Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çevre ve insan sağlığının korunması amacıyla ömrünü tamamlamış hurda araçlardan kaynaklı atıkların oluşumunu engellemek, ömrünü tamamlamış araçlar (ÖTA) ile bunlara ait parçaların geri dönüşümünü sağlamaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Kahramanmaraş’ın ilk ve tek lisanslı ÖTA Bertaraf Tesisi, Vedat Ali Kızıltepe ve Adem Demircan işbirliğinde kente kazandırılmıştı. Böylelikle Kahramanmaraş halkı, ÖTV indirimi almak ve aracını hurdaya ayırmak için Gaziantep ya da Kayseri’ye gitmek zorunda kalmıyor. Tesiste şuana kadar 600’den fazla araç bertaraf edilirken, özellikle sıfır araç almak isteyenler eski araçlarını teslim edenler 10 bin TL ÖTV indirimi kazanıyor. Demirtepe ÖTA’nın faaliyetlerini iş yeri ortaklarından Vedat Ali Kızıltepe gazetemize anlattı. Kızıltepe, araçları hurdaya ayırmada ve vatandaşlara ÖTV kazanımı sağlamada kentteki tek yetkili kuruluşun Demirtepe ÖTA Tesisi olduğunu söyledi. Kızıltepe, ayrıca aracını hurdaya ayırmak isteyen Kahramanmaraş halkını bertaraf formu düzenleyeceğiz şeklinde söylemlerle kandıranlara güvenilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

“HURDA ARAÇLARIN ÖTA’YA TESLİMİ ZORUNLU”

M1 ve N1 cinsi yani otomobil ve kamyonet cinsi araçların hurdaya ayrılma işlemlerinde Ömrünü Tamamlamış Araç Bertaraf Tesisi’ne (ÖTA) tesliminin zorunlu olduğunu belirten Vedat Ali Kızıltepe, “Devletimiz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde bu araçların hurdaya ayrılma işlemlerini gerçekleştirmek üzere insanlara, tüm canlılara ve doğaya zarar vermeden bertaraf edilmesine önem veriyor. Yani bu araçların parçalanması, bölünmesi ve parçalarının yeniden geri dönüşümünün sağlanması için ÖTA tesislerini hizmete soktu. Kahramanmaraş’ın ilk ve tek, yetki lisansı olan ÖTA tesisi bizim Demirtepe ÖTA Tesisimiz. Açıldığımız günden bu yana yaklaşık altı yüz civarı aracı bertaraf ettik” dedi.

“AVRUPA’DA ARAÇLARIN YAŞI 7, BİZDE 17”

Özellikle sıfır araç alırken hurda teşvikinden yararlanmak isteyenlerin yoğun ilgi gösterdiğini belirten Kızıltepe, “Genel olarak şuanda sıfır araç almak isteyenler oldukça yoğun rağbet gösteriyor. Çok sayıda vatandaşın faydalandığı bir uygulama bu. Biliyorsunuz ki devletimizin ÖTV teşviki ve hurda teşviki diye bir uygulaması var. Eski aracını hurdaya ayıran vatandaşlarımız sıfır bir araç aldıkları zaman yaklaşık 10 bin TL gibi ÖTV indirimi sağlanıyor. Mesela sıfır bir araç alacaksınız, aracın sıfır ücreti 80 bin TL, eski aracınızı hurdaya ayırdığınız zaman o aracın fiyatı 70 bin TL’ye düşüyor. Oradan büyük bir kazancı oluyor. Devletimizin bunu uygulamaya sokmasının asıl gerekçesi de örneğin Avrupa’da trafikte olan araçların yaşı ortalama 7. Bizim ülkemizde ise 17. Yani trafikte dolaşan araçların ortalama yaşı Avrupa’daki araçların neredeyse üç katı. Doğal olarak bu eski araçlardaki, ABS, air bag, çapraz fren sistemleri, güvenliği ve donanımı tabi ki yeterli değil. Marka vermeyeyim yolda giderken 90 yada 100’ü geçtiği zaman araba titrer, bir fren anında hiçbir şekilde güvenliği yoktur. Kazalarda ciddi ve daha ağır yaralanmalar yaşanması da mevcuttur” şeklinde konuştu.

“ARAÇLARIN BERTARAF EDİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ”

Eski araçların bertaraf edilmesinin önemini anlatan Kızıltepe, sözlerine şu şekilde devam etti; “Eski araçların trafikten çekilmesi, ayrıca trafikten çekilen araçların hurdaya ayrılırken de çevreye ve insanlara zarar vermeden bertaraf edilmesi çok önemli. Araçlarda hidrolik yağlar vardır, ağır metaller vardır, LPG sistemleri vardır, bunların usulüne uygun olarak bertaraf edilmesi, ortadan kaldırılması, işe yarayan parçaların da tekrardan geri dönüştürülmesi çok önemli. Bu ekonomik değer olarak da ülkemize çok büyük katkılar sağlamaktadır. Devletimiz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kontrolünde, Kahramanmaraş Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün de gözetiminde biz bu işleri yapıyoruz.”

“YETKİLİ OLMAYAN HURDACILARA DİKKAT”

Yetkili olmayan hurdacılara karşı vatandaşı uyaran Kızıltepe, “Şimdi duyuyoruz, sosyal medyada, çevrede, sanayide ben hurdacıyım, ben size bertaraf formu temin ederim, ben sizi ÖTV’den faydalandırırım diyerek yetkisi olmayan yaptığı çok işlemler var maalesef Kahramanmaraş’ta. Biz vatandaşlarımızı bu konuda uyarıyoruz, lütfen iş ve işlemlerinizi yetkisiz olan, hurdacı diye kendisini tanıtan insanlardan işlemlerini yaptırmasınlar. Hem maddi hem de manevi zorluklar yaşarlar. Araçlarını teslim ettikleri bu tür şahıslar, araçların şasesini, motor bloklarını başka araçlarda kullanırlar, change yaparlar. Bu da insanlara büyük sıkıntılar yaşatır. Kahramanmaraş’ta bu işi yetkili olarak yapan yalnızca bizim firmamız var. Sıfır araç alırken 10 bin TL indirim alayım diyenler, böyle insanlar yüzüne bir o kadar para harcamak zorunda kalabilir, adli yönden de haklarında işlemler başlatılabilir. Her işi resmi yapmak, daima herkesin faydasınadır” dedi.

HURDA TEŞVİKİ VE ÖTV İNDİRİMİNDEN NASIL YARARLANILIR?

Hurda teşviki ve ÖTV indiriminden nasıl yararlanılacağını anlatan Kızıltepe, “Öncelikle sahibi olduğunuz 2002 model veya altı aracınızın motorlu taşıtlar vergi borcu olmaması gerekmektedir. Şayet bir borç söz konusu ise bile borç ödenmeli. Sırası ile önce noterden Uygunluk Belgesi almanız gerekiyor. Notere 7103 sayılı hurda kanunundan yararlanacağınızı ve uygunluk belgesi EK:5c istediğinizi beyan edin. Ruhsat ve kimliğinizi ibraz ederek hiçbir bedel ödemeden alacağınız uygunluk belgesi ve aracınız ile tesisimize geliyorsunuz. Ekibimiz aracınız motor şase numarası ve kontrollerini yaparak aracı teslim alacak, uygunluk belgesi ile çevre ve şehircilik bakanlığı sistemi üzerinden ve 4 nüsha halinde bertaraf formu düzenleyeceğiz. Yoğunluğa bağlı en fazla 15 dakika sürecektir. Aracın 2 adet plakası, uygunluk belgesi, 4 nüsha bertaraf formu ve otomobilin ruhsatı ile uygunluk belgesi aldığınız notere gidip aracınızın hurdaya çıkarma işlemini yapacaksınız. Noter 4 nüsha düzenlenen formalardan tescil biriminde kalacak ibareli olanı teslim alacak, aracınız ruhsatı üzerine hurdaya ayrılmıştır kaşesi vurulacak ve ek olarak ARTES işlem sonuç belgesi verecektir. Ödeyeceğiniz bedel ise 18 TL” ifadelerini kullandı.

“YENİ ARAÇ İÇİN 10 BİN TL İNDİRİM”

Hurda durumunda olan fakat kullanılmayan araçların olduğu durumlarda ise yapılması gerekenleri anlatan Kızıltepe, “Onaylı bertaraf formların geçici depolama alanı ve işleme tesisi ibareli nüshalarını tesisimiz teslim edip. Mevcut evraklarınız ile bayinize gidip işleminizi sonlandıracaksınız. Aracınız hareket kabiliyetini yitirmiş, trafiğe çıkamaz durumda ise yine şirketimiz bünyesindeki en yakın oto kurtarıcımızı size yönlendireceğiz. Yine dilerseniz tesisimize 50 metre mesafedeki noter ile bütün işlemleri birlikte maksimum 30 dakikada tamamlayıp nihayete erdireceği. Aracınızı üzerinizden sildirmek ve bundan sonra MTV vergilerini ödemek istemiyorsanız, mevcut mevzuat gereği aracınızı tesisimize teslim ederek bertaraf formu almanız gerekmekte. Size sunduğumuz bertaraf formu ile birlikte herhangi bir notere giderek aracınızı hurdaya ayırarak, aracı kayıtlardan düşürebilirsiniz. Dilerseniz bertaraf formu ile birlikte faturalı olarak yeni alacağınız araç için 10 bin liraya kadar indirim kazanabilirsiniz. Otomobil (m1) ve kamyonet (n1) sınıfı araçları hurdaya ayırmak için bertaraf formu almak kanuni zorunluluktur” açıklamalarında bulundu.

(Haber: Tuğçe Kayar)

Editör: Mahmut Beyaz