Özellikle Türk geleneklerine bağlı olarak tarihten bu yana Türk insanının en güvenilir yatırım limanlarından biri olan altının ayarlarıyla oynanması vatandaşları tedirgin ediyor. Piyasadaki bazı dolandırıcılar tarafından ayarları çeşitli oyunlar yapılarak düşürülen ve gerçeğinden farksız olan sahte altın, birçok vatandaşı mağdur ediyor. Kahramanmaraş’ta Kuyumcu esnafı Onur Dayıoğlu, dolandırıcıların yaptığı ayar oyunun detaylarını gazetemizle paylaştı. Vatandaşın altın alırken muhakkak bildiği, tanıdığı ve güvendiği kuyumcudan alışveriş yapması gerektiğini ifade eden Dayıoğlu, gündemde olan ayarı düşük altından ancak sarraf ve kuyumcuların anlayabileceğini vurguladı.

“SAHTE ALTINDAN SARRAF VE KUYUMCU ANLAR”
Altınların sahte yâda gerçek olup olmadığını anlamanın birçok yolu olduğunu dile getiren Dayıoğlu, bu yollardan birinin de ayar evleri olduğunu söyledi. Ayar evlerinde altının sahte yâda gerçek olduğunun anlaşılabildiğini belirten Dayıoğlu, “Düğünlerdeki takılan ziynet altınlarında piyasada düşük ayar görülebiliyor. Bu sadece bu yıla özel bir şey değil. Bundan önceki yıllarda da vardı. Bu ayarıyla oynanmış altını vatandaş elbette ki bilemez. Sahte altından sarraf ve kuyumcu anlar. Vatandaşın bu durumunda ne yapması gerekiyor? Vatandaşın altın alırken kendinin bildiği, güvendiği esnaftan alışveriş yapması gerekiyor. Biz esnaf olarak bu altınları alırken kontrol ederiz. Kuyumculuk yapan ve meslekten anlayan kişiler o altınları sesinden anlar, yumuşaklığından anlar. Çok daha şüphelendiği takdirde mehik taşında kullanabilir. Mehik taşı altının ayarını gösteren bir taştır. Çok eskilerden kullanılır ama hala da günümüzde var. Yine bu günümüzde altının ayarına baktırmak için ayar evleri vardır. Daha çok şüphelenildiği takdirde ayar evinde bir takım materyallerden geçirilir ve sahte mi gerçek mi olduğu anlaşılabilir. Az öncede dediğim gibi vatandaş güvendiği alışverişten yapsın” ifadelerini kullandı.

“GERÇEK ALTININ DEĞERİ DÜŞMEZ”
Sözlerinin devamında başka bir konuya değinen Dayıoğlu, eski tarihli altınla yeni tarihli bir altının değerinin aynı olduğunu sözlerine ekledi. Dayıoğlu, son olarak sözlerinin devamında şunları ekledi: “Darphanenin basmış olduğu ziynet altınlarında tarihler vardır. Biz 2019 yılındayız. 2019 tarihli altın 2019 model olarak geçer. Bu altının fiyatı diğer tarihli altın fiyatlarına göre biraz daha yüksektir. Buda darphaneye verilen işçilikten dolayı kaynaklanıyor. 2018 tarihindeki altınla 1923 yılındaki altının değeri aynıdır. Eski tarihli altının değeri düşmez. Vatandaş benim elimdeki altın 1990 model bunun fiyatı daha düşük olur diye düşünmesin. Onun değeri 2018 modeldeki altınla aynı değerdedir.”

Haber: Tuğçe Kayar

Editör: Mahmut Beyaz