Karayolları Trafik Kanunu’nda trafiğe çıkan her türlü motorlu taşıtın yaptırmakla yükümlü olduğu trafik sigortası, kişi başı vefat ve tedavi teminatı, kaza başına vefat ve tedavi teminatı, araç ve kaza başına maddi hasar teminatı teminatlarını kapsıyor. Böylece sürücülerin de maddi açıdan korunması sağlamış oluyor. Birçok açıdan önemli bir zorunluluk olan trafik sigortası yönetmeliğinin sigorta primlerinin tespitine ilişkin esaslarına Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca önemli bir ekleme yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığının, “Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”i, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, risk değerlendirmesinde esas alınabilecek trafik kuralı ihlalleri sonucu sürücülere uygulanan ceza puanları ile sürücü belgelerine el konulma süresi ve nedenleri sigorta priminin tespitinde kullanılabilecek. Yeni yönetmelikle birlikte araç sahiplerinin sigorta maliyetleri belirlenen kurallara uymamaları halinde daha da artacak. Araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortasında tarife uygulama esasları hakkında yönetmelikte yapılan değişikliği Beşen Sigortacılık iş yeri sahibi Mehmet Beşen’e sorduk. Beşen, trafik sigortasını daha uygun fiyata yaptırmak isteyen araç sahiplerinin artık daha dikkatli olması gerektiğini belirterek, uyarılarda bulundu. Beşen, “Bundan sonra sürücülerin trafik ihlalleriyle ilgili örneğin kırmızı ışıkta geçmek, el konma, alkollü araç sürme gibi her türlü ihlaller trafik sigortasının belirlenmesinde yeni bir parametre oldu” dedi.

“VATANDAŞLARIMIZ DAHA DİKKATLİ OLMALI”

Trafik sigortası fiyatlarının belirlenmesi sağlayan parametrelere yeni bir ekleme yapıldığını kaydeden Mehmet Beşen, “Sigorta şirketlerinin trafik sigortasında fiyatları belirlerken bir parametreleri vardır. Fiyat tarifesini oluşturdukları belli ölçütler yani parametreler vardır. Örneğin aracın markası, modeli, tipi, sürücünün yaşı, ili veyahut ta daha önce bir kazaya karışıp karışmaması gibi çeşitli kıstaslar vardır. 20’den 30 ya da 35’e kadar fiyat tarifelerini belirleyen parametreler vardır. Bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kararla birlikte artık sürücülerimizin biraz daha dikkatli olması gerekir. Bundan sonra sürücülerin trafik ihlalleriyle ilgili örneğin kırmızı ışıkta geçmek, el konma, alkollü araç sürme gibi her türlü ihlaller trafik sigortasının belirlenmesinde yeni bir parametre oldu aslında. Bu anlamda sürücülerimizin trafik sigortalarına daha uygun bir şekilde sahip olabilmeleri için kurallara uyma noktasında daha dikkatli olmalarını öneriyorum” ifadelerini kullandı.

“TAVAN-TABAN UYGULAMASI FİYATLARI MAKUL HALE GETİRDİ”

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın daha önceden uygulamaya koyduğu tavan-taban fiyat uygulamasının trafik sigortalarının daha makul bir fiyata yapılmasını sağladığına dikkat çeken Beşen, “Trafik sigortası noktasında Hazine ve Maliye Bakanlığı daha öncesinde bir uygulama getirmişti, tavan-taban fiyat uygulamasını başlatmıştı. Bunun uygulanmasıyla birlikte sürücülerimiz daha önceki yıllara göre çok yüksek fiyatlarda satın aldıkları poliçelerini bu taban fiyat sayesinde daha makul fiyatlarda satın alıyor. Ama bundan sonra da bu yeni parametrenin de devreye girmesi ve tavan fiyat uygulamasının devam etmesiyle birlikte biraz daha fiyatlarda değişim olacaktır” şeklinde konuştu.

“KARAYOLU ULAŞIMI RİSK TEŞKİL EDİYOR”

Trafik sigortası yaptırmanın önemine değinen Beşen, “Trafik sigortası sürücünün herhangi bir kaza anında karşı tarafa vermiş olduğu maddi ve bedeni zararları ödemek için yaptırmış olduğu bir güvencedir. Bugünkü limitleriyle birlikte yaklaşık 36 bin TL’ye kadar sürücünün karşı araca vermiş olduğu maddi zararı sigorta şirketleri ödüyor. Yine bedeni hasarlarda da yaklaşık 200 bin TL’ye kadar da karşı tarafta meydana gelen manevi kayıplarla ilgili bir tazminat ödemesi söz konusu oluyor. Sorumluluk sigortası kapsamına da giren zorunlu trafik sigortasını yaptırmamanız halinde ise başınıza gelebilecek olumsuz durum şudur, aracınızı trafiğe çıkaramazsınız. Zorunlu trafik sigortası bulunmayan bir araçla trafiğe çıkmanız durumunda ise sizi çok daha kötü sürprizler bekleyecek. Aracınız trafikte seyir halindeyken görüldüğünde trafik şube otoparklarına çekilerek trafikten men edilir. Ceza ödemeniz ise aracınızı geri almanız konusunda yeterli değildir. Zorunlu trafik sigortanızı yaptırdıktan sonra, cezanızı ve aracınızın otoparkta yer işgal ettiği her gün için belirli bedeli de ödedikten sonra aracınızı geri almanız mümkündür. Tüm bunların yanı sıra daha önce de bahsettiğimiz gibi olası bir kaza durumunda başınıza gelen mağduriyet yaşayacağınız zararın en büyüğüdür. Ülkemizde en yüksek kaza oranına sahip ulaşım şekli olan karayolu ulaşımı, trafikte olduğunuz her gün için risk teşkil ediyor. Bunun bilincinde olarak, trafik sigortanız olmadan trafiğe çıkmayın” dedi.

“TAVAN-TABAN UYGULAMASI BİZE ZARAR VERİYOR”

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu tavan-taban fiyat uygulamasının sigorta şirketlerini zarar uğrattığına değinen Beşen, “Sigorta şirketleri Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu taban fiyat uygulamasıyla birlikte istatistikleri incelediğimizde sigorta şirketlerinin şuan da trafik sigortasından önemli derecede zarar ettiklerini görüyoruz. Bu uygulama ne kadar devam edecek bilmiyoruz ama bizim için önemli olan sürücülerimizin ve vatandaşlarımızın en uygun fiyatla poliçelerine sahip olmasıdır. Trafik sigortası olsun ya da diğer sigorta branşları olsun biz ilerde kendimize, malımıza gelebilecek olan muhtemel hasarlara ve kayıplara karşı poliçe yapıyoruz. Bütün sigorta yaptırmak isteyen vatandaşlarımıza tavsiyem şudur ki poliçelerini güvenli şirketlerden yaptırsınlar, herhangi bir hasarda mağduriyet yaşamamaları için iyi hizmet veren sigorta şirketlerini araştırsınlar. Buralardan poliçelerini aldıkları zaman vatandaşlarımızın daha huzurlu olacaklarını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz