Geçtiğimiz hafta 2019 yılı asgari ücretleri açıklandı. Asgari ücretteki %26 lık artış, asgari ücretle geçinmek durumunda olan milyonlarca işçi ve aileleri açısından olumlu karşılanırken, işverenler açısından tedirginliği de beraberinde getirdi.

***

2018 yılı boyunca enflasyon oranının üzerinde artış gösteren kur seviyelerinden dolayı yükselen maliyetlerini birim fiyatına zaten yansıtmış olan esnaf ve sanayiciler, 2019 yılında asgari ücret artışından gelen %26 lık ilave yükü satış birim fiyatlarına yansıtmakta zorlanacaklardır. Tedirginliğin sebeplerinden birisi budur.

***

Tedirginliğin bir diğer sebebi, ülkemiz ekonomisi için oldukça önem arz eden inşaat ve tarım sektörlerinde yaşanan iç piyasadaki talep daralmasından kaynaklı krizlerden dolayı iş imkanlarının oldukça azalmış olmasıdır. 2018 asgari ücret seviyesinde bile işçi çıkarmak zorunda kalan bu sektörlerin, yeni asgari ücret seviyesinde iş imkanı yaratmakta zorlanacakları bir dönem bizi beklemektedir.

***

İstihdamın artması için yeni yatırımların artması gerekir. Yatırım yapmak isteyen işverenin arzuladığı iki şey vardır: iç talepteki canlılık ve düşük faizli banka kredisi. Yeni asgari ücret seviyesinin beraberinde getireceği refah artışı, bireylerin harcama hızını arttıracak ve bu durum iç talepte canlanma meydana getirecektir. Bununla birlikte yaşanan harcama artışı, talep enflasyonuna sebep olacak ve neticesinde faiz seviyelerinin artmasına ya da en azından aynı kalmasına sebep olacaktır. Yüksek faizler, yeni yatırımların önündeki en büyük engeldir.

***

Yeni asgari ücret seviyesinin ülkemiz için yararından çok zararının olmaması adına yapılması gereken şeylerin başında işverenleri istihdama teşvik etmek için ilave teşvikler çıkarılması yer almaktadır. Her ne kadar 2019 yılı bütçesi buna müsaade etmese de ilave kaynaklarla istihdama yönelik teşvikler arttırılmalıdır. Basında yeni teşviklerin açıklanacağına dair haberler yer almaktadır ve temennimiz bu teşviklerin işverenleri cesaretlendirecek türden olması yönündedir.

***

Bir diğer yapılacak şey ise ülkemizde uzun soluklu yabancı sermaye yatırımlarının artış göstermesidir. TL’nin döviz karşısında değerini yitirdiği şu anki güncel kur seviyeleri yabancı sermayedarlar için bir fırsattır. Ayrıca geçtiğimiz sene yabancı sermaye sahiplerine ülkemizde yatırım yapmaları için bir takım teşvikler açıklanmıştı. Yabancı yatırımların ülkemize gelmesi, yeni iş sahaları doğuracağı için yabancı sermayedarlara yönelik tanıtım ve lobi faaliyetleri arttırılmalıdır.

***

Asgari ücretin tatmin edici bir seviyede ilan edilmesi tek başına yeterli değildir ve yeni asgari ücretin toplumun geneli adına yarar sağlaması için ilave iç rahatlatıcı önlemler sunulmalıdır. Kayıt dışı çalışan personel sayısında artışlar, işten çıkarmalar, konkordato ilanları, fabrika durdurmalar, işyeri tasfiyeleri gibi negatif haberler, yeni asgari ücret seviyesinden beklenen refah ortamının önüne geçebilir. Herkese hayırlı kazançlar ve mutlu bir yıl dilerim.