Teslimiyet ile güven ayrı şeyler değildir kuşkusuz. Güven duyduğun kişiye tamamen teslimiyet söz konusu olmaz, olmamalı.

İnsan birilerine güven duymadan yapamaz, yaşayamaz. Birilerine mutlaka güven duymalı sırrını paylaşmalı, ekmeğini bölüşmelidir. O kişiye sonsuz teslimiyet, kişi bir gün gittiğinde, şöyle yada böyle hayatınızdan çıktığında maddi ve manevi yıkım kaçınılmazdır. Kişisel bazda ele aldığımız bu güven ve teslimiyet kavramlarını ülkemiz ve uyguladığı dış siyaset politikalarına da uygulaya biliriz.

Elli yıldır müttefikimiz ve yakın dostumuz olan Amerika’ya biz hep güvendik. Her zaman yanında olduk. Körfez savaşlarında yanında olduk. Sınırlarımızı açtık, hava sahamızı açtık. Adana İncirlik’i on yıllardır kendilerine tahsis ettik. Yine on yıllardır Sovyetler Birliği ile yaşanan soğuk savaş yıllarında, Kore savaşı zamanında hep Amerika’nın dostu olduk. Çoğu zaman bizim yerimize düşünmelerine, dostumuzu düşmanımızı seçmelerine bile izin verdik.
Netice;

Netice ortada. Malumun izahına gerek yok. Hepimiz biliyoruz.

Belki de güven kavramını çok abartıp, teslimiyet boyutuna geçmiştik.

Şimdi yeni bir dostumuz var. Yok, henüz teslimiyet boyutunda değiliz. Yeni dostumuz, güven duyduğumuz ülke Rusya. Eski düşman yeni dost.
 

Her ne kadar içimizden yüreğimizden bir ses onlarında ebedi dost olamayacağını, güvenilemeyeceğini söylese de uluslar arası ilişkiler karşılıklı çıkar ilişkilerine dayanmakta. Birilerine güvenmek, aynı kulvarda olmak gerekiyor. Tek bir şartla, güven ile teslimiyeti birbirine karıştırmadan.

Çok yakın geçmişimizde, Ey Amerika! Ey Almanya! Ey Hollanda! Diye çıkışlar yaptığımız, Suriye, Irak derken Mısır, Suudi Arabistan ile de ciddi güven bunalımları yaşadığımız şu günlerde kulağımıza çalınan sıcacık bir ses, bir nefes içimizi ısıttı.

Ganire Paşayeva…

Ganire Paşayeva kardeş ülke Azerbaycan Milletvekili. Hatay’ ın Belen ilçesinde Azerbaycan Caddesi ve Dağlık Karabağ Parkında düzenlenen törendeki konuşmasında ; "Türkiye'nin düşmanı bizim de düşmanımız, Azerbaycan'ın düşmanı da Türkiye'nin düşmanıdır. Türkiye'nin gücü bizim gücümüz, bizim gücümüz de Türkiye'nin gücüdür.' Diye konuştu.

Güven… Teslimiyet… Samimiyet…Sıcacık bir ses. Bir nefes.