Ramazan ayına hummalı bir şekilde hazırlanarak giren tatlı ustaları, meşakkatle yapımı tamamlanan tatlılara Ramazan ayı içinde çeşitlendirerek yer veriyor. Birbirinden özel, her damak tadına uygun tatlı çeşitleriyle insanların adeta ağzını sulandıran tatlılar, ustaları tarafından imalathanelerde yoğun mesaiyle taleplere karşılık vermek amacıyla hazırlanıyor. Konuyla ilgili konuşan 25 yıllık tatlı ustası Orhan Ceviz, “Kışın insanların kan şekeri düştüğünden dolayı tatlı satışları artar. Yaz aylarında insanların sıvı tüketimi fazla olduğundan dolayı çeşitli meşrubatlara ve karpuz, kavun türü meyvelere yönelirler. Ama ramazanın yaz aylarına denk gelmesi dolayısıyla kendine has bir bereketi var. Biz toplum olarak tatlıyı çok fazla tüketen bir milletiz. O yüzden ramazan ayında tatlıya olan ilgi her zamankinden daha fazla olur. Bu yıl içinde aynı şey oldu, tatlı satışlarımız iyi. Özellikle iftar vaktine yakın zamanlarda satışlarda hızlı bir artış oluyor” şeklinde konuştu.

“VATANDAŞLARIMIZ BAKLAVAYI MARKA FİRMALARDAN ALSIN”
Tatlının iftar sofralarında olmazsa olmaz bir gıda ürünü olduğuna dikkat çeken Ceviz, vatandaşların baklavada herhangi bir oyuna gelmemeleri adına baklavayı marka firmalardan alması gerektiğini ifade etti. Ceviz,“Biz toplum olarak Ramazan ayında tatlıyı çok tüketiyoruz. Sofralarımızda iftar saatinde tatlı olmazsa olmazlarımızdandır. İyi bir tatlı yağından, fıstığından, kalitesinden kendini belli eder. Vatandaşlarımızın markalı tatlılar almasını tavsiye ediyorum. Merdiven altı tatlıcılardan kesinlikle tatlı alınmamalıdır. Çünkü tatlının yufkası, fıstığı, tereyağı kaliteli olacak. Ama merdiven altı firmalar bunları yapmıyor. Yani fıstık yerine insanlar bezelye koyuyorlar. Ama insanlar tatlıyı özellikle baklavayı markalı yerlerden aldığı zaman en azından firmanın kalite güvencesini hisseder” diye konuştu.

“SATIŞLAR YÜZDE 200 ARTTI”
Satışların ve tatlı tüketiminin yüzde 200 oranında arttığını anlatan Ceviz, “Ramazan dolayısıyla tatlı tüketimi yüzde 200 oranında arttı. Çünkü biz özellikle Ramazan aylarında toplum olarak tatlıyı çok tüketiyoruz. Ramazan ayında iftar sofralarımızda mutlaka tatlı olur. Bizde baklava olarak 20 çeşidimiz var. Kızartma olarak 20 çeşit var. Totalde 40 çeşit tatlılarımız var. Fiyatlarımız da herhangi bir artış olmadı, geçen yılki fiyatlardan satışa devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz