En yerli kent Kahramanmaraş..... Nüfusunun. %90’ını Kahramanmaraş doğumlular oluşturuyor. Dışarıdan göç almıyor ve dışarıya da göç vermiyor.

Bu içe dönük nüfus hareketinin olumsuz olduğu kadar olumlu yönleri de var. Niteliksiz göç dalgasının getireceği zararları da düşünmek gerek.Suç ve işsizlik oranının yüksek olduğu bir ilde kimse yaşamak istemez.

Bir şehrin cazibe merkezi olması için ulusal ve uluslararası karayolunun, işlek yol güzergahında olmasının önemini bir önceki yazımda dile getirmiştim. Ayrıca hava yolu ve demiryolu ulaşımının da bir kente katacağı zenginlikleri de hesaba katmak gerek.

Kahranamanmaraş’ı ‘çıkmaz sokak’ yakıştırmasından kurtaracak yol projeleri... Özlenen Kayseri yolu bitmek üzere... Bir alternatif yol çalışması da Göksun-Tufanbeyli-Tomarza –Kayseri arasında...B u güzergah hayata geçtiğinde de Kahramanmaraş-Kayseri mesafesi 2 saat...

Ve mega projeler...Kahramanmaraş-Çağlayancerit-Gölbaşı yolu ve Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayan direkt bir yol çalışması projesi de gündemde... Esas flaş haberi de cumhurbaşkanımız açıkladı. ‘Yeni İpek Yolu Projesi...’

Dünyanın en büyük ulaşım projesi... Projenin mimarı Çin...Yüzyılın projesi için bugüne kadar 300 milyar dolarlık yatırım yapılmış. Ticaret döngüsünün içinde 65 ülke var.21 milyar dolarlık para hacmi konuşuluyor. Tarihi İpek Yolu güzergahında Maraş’ta var.

Ulaşımda güzel gelişmeler bunlar..Dışarıdaki insan kaliteli bir yaşam da istiyor. Sosyal yaşantı eksikliği de burada göze çarpıyor. 1992 yılında kurulan Sütçü İmam Üniversitesi’nin ilimize kattığı ekonomik ve kültürel zenginlikler ortada..Konut sektöründeki canlanma,son yıllarda patlayan restaurant, pastane,kafeterya furyası bunun yansıması... Ama yetmez... Farklı zenginliklere ihtiyaç var...İşte Yedikuyular Kayak Merkezi...Gerçek anlamda ulusal bir proje...

Kentimizde Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Adana plakalı araçları artık daha çok görüyoruz. Bölgemizin insanı kayak keyfini yaşamak için akın akın ilimize misafir oluyor. Zamanında bu projeye inanmayan insanların kulakları çınlasın.

Yeni ulusal projeler... Özellikle sağlık ve kültür turizmi... Germenicia Antik Kenti ve termal sağlık turizmi... Kayak merkezinden sonra şehrimizi ayağa kaldıracak projeler...

Artık Kahramanmaraş ‘çıkmaz sokak’ yakıştırmasını kırmalı... Artık dışarıya açılmak zamanı... İklimi, doğası, doğal su kaynakları, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle kentimiz bunu hak ediyor.