Türkiye’nin dört bir yanında şubeleşme yarışına giren ve market adı altında 20’ye yakın sektörün ürünlerini satan A-101, BİM ve ŞOK gibi zincir marketler, yerel esnafın ayakta kalmasını zorlaştırıyor. Bu kapsamda da geçtiğimiz haftalarda Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Kahramanmaraş’ta yerel esnafın ticaretten aldığı payın artırılarak kalkınmaya destek sağlamak amacıyla ’Esnafına Sahip Çık Kahramanmaraş’ kampanyası başlatmıştı. Bir çok siyasetçi ve bürokrattan kampanyaya destek gelirken, vatandaşlardan yerel esnafın tercih edilmesi istendi. Ancak somut bir adım MHP’li Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel’den geldi. Başkan Demirel, bölgesinde zincir marketlerin şubeleşmesine bir sınırlama getirdi. Özellikle pandemi sürecinde zor günler yaşan yerel esnafın yanında duran Başkan Demirel, yaptığı bu hareket birçok kesim tarafından takdirle karşılandı.

Kahramanmaraş Attarlar Esnaf Odası Başkanı Cuma Güler de kendisiyle yaptığım mülakatta bu uygulamayı dile getirerek, başta Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör olmak üzere diğer ilçe belediyelerin de yapması gerektiğini söyledi.

Bence de böyle bir sınırlamanın getirilmesi lazım. Zincir marketlerin şubeleşmeyi biraz fazla abarttıklarını düşünüyorum. Üzerimizde para olmadığında veresiye alabildiğimiz, emanet bırakabildiğimiz, ‘En Son Kaça Olur’ diyerek pazarlık yapabildiğimiz yerel esnafın zor durumda olduğu bu bugünlerde tabiki vatandaşlarımıza da iş düşüyor.

Biraz daha yerel esnaftan alışverişi yapmayı artırmalıyız az çok demeden esnafın yanında durmuş oluruz. Zincir marketlerin şubeleşme yarışına girdiği, küçük yerel esnafın ise ekonomik olarak zor günler geçirdi şu dönemde farkındalık oluşturmamız şart.