Esnaf zor durumda... Çarşıya,pazara çıktığınızda bunun görmemek mümkün değil.Müşteri bekleyen boş dükkanlar ve deyim yerindeyse sinek avlayan esnaflar görüntüsü hiç de hoş bir tablo değil.

Neredeyse esnafın ruh ve fiziki hali de bir zamanların veresiye satan/peşin satan tablosundaki veresiye satıp,iflas eden esnaf görseline döndü.

Esnaf dokunsan ağlayacak gibi... Bir yandan AVM’ler bir yandan da yüksek kiralarla mücadele eden Ahi esnafına bir darbe de son yaşanan ekonomik krizden geldi.

Kur artışı ve arkasından üretim maliyetlerine yapılan anormal zamlar neredeyse esnafın belini büktü.Esnafı bir anlamda çaresiz bırakarak alım gücünü daha da düşürdü. Öyle ki sattığı ürünü, fahiş zamlar yüzünden yerine koyamaz hale geldi.

Bir de tüketicinin de alım gücünün azalması, esnafı daha da siftah edemez hale getirdi.

Arkasından ödenemeyen dükkan kiraları, SGK-Bağ-kur primleri,işçi maaşları, senet ve çekler...

Bu günler geçer mi?.. İnşallah geçecek. KDV,ÖTV indirimleri, döviz ve altın cephesindeki düşüşler,uluslararası siyasi gelişmelerde bahar rüzgarlarının esmesi; vatandaşlar arasında iyimserlik havası yarattı.

Herkes gelecek günlerden umutlu...

Ama herkesin aklında bir soru var.K ur ve altın fiyatlarındaki düşüşe rağmen üretim maliyetlerinde hala gözle görülür bir düşüş yok.

Pek çok esnaf bu durumdan şikayetçi. Piyasalarda yaşanan nakit sıkışıklığı yüzünden elindeki stokları zamsız fiyatla satmak zorunda kalan Ahi esnafı, şimdi mağazasına ürün almak istiyor ama fabrikalar ve toptancılar hala geri adım atmıyor.

Piyasalarda arz-talep dengesinin sağlanması için ürün fiyatların aşağıya çekilmesi, böylece vatandaşların alım gücünün artması ile piyasa hareketliliğinin yükselmesi sağlanabilir.

Ülke ekonomimizin geleceği için ekonomik istikrar şart.Herkes de üzerine düşen görevi yapmak zorunda...