İnsanların günümüzde daha çok bilinçlenmesiyle birlikte artık yan etkisi bulunmayan ve insan sağlığına herhangi bir zarar vermeyen bitkisel ürünleri daha çok tercih eder oldu. Ancak bitkisel ürünlerinde güvenilmeyen veya belirsiz kişilerden alındığı zaman sonuç pekte sağlıklı olmayabilir. Kahramanmaraş’ta bitkisel ürünler satan esnaf Yusuf Balbaba konuyla ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Balbaba, “Öncelikle vatandaşlarımız bu tür ürünleri alırken gözle görülen ve elle tutulan yerlerden almalarını öneriyorum. Yani internet üzerinden veya telefonla iletişimle kendilerine ulaşan yâda kendilerinin ulaştığı insanlardan alışveriş yapmamalıdırlar” şeklinde konuştu.

“2007’DEN BERİ BİTKİSEL ÜRÜNLER SATIYORUM”
2007’den bu yana bu işi yaptığını söyleyen Balbaba, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “2007’den beri bitkisel ürünler satıyorum. Kahramanmaraş’ta paketlenmiş olarak Tarım Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı onaylı ürünleri ilk defa ben satmaya başladım. Öncelikle vatandaşlarımız bu tür ürünleri alırken gözle görülen ve elle tutulan yerlerden almalarını öneriyorum. Yani internet üzerinden veya telefonla iletişimle kendilerine ulaşan yâda kendilerinin ulaştığı insanlardan alışveriş yapmamalıdırlar. Alacakları yerin hijyenik bir ortam olmasına dikkat edilmelidir. Bakanlık onaylı ürün olup olmadığını gözetlemeleri daha sağlıklı olur.

“HİÇBİR YAN ETKİSİ BULUNMUYOR”
Bitkisel ürünler satan dükkân açılabilmesi için İl Sağlık Müdürlüğü’nden bir takım belgeler ve satış belgesi alınması gerekiyor. Tarım ve Orman Müdürlüğünden belge alınması gerekiyor. Bunun dışında da her yıl düzenlenen sempozyumlara katılıyoruz. Yeni bir bitkisel ürün çıktığı zaman bunun eğitimini alıyoruz. Eczanelerde satılan ilaçlarda bitkisel ama insanlara daha çabuk tesir etsin diye ilacın içine birtakım kimyasal maddeler katılıyor. Kimyasal madde katılması hastalığı daha çabuk geçiriyor ama yan etkileri de oluyor. Bitkisel ilaçlarda ise tedavi süresi geç olabiliyor ama hiçbir yan etkisi bulunmuyor tamamen sağlıklı, hastalığı uzun bir zamanda geçiriyor fakat insanların bünyesine zarar vermeden geçiriyor. Eczaneden alınan ilaçlar hastalığı bir hafta da geçiriyorsa bitkisel ürünler 1 ayda geçiriyor.

“HER FİRMANIN HER ÜRÜNÜNÜ ALMIYORUM”
Ben dükkânıma her firmanın her ürününü almıyorum. Örneğin a firmasının kozmetik ürünleri kalitelidir. Onlardan kozmetik ürünler alırız. B firmasının macun tarzı bitkisel ürünleri iyidir onları alıyoruz. Bu şekilde bir ticari döngümüz var.  Dükkânımı ilk açtığım senelerde yazın kozmetik ürünler çok satılıyordu. Kışın çay ve macun grupları çok satılıyordu. Şu an insanlar doğal ürünlerin faydalarını öğrendikçe yaz-kış fark etmez oldu. Yani İnsanlar mevsime göre almadan her ürünü istediği mevsimde alıyor. İnsanlar kullandıkça ve birbirlerine tavsiye ettikçe daha da yaygınlaşıyor.”

Haber: Aziz Çevlik

Editör: Mahmut Beyaz