‘...Evde artık kahvaltı yapmıyoruz.’ Bu sözlerin sahibi unlu mamüller üreticisi bir esnaf kardeşimiz...

Gerçekten günün en önemli öğününü özellikle çalışan kesim başta olmak üzere milletçe dikkate almıyoruz...

Pastanelerden aldığımız simit, poğaça, börek ve çayla kahvaltıyı geçiştiriyoruz.

Son yıllarda pastane sayısının artmasından bunu daha iyi anlıyoruz. Bu yiyecek sektörü altın yıllarını yaşıyor.

Beslenme kültürümüzde bir değişim yaşadığımız gerçek... Doğru mu yapıyoruz tartışılır. Ama acı gerçeği de görelim; artık milletçe kahvaltıyı ve öğlen yemeğini geçiştirip, akşam yemeğine yükleniyoruz. Sonra da obez olduk diye üzülüyoruz.

Ebeveynler cephesi böyle... ’Üzüm üzüme baka baka kararır’ hesabı çocuklarımızın durumunu da masaya yatıralım... İşin kötüsü çocuklarımız da bu kötü alışkanlıkların kurbanı oluyorlar.

Araştırmalara göre çocukların ortalama olarak %40’ı kahvaltı yapmıyor!..

Bir eğitimci olarak maalesef bu gerçeğin altını çiziyorum... Sabahçı öğrencilerin büyük çoğunluğu okula kahvaltı yapmadan geliyor. Yine ilkokulda beslenme saatinde çocuklar bir nebze de olsa kahvaltı yapıyorlar. Ama ortaokulda ve liselerde kahvaltı saati ilk teneffüs... Zil çalar çalmaz kantine fırlayan öğrenciler ellerinde bir simitle soluğu sınıfta alıyorlar ve ilk ders genellikle uyuklayarak geçiyor.

Sonuçta düzgün beslenmeyen öğrenciler ilgisiz, hırçın ve isteksiz oluyorlar. Hal böyle olunca da başarı düzeyi azalıyor.

Okul dönemindeki çocuklar için kahvaltı en önemli öğün. Sabah kahvaltısı yapan çocuklarda dikkat ve konsantrasyonun arttığını belirten uzmanlar, “Kahvaltıda “junk food” olarak adlandırılan hazır gıdalar yerine yumurta, süt, peynir, ekmek tüketen çocuklar daha başarılı oluyor” diyerek kahvaltının önemini vurguluyor.

Anne-babalar dikkat!.. Hem kendiniz için hem çocuklarınız için dengeli ve doğru beslenmeye özen gösterelim.

Sağlıklı aile, sağlıklı toplum demektir.