Veriler Türkiye İstatistik Kurumu'ndan... Kahramanmaraş, ülkemizin en yerli kenti... Kahramanmaraş’ta 2016 yılında ikamet edenlerin %90’ını Kahramanmaraş doğumlular oluşturuyor.

İlimiz göç oranının düşüklüğü ile Türkiye birincisi.. Ayrıca Şanlıurfa ve Ağrı da benzer bir göç alma eğilimi gösterdiği için yine Türkiye'nin en yerli kentleri arasında sayılıyor.

Yerlilik oranının en az olduğu kentlere baktığımızda da öncelik Yalova ilimizde... Yalova’da yaşayan nüfusun sadece %29’unun hem ikamet hem de doğum yeri Yalova’da bulunuyor. Yalova'yı,Tekirdağ ve Kocaeli takip ediyor.

Ve ezber bozan bir istatistiki bilgi... 'Taşı toprağı altın' İstanbul göç veriyor... Bir sene içerisinde tam 369 bin 582 kişi buraya göç ederken, 440 bin 889 kişi ise İstanbul’dan dışarıya göç etmiş. Böylelikle göç alan bir şehir konumundan çıkıp göç veren konumuna gelmiş durumda.

Gelelim Kahramanmaraş'a... Maraş göç almıyor... Nüfus hareketi genellikle çevre ilçelerinden ve kırsaldan gelen iç göçle canlanıyor.

İlimiz neden dış göç almıyor sorununu masaya yatırdığımızda, önceliğin coğrafi koşullardan kaynaklandığını düşünüyorum.

Dışardan bakıldığında ilimiz sadece dondurma ile anılıyor. Bölgesel olarak da bir doğu kenti olarak görülüyor.

Sonra ulaşım... Kahramanmaraş ulaşım açısından ana arterler üzerinde yer almıyor. Maraş insanının deyimiyle bir çıkmaz sokak... Komşu iller Gaziantep ve Adana arasında sıkışıp kalmış bir şehir... Göç alan kentlerin en büyük özelliklerinden biri; ulaşımın kolay olduğu ve önemli ulaşım yolları üzerindeki alanlardır.

Gaziantep faktörü... Maraş’ın kaderini değiştirecek otoban projesi... Halk unutmuyor Gaziantep’in oyununu; yıllar önce otobanın teğet geçtiği günleri... Yine aynı korku... Hızlı tren de "teğet" geçerse...

Ama dev adımları da görmeden geçemeyiz... Kayseri yolu...... Hava limanı... Ve Cumhurbaşkanımızın son müjdesi... ‘Yeni İpek Yolu Projesinin güzergahı Kahramanmaraş’tan geçiyor...’

Yazımın devamı çarşamba günü...