Faiz arttırımına yönelik hükümet kanadının eleştirilerinin haklı sebepleri varken, amacı TL’ de fiyat istikrarı olan TC Merkez Bankası’nın da hedeflediği şeyleri göz önünde tutmak lazım.

***

Aslında bu konuyu irdelemek için şu soruyu sormamız gerekir: Faiz arttırımı, firmalara ne ölçüde mali yük getiriyor? Türkiye’de faaliyet gösteren firmalarda faiz yükü aslında toplam maliyet içerisinde çok küçük bir yer tutuyor. Bu noktada aşağıdaki tabloyu incelemekte fayda var. Bu tablo 2015 yılında 35.000 işletmenin mali tabloları üzerinde yapılan bir araştırmanın sonucu olarak ortaya çıkmış. Buna göre işletmelerin maliyet kalemlerinde hammadde maliyetlerinin ağırlığı %41, işçilik maliyetleri %23 iken, finansman maliyetlerinin ağırlığı sadece %3 seviyesindedir.

***

***

Çoğunluğu ithal kalemlerden oluşan hammadde maliyetleri, yükselen kurlardan oldukça hızlı etkileniyor ve neticesinde arz edilen ürünlerin maliyeti dolayısıyla da birim satış fiyatları yükseliyor. Bizim ülkemizde arza dayalı enflasyon yaşandığı için kurdaki alevi söndürmek, fiyatlar genel seviyesindeki yükselişi önleyeceği için gerekli bir hamledir. Bu noktada Merkez Bankası’nın faiz arttırma hamlesi önceki yazıda da açıkladığım üzere oldukça elzemdir.

***

Faiz arttırma neticesinde, tüketici kredilerinin maliyetleri artacaktır ve tüketiciler daha pahalıdan borçlanacaktır. Hükümetin faiz arttırımının karşısında durmasında bu durum oldukça etkindir. Bununla birlikte ülkemizde talebe dayalı bir enflasyondan ziyade arza dayalı bir enflasyon vardır. Dolayısıyla tüketicinin borçlanmasını arttırmak yerine, tüketici için daha ucuz ürünler sunmak gerekir.

***

Özetle, pahalı bir apartman dairesi ve bu apartman dairesi için yüksek faizli bir kredi bulacağımıza, ucuz bir apartman dairesi için yüksek faizli bir kredi bulmak daha caziptir. Neticesinde anaparaya yapılan olumlu yönde müdaheleler daha çabuk iyileşme sağlayacaktır.

***

Sonuç olarak, faiz arttırımı bir süre canımızı yaksa da kurdaki alevi söndürür ve üreticinin üretim maliyetlerindeki hammade maliyetlerini (inşaat demiri, pamuk, petrol, çelik vs) ucuzlatır. Akabinde sunulan ürünlerin fiyatları düşer ve enflasyon biraz olsun dizginlenmiş olur. Herkese hayırlı kazançlar dilerim.