Geçen hafta “Kahramanmaraş Havalimanı İşletme Müdürlüğüne” başlığı ile yazmış olduğumuz köşe yazımıza “Şüphesiz bu köşede yazmanın bir misyonu var. Üzerimizde taşıdığımız bir yük, sorumluluğunu üstlendiğimiz, sesi soluğu olduğumuz bir üst akıl var. Kısaca biz ona halk diyoruz.” Diye başlamıştık. Evet, amacımız hiçbir siyasi parti, kurum yada oluşumun fiili yada fikir çatısı altına girmeden doğru bildiğimizi yazmaya, ötekileştirmeden her kesimin sesi olmaya devam edeceğiz.

Geçen haftaki yazımızdan dolayı pek çok geri dönüşüm aldık. Haksızlığa uğradığını düşünen onlarca kişi telefon ve mesajlar yoluyla bize ulaştı. İlgili kurum ise konu ile ilgili tarafımıza bir açıklama metni iletti. Bize düşen bu metni noktası ve virgülüne dokunmadan aşağıya çıkarmaktı. Öyle yaptık;

16 Ocak 2019 tarihli, “Kahramanmaraş Havalimanı İşletme Müdürlüğüne” başlıklı köşe yazınızda yer alan hususlara ilişkin olarak aşağıdaki açıklamaya gerek görülmüştür.

Kuruluşumuz sorumluluğundaki tüm havalimanlarının özel güvenlik personeli ihtiyacı ihale yoluyla özel güvenlik firmalarından hizmet alımı yöntemiyle sağlanmaktadır. 4857 Sayılı İş Kanunu ilgili maddesinde;

Hizmet alımına dayanak teşkil edecek sözleşme ve şartnamelere;

a) İşe alınacak kişilerin belirlenmesi ve işten çıkarma yetkisinin kamu kurum, kuruluş ve ortaklarına bırakılması,

b) Hizmet alım sözleşmeleri çerçevesinde ya da geçici işçi olarak aynı iş yerinde daha önce çalışmış olanların çalıştırılmasına devam olunması, yönünde hükümler konulamaz” ibaresi yer almaktadır.

Dolayısıyla söz konusu hüküm doğrultusunda; özel güvenlik personeli hizmet alımıyla yoluyla işe alınacak veya işten çıkartılacak kişilerin belirlenmesi hususu yüklenici şirket sorumluluğundadır. Kamu kurumları, kanun hükmü gereği, hizmet alımı personel alımına müdahil değildir.

Kahramanmaraş Yeni Terminal binasının açılacak olması sebebiyle ihtiyaç duyulan 20 Özel Güvenlik Görevlisi 1 Ocak 2019 tarihi itibarı ile göreve başlamıştır.

İdaremiz tarafından, hizmet alımına yönelik olarak yüklenici firmaya, Özel Güvenlik Görevlisi kimlik belgesi ile yapılan 97 başvurunun tamamının mülakata alınması sağlanmıştır. Mülakat esnasında öncelikli olarak Hizmet Alımı Teknik Şartnamesinde belirtilen Silahlı Özel Güvenlik Kimlik Belgesi, Hizmet Alım Teknik Şartnamemizin ilgili maddesinde yer alan boy ve kilo standartlarının sağlandığına dair ölçümler, Sabıka Kaydına dair Savcılık Belgesi vb. evraklar incelenmiştir. Ayrıca 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun içeriğinde belirtilen hususlar doğrultusunda yapılan mülakatta adayların mevzuatta aranan özellikleri taşıyıp taşımadıklarına bakılmıştır.

Belirtilen hususlardan da anlaşılacağı üzere; İdaremiz, hizmet alımı personel temininde öncelikli olarak yüklenici firmanın belirlediği personelin, teknik şartnamede belirtilen maddelere uygun olup olmadığını kontrol etmektedir. Uygun olan personelin göreve başlatılması yüklenici firma sorumluluğundadır.

Saygılarımızla.”

Kısaca ilgili kurum, personel alımlarını kendisinin yapmadığını, hizmet alımı yönünde yüklenici firmanın gerçekleştirdiğini beyan etmektedir. Konunun takibi, araştırılması ve açıklama metni gönderilmesi çalışmalarından dolayı Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğüne teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Uygulamayı kim yaparsa yapsın, personel alımında hak, adalet, liyakat esaslarına ne kadar riayet edildiği konularında şüphe şerhimiz mahfuz kalması kaydıyla;

Açıklamanın ilgili tarafları ne kadar tatmin ettiği hususunu kamuoyunun takdirlerine sunuyoruz.