Daha güzel bir görünüme kavuşmak amacıyla insanlar güzellik merkezlerinde bir takım bakım işlemleri yaptırıyor. Bu nedenle de Türkiye ve Kahramanmaraş’ta güzellik merkezlerinin sayısı her geçen gün artış göstermekte. Fakat son zamanlarda bu merkezlerde uzun süre eğitimini alan uzmanların yapması gereken bazı tıbbi işlemlerin yeterli eğitim almayan kişiler tarafından uygunsuz bir şekilde uygulanması birçok kişide kalıcı hasarlar yaşamasına neden oluyor. Bu çerçevede Güzellik Merkezlerinde yapılmaması gereken işlemlerden bir tanesi de Lazer epilasyon. Uzman kişiler tarafından yapılması gereken bu işlemin 3-4 aylık bir eğitim sonrasında sertifika alan kişilerce yapılmasının riskli olduğunu belirten KSÜ Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Perihan Öztürk, “Geri dönüşsüz şikâyetler olmadan önce insanların mutlaka bir cildiye uzmanlarına gitmeleri gerekiyor” dedi. Öte yandan Öztürk, Güzellik Merkezlerinin daha sık denetlenmesi gerektiğini ve denetimlerin belediyeler yerine Sağlık Bakanlığı’nca yapılması gerektiğini ifade etti.

“SONRASINDA CİDDİ KOMPLİKASYONLARLA KARŞI KARŞIYA GELİYORUZ”

Konuyla ilgili gazetemize özel yaptığı açıklamada “Derinizi Dermatologlara Emanet Ediniz” ifadesini kullanan Dermatolog Prof. Dr. Perihan Öztürk, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Biz tıp hekimleri olarak 6 yıl tıp eğitiminin üzerine 5 yılda dermatoloji uzmanlığı yapıyoruz. Derinin yapısını anlayabilmek adına. 5 Yıllık gibi çok ciddi bir eğitim sürecinden geçiyoruz. Dışarıda güzellik merkezlerinde yapılan işlemlerde bu sertifikayı alan arkadaşlar sadece 3-4 aylık bir eğitim sonrasında sertifikayı alıyorlar ve maalesef yetkileri olmayan işlemler yapıyorlar. Bunlardan bir tanesi lazer cihazlarının kullanımı. Sonrasında ciddi komplikasyonlarla karşı karşıya geliyoruz. Geri dönüşsüz şikayetler olmadan önce mutlaka bir cildiye uzmanlarına gelmeleri ve işlemleri mutlaka bilen kişiler tarafından yapılması gerekiyor. Bunlar hekimler, dermatologlar ve plastik cerrahlar olmalı.

“TÜM DENETİMLERİN SAĞLIK BAKANLIĞI TARAFINDAN YAPILMASI LAZIM”

Hekimlerin bulunduğu kliniklerin denetimi Sağlık Bakanlığınca yapılıyor ama güzel merkezlerinin denetimi belediyeler tarafından yapılıyor. Bir defa bunun standardize edilmesi gerekiyor. Derinin altına yapılacak lazer işlemleri dahil tamamen Sağlık kapsamı içerisine alınması lazım ve tüm denetimlerin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılması lazım ki buna benzer istenmeyen olaylarla karşılaşmayalım.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz