Değişen dünya ile birlikte gün geçtikçe gelişen ve insanlar tarafından, “Bu kadar da olur mu? Teknoloji bu kadar gelişti mi?” sorularına yapılan icraatlarla yanıt veren dijital dünya hızlı bir şekilde tüm insanları etkisi altına almaya devam ediyor. Özellikle Endistrü 4,0’la birlikte hayatımıza giren ve başta yapay zekâ olmak üzere nesnelerin interneti, büyük veri, etkileşimli robotik sistemler ve nesnelerin interneti (IOT) gibi uygulamalarla adeta baş döndüren dijital dünya evrenin başka bir boyutunu gözler önüne seriyor.

Bu kapsamda dijital dünyaya ayak uydurmak, var olan teknolojilerden yararlanmak ve geliştirmek adına hem dünya üzerinde hem de Türkiye’de birçok firma çalışmalar yürütüyor. Dijital çağa geçiş sürecinde çalışma yürüten bu kurumlardan biri de Kahramanmaraş Teknokent.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) bünyesinde yer alan ve bugün 46 firma, 107 Ar-Ge personeli ile 950 bin doların üzerinde teknoloji ihracatı yapan17 milyon TL’in üzerinde Ar-Ge geliri sağlayan Kahramanmaraş Teknokent, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can’ın öncülüğünde Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Mahit Güneş’in koordinesinde başarılı çalışmalarını sürdürüyor. Kaynağının yüzde 95’ni Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından karşılayan, Türkiye’nin dijital dönüşümünde ‘Bizimde rolümüz olsun’ parolasıyla yoluna emin adımlarla devam eden Teknokent, özellikle Mobil Yazılım, E-Ticaret ve sağlık sektöründe çok güçlü yapıya sahip firmalarıyla İspanya, Fransa, İtalya, Brezilya, Portekiz ve Romanya gibi ülkelere teknoloji ihracatı yapmakla birlikte, yurt içinde ise THY, Turkcell, Sabancı Holding, Koç Holding ve birçok ulusal bankalara özel ve kamu kurumlara özel çözüm üreten projeler sunuyor.  

“DEVLETİMİZİN VİZYONU BİZİM DE VİZYONUMUZDUR”

Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Rektör Prof. Dr. Niyazi Can, “Türkiye’nin dijital dönüşümünde rol sahibiyiz, devletimizin vizyonu bizim de vizyonumuzdur. Göreve geldiğimizden beri şehirdeki kurum ve kuruluşların teknolojik ve dijital dönüşüm problemlerini KSÜ’de tez ve proje haline getirmeye çalışıyoruz ve buna da büyük bir gayretle devam ediyoruz” dedi.

ENDÜSTRİ 4,0’A KATKI SUNUYOR

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Mahit Güneş, “Günümüzde üniversite- sanayi iş birliğinin güçlendirilmesi bilgi ve teknoloji transferiyle Ar-Ge çalışmalarının ekonomik değere dönüşmesini sağlamak, ileri teknoloji kökenli firmaların oluşmasını ve gelişmesini teşvik etmek, firmalar arası iş birliği ortamlarını oluşturmak, yalın üretimi desteklemek, endüstride dijital dönüşüm sürecini hızlandırmak teknokentlerin amacı haline gelmiştir. Bu doğrultuda Kahramanmaraş Teknokent dijital dönüşüm çağına uyum süreçlerini misyon haline getirerek özellikle Endüstri 4.0 uygulamaları kapsamında yapay zekâ, nesnelerin interneti, büyük veri, etkileşimli robotik sistemler ve nesnelerin interneti (IOT) gibi uygulamalara yönelik çalışmaları yapan ve üretime hızla adapte eden firmalarıyla gelişmelere katkı sağlamaktadır. Ayrıca işbirlikçi robotların ve insanların aynı ürün üzerinde koordine bir şekilde çalıştığı teknolojik gücü doğru yönetecek akıllı toplumun gelişimine katkı sağlamasını amaçlayan felsefi çalışmaları içeren Endüstri 5.0 uygulamalarını yakından takip etmektedir” ifadelerini kullandı.  

BAŞTA METAL MUTFAK EŞYALARI, TEKSTİL, KİMYA VE GIDA SEKTÖRÜ…

Teknokent’in başta metal mutfak eşyaları, tekstil, kimya ve gıda sektöründe faaliyet gösteren imalat sanayi işletmelerinin inovasyon hareketlerine eğitim ve danışmanlık hizmeti verdiklerini dile getiren Güneş, “Kahramanmaraş Teknokent, metal mutfak eşyaları, tekstil, kimya ve gıda sektörlerinde faaliyet gösteren imalat sanayi işletmeleri öncelikli olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının dijital dönüşüme geçiş ve inovasyon faaliyetlerine öncülük edecek, eğitim ve danışmanlık verecek bir merkez kurulması çalışmaları başlatmış durumdadır.

Kurulacak bu merkezde, özel sektöre ve kamu kurum ve kuruluşlarına:

  • Üretim verimliliğini arttırıcı dönüşüm hizmetleri
  • Dijital dönüşüm hizmetleri
  • Yalın üretim sürecine geçiş için eğitim hizmetleri
  • Proje yönetim ve takibi
  • Süreç Analizleri
  • Dış finansman kaynaklı proje yazımı ve uygulaması
  • Kurumsal kapasite artırım eğitimleri
  • İnovasyon temelli proje geliştirme
  • Kurumsallaştırma eğitimi
  • Pazar araştırmaları ve marka/patanet tescili gibi hizmetleri sunması planlanmaktadır” diye konuştu.

TÜRKİYE'DE SANAYİNİN DİJİTAL OLGUNLUĞU ENDÜSTRİ 2.0 İLE 3.0 ARASINDA YER ALIYOR

“Türkiye'de sanayinin dijital olgunluk seviyesi Endüstri 2.0 ile Endüstri 3.0 arasında yer almaktadır” diyen Güneş, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “İşletmelerin gelişiminde çok önemli bir rol oynayan teknoloji ve dijitalleşme,  Endüstri 4.0’a geçişte mutlaka olması gereken unsurlardır. TÜBİTAK'ın 2017 yılında bin firmayla yaptığı araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'de sanayinin dijital olgunluk seviyesi Endüstri 2.0 ile Endüstri 3.0 arasında yer almaktadır. İlimiz sanayisinde de bu veya daha düşük seviyelerde bir teknolojik seviye tahmin edilmektedir. Üretim teknolojisinin devamlı olarak gelişmesiyle birlikte yenilikçi üretim anlayışı önem kazanmış ve üretim ortamlarının işlevselliği sağlanarak veri toplama yolu ile sanayi içerisinde kullanılan cihazların birbiri ile etkileşimi, yapay zekâ kullanımı, nesnelerin interneti, büyük veri gibi bileşenlerin kullanılması ihtiyaçları ortaya çıkmıştır.”

“FİRMALAR; YAPAY ZEKÂ, DERİN ÖĞRENME, ROBOTİK KONTROL VB. ALANLARDA ÇALIŞMALAR YAPIYOR”
Teknokent içerisindeki firmaların birçok alanda çalışmalar yaptığına dikkat çeken Güneş, “Kahramanmaraş Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde yer alan firmalarımız ki bunların içerisinde 16 adet akademisyenlerin kurduğu veya ortak olduğu firmalar; yapay zekâ, derin öğrenme, robotik kontrol, IOT Network sistemleri, büyük veri ve veri madenciliği üzerine çalışmalarını sürdürmektedir. İlerleyen dönemde üniversite öğrencilerinin, akademisyenlerin ve sanayicinin de katılacağı dijital dönüşüme geçiş eğitimlerin yanı sıra üniversite-sanayi iş birliği projeleri, araştırma, ürün ve sistem geliştirme eğitimleri düzenlenecektir” şeklinde konuştu.

“ELİMİZDEN GELEN HER TÜRLÜ ÇABAYI GÖSTERECEĞİZ”

Güneş, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yayınladığı Türkiye’nin Sanayi Devrimi “Dijital Türkiye Yol Haritası” rehberinde yayınlanan hedefler çerçevesinde öncelikli olarak Metal Mutfak Eşyaları, Tekstil, Gıda, Kimya İşlemelerinin Endüstri 4.0’a geçiş kapsamında kapasite artırımı, proje koordinatörlüğü ve danışmanlığı olmak üzere teknokentimizde yer alan firmaların tedarikçi olarak kullanılıp bu sürece geçiş için elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğimizi ifade etmek isterim.”

Haber: Emre Akkış

           

Editör: Mahmut Beyaz