Mahallelerde asayişin sağlanması, oluşabilecek suçların önlenmesi ve güvenlik olaylarına anında müdahale edilebilmesi noktasında 20 Ekim 2018’de yapılan Çarşı ve Mahalle Bekçiliği sınavında başarılı olan adaylardan soruşturması ve meslek içi eğitimi tamamlanan 139 aday, Ocak 2019 itibariyle Kahramanmaraş Valiliğince memur olarak atanmıştı. Aday memur olarak atanan çarşı ve mahalle bekçileri, 14 Ocak-22 Şubat 2019 tarihleri arasında çeşitli Polis Eğitim Kurumları’nda çarşı ve mahalle bekçiliği meslek içi eğitimi aldı. Çarşı ve mahalle bekçileri, 1 hafta sürecek olan genel geliştirme ve oryantasyon eğitimi sonucunda aktif görevlerine başlayacak. Şuan da 36 çarşı ve mahalle bekçisi adayının adaylık işlemlerinin devam ettiği, işlemlerinin tamamlanması sonrasında Kahramanmaraş’ta görev yapan çarşı ve mahalle bekçisi sayısının 175 olacağı öğrenildi.

HEDEF SUÇ OLUŞMADAN ÖNLEMEK!

Mesleki mevzuat, devriye hizmetleri, insan hakları, halkla ilişkiler-iletişim, polisin davranış biçimleri, etik kurallar, toplumsal olaylar, narkotik çalışmaları, genel prensipler ve görev şekli konularında özel eğitim alan bekçiler, gündüz ve gece mahalle ve işyerlerini yaya devriye olarak takip edip, suç ve suçlu ile mücadele edecek. Özellikle önleyici ve caydırıcı etki yaratacak çarşı ve mahalle bekçileri, sorumluluk alanları olan mahalle, sokak, cadde, işyerlerinin bulunduğu çarşı ve güzergahlarda suçu henüz oluşmadan önlemek için yaya devriye yapacak. Kahramanmaraş Emniyet Müdürü Doğan İnci, Kahramanmaraş İtfaiyesi Konferans Salonu’nda eğitim gören çarşı ve mahalle bekçilerini ziyaret ederek, hem tebrik etti hem de uyarılarda bulundu. Bekçilere, polislik ve bekçilik mesleği hakkında dikkat etmeleri gereken konuları anlatan İnci, yakından ilgilendi.

GÖZÜMÜZ, KULAĞIMIZ OLACAKSINIZ”

Çarşı ve mahalle bekçilerine, Emniyet’in gözü ve kulağı olacaklarını kaydeden Kahramanmaraş Emniyet Müdürü Doğan İnci, “Emniyet teşkilatına katıldınız, artık sizlerle birlikte olacağız. Bugüne kadar birer vatandaştınız, diğer taraftaydınız, şimdi güvenlik güçlerinden taraftasınız. Yaklaşık altı haftalık bir eğitim aldınız. Ben inanıyorum ki çok verimli bir eğitim aldınız ve en güzel eğitimde sizin için alanda yapılan eğitim olacaktır. Hep beraber amirlerinizden ve yanınızda bulunan kıdemli arkadaşlardan alacağınız çok şey var, daha yolun başındasınız. Binlerce insan sizler gibi olmak için yeni bekçi alımlarını soruyordur. Birçok insan Bekçilik sınavlarına girdi ama sizler seçilmiş, şanslı isimlersiniz. Herkes kazanamıyor, bir sürü aşamadan, soruşturmadan geçiyor. Bekçiliğin şartlarını yerine getirmeniz gerekiyor, hepinizin bu görevi başarıyla yapacağınıza inanıyorum. Vatandaş olmak ayrı, kolluk kuvveti olarak resmi üniformalı bir teşkilatın mensubu olmak ayrı bir konudur. Hepiniz civa gibisiniz. Burada bir haftalık bir eğitimden sonra kendi sorumluluk bölgenize geçecek, sizler bizim gözümüz, kulağımız olacaksınız. Bizler buraya süreli geldik, gelip geçiciyiz ama sizler kalıcısınız, buranın hafızası sizler olacaksınız” şeklinde konuştu.

KILIĞINIZLA, KIYAFETİNİZLE SOKAKTA YÜRÜRKEN DİKKAT ÇEKECEKSİNİZ”

Bekçiliğin geçmişte olduğu gibi canlandırıldığını anlatan Doğan İnci, vatandaşların içinde nasıl olmaları gerektiğini şu sözlerle ifade etti, “Çocukluğumda eskiden bekçiler mahallenin, sokağın her şeyiydi. Şimdi aradan zaman geçti, bekçilik müessesesi bir dönem kapanmaya yüz tutmuştu ve hükümetimiz bir karar aldı. Çarşı ve mahalle bekçiliğinin ihtiyacı tekrar anlaşıldı ve bugün 30 bine yakın kadro tahsis edildi. İlerleyen günlerde tabi ki yeni atamalar olacaktır. Çocukluğumuzun bekçileri artık sizler olacaksınız. Çocuklar artık bekçi amca diye sizlere gelecek. Sizler de caddelerde, sokaklarda ne var hepsini bileceksiniz. O sokaklar size zimmetli olacak ve sizler her zaman azimli olacaksınız. Her aldığınız bilgiyi kafanıza, beyninize not defterinize kaydedeceksiniz. Kılığınızla, kıyafetinizle, ütülü, tertemiz tıraşınızı olmuş bir şekilde sokakta yürürken dikkat çekeceksiniz. Paspal olursanız kimse size bakmaz, değer de vermez. Görünüşünüzle, oturuşunuzla, kalkmanızla, gezdiğiniz arkadaşlarla örnek olacaksınız. Bizim duruşumuz ne kadar dik olursa, sözümüz de o kadar geçer. Panik halinde, paspal bir şekilde olursak ne vatandaşa sözümüz geçer ne de uğraştığınız suçlulara sözünüz geçer.”

BEKÇİ GELDİM, BEKÇİ GİDECEĞİM DİYE DÜŞÜNMEYİN”

Görevde yükselme imkanlarına ilerleyen günlerde kavuşabileceklerini de dile getiren İnci, “Ben bekçi oldum diyorsanız iyice işinize sarılın. Direk olarak bekçilerin de polis teşkilatına geçişleriyle ilgili bir madde yok ama bu mutlaka olacaktır. Hizmet içerisinde yükselebileceksiniz, yolunuz açık. Sizler için ilerleyen günlerde polisliğe, komiserliğe geçişler olacaktır, bekçi geldim, bekçi gideceğim diye düşünmeyin. Ben daha ileriye gideceğim diye düşünmelisiniz, hedefimiz daima yukarılar olsun. Kendinize bir hedef çizin ve hedefimize ilerleyin. Biz bir aileyiz, sıkıntımız ve derdimiz varsa kendi içimizde çözeceğiz. Eskiden vatandaştınız ama şimdi bir disiplin teşkilatına geldiniz. Benim kapım her zaman sizlere açık” şeklinde konuştu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz