Fiziksel uygunluk anlamına gelen, günlük hayatta daha çok zindelik ve fiziksel uygunluk için yapılan aletli ve aletsiz egzersizlerin bütünü diyebiliriz. Fitness ile vücut geliştirme farklı çalışma kavramlarıdır. Vücut geliştirme sporu profesyonel olarak yarışmalara katılmak için kas geliştirme egzersizidir. Ama fitness çalışmaları zinde olmak formda kalmak yada uğraşılan spora özgü fiziksel gereksinmeleri sağlamak için yapılan çalışmalardır. Farklı sporlarda veya fiziksel uygunluk çalışmalarında hedef olarak amacımız. Genel kondisyon, koordinasyon, kuvvet, çeviklik, çabukluk, dayanıklılık, sürat, aerobik ve anaerobik çalışmalarla enerji sisteminin açığa çıkmasıyla mümkündür.
Fitness çalışmaları yaşa ve cinsiyete göre egzersiz programları farklılık arz eder. Bu işin uzmanları ile yola devam etmek gerekir. Sporu pazara kadar değil bir ömür boyu sağlıklı kalmak için yapmalıyız. Koşular ve yürüyüşler kardiyak çalışmaları yüksek kalp ritmini tekrarlayan egzersizlerdir. Bu tip antrenman programları kalp ve damar sisteminin performansını artırıp ayrıca kas liflerinin gelişimine yardımcı olur kasın dayanıklılığını artırır. Genel fiziki kuvvet ve kardiyak çalışmalarında 40 yaş üstü vücudu yormadan zorlamadan oksijen borçlanmasına girmeden (nefes alıp vermede) kalbi yormadan kaslara aşırı yorgunluk maddesi biriktirmeden tempolu ve dinlenme aralarını iyi yaparak çalışmalıdır.
 

****

Ağırlık antrenmanları belirli kas gruplarını yada bütün kas gruplarını aletli yada aletsiz çalışarak vücudu sıkılaştırma kasın güçlenmesini sağlamaktır. Ağırlık çalışmasının önemli ve püf noktası tekrar sayıları ve set arası dinlenme sürelerini iyi ayarlamaktır. Kas gelişiminin iyi olması dengeli beslenerek istenilen sonuca ulaşılmasıdır. Bu günlerde medyada sıkça bahsedilen sigara içicileri ve sigarının zararları insan hayatını ve metabolizmayı yavaşlatıp yıprattığını ömürden yüzde 30 kaybımız olduğunu bilim adamları söylemekte ve virüsün daha çabuk yayıldığı sonucunun daha vahim olduğu konuşulmaktadır.
 

****

Sporla hayatımıza renk katalım vücudun en büyük ağrı kesici ilacı beynimizin salgıladığı endorfin salgısıdır mutluluk hormonudur buda egzersizle mümkündür. Pandemi döneminde öfke, kaygı, endişe ve korku hayatımızın bir parçası oldu. Ama ailelerin daha çok bir araya gelerek dostluk bağları güçlenerek ruhsal bunalımlardan uzaklaşarak manevi hayatımıza ve yaşantımıza eskisi gibi anlam kazandırmış olduk.
Sağlıkla hoşça kalın.