyalarla beraber talepler gelmeye başladı. Ramazan ayından sonra işlerin daha da hareketleneceğini düşünüyorum. Özellikle bizim firmamızın da yapmış olduğu çapraz kampanyalar var. Çeyiz setlerinde 3 ana ürün gurubundan alan müşterilere bin TL’ye varan indirim yapıyoruz. Buzdolabı alan müşteriye televizyonda 400 TL indirim yapıyoruz. Ayrıca çeyiz seti alana süpürge hediyemiz var. Bu şekilde kampanyalarımızda mevcut. Yine bu kampanyaların yanı sıra Anneler Gününe özel küçük ev aletlerinde çeşitli kampanyalarımız var. Krizin etkisi günden güne azalmaya başladı. Bunun akabinde vatandaşlar yeniden beyaz eşyalara ilgi gösteriyor. Bakalım inşallah Ramazanla birlikte daha iyi olacağını ümit ediyoruz. Fiyatlarımızda herhangi bir değişiklik yok. Şu anda eski fiyatlardan devam ediyoruz. Firmalar döviz artışını daha eklemedi. Bundan dolayı da ürünlerimizi halen indirimli fiyatlardan satmaya devam ediyoruz. Bu doğrultuda evlenecek olan çiftlerimiz beyaz eşyalarda zam olmadan önce ve özellikle şu anda indirimlerin devam ettiği günlerde ihtiyaçlarını almasını tavsiye ediyorum.”

“DÜĞÜN SEZONUNA HAZIRIZ
Mobilya sektörü temsilcilerinden Remzi Altunay, şunları dedi: “Piyasada şu anda işler çok hoş değil. Son 2 yıldan bu yana işlerimizde bayağı bir gerileme var, satışlarımızda düşüş var, tahsilatlarda çok zorlanıyoruz. Bunun birçok sebebi var. Mesela vatandaşlarımız alım gücü düştü. Kurun dalgalanmasından dolayı ürünlerin fiyatları artıyor. Doğal olarak buda vatandaşın cebine yansıyor ve vatandaş alacağı varsa bile beyaz eşya yâda mobilyayı erteliyor. Buda haliyle piyasayı daraltıyor. Ayrıca güven ortamı da azaldı. Müşteri genelde açık hesap ile ürün alıyor. Bizde artık buna güvenemiyoruz ve çok fazla açık hesap ürün veremiyoruz. Biz düğün sezonuna hazırız. Müşterilerimizi işyerlerimize bekliyoruz. Evlenecek olan çiftçilerimize kampanyalar yapıyoruz. Bazen bu kampanyaları karımızdan fedakârlık ederek bile yapabiliyoruz. Hemen hemen her üründe olduğu gibi mobilya gruplarında da fiyat artışları oldu. Biz genellikle orta kesim mobilya satıyoruz ve bu mobilyaların fiyatı kalitesine göre değişiyor. Mesela oturma grubu 4 bin ila 6 bin TL arası, yatak odaları 3 ila 6 bin TL arası değişkenlik gösterebiliyor.”

“GENÇ KIZLARIMIZ GELİNLİKLERE YOĞUN İLGİ GÖSTERİYOR”
Gelinlik sektörü temsilcilerinden Şengül Seyithanoğlu ise şöyle konuştu: “Şu anda Türkiye’de seçimin vermiş olduğu bir durgunluk var ve bu durgunluk halen devam ediyor. Ramazanın son günlerine doğru durumun daha iyi olacağını tahmin ediyoruz. Malum düğün sezonu yaklaştı. Yeni evlenecek olan genç çiftlerimiz özellikle genç kızlarımız gelinliklere yoğun ilgi gösteriyor. Dolayısıyla da talep şu anda üst düzeyde. Fiyat açısından gelinlik fiyatlarımız bu yıl daha pahalı. Bunun nedeni ise doların artmasından ötürü üretim maliyeti arttı. Biz kendimiz imalde etsek maliyetler arttı. Gelinliklerimiz 2 bin TL’den başlıyor, 6 bin TL’ye kadar devam ediyor. Bizim şöyle bir kampanyamız var; müşterilerimiz gelinlik alsa da kiralasa da biz bindallıyı içinde veriyoruz.”

“ÇİFTLERİMİZE ÖZEL HAZIRLIKLARIMIZI YAPIYORUZ”
Kuyum sektörü temsilcilerinden Onur Dayıoğlu’da, “Tam manasıyla açılmasa da yavaş yavaş düğün sezonunu açıyoruz. Çiftlerimize özel hazırlıklarımızı yapıyoruz. Artık ufak tefek hareketlilikler başladı. Geçen yıla göre bu yıl beklentilerimiz biraz daha yüksek. İnşallah beklediğimiz gibi bir yaz sezonunu geride bırakırız. Geçen yıl kuyumcu esnafları olarak umduğumuz işleri yapamamıştık. Ama biz iyi niyetleri insanlarız ve her zaman şükretmeyi biliriz. Malum Ramazan ayı içerisindeyiz. Tabii yine ramazan ayının verdiği bir durgunluk var ki bu demde altın fiyatları da yükseldi. Ama sonrasında inşallah işlerimiz açılır. Gurbetçilerinde sezonu Mayıs ayından sonra başlıyor. İzincilerimizde gelecektir. Onlarında sektöre etkisi olacaktır” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz