Türkiye’de mevduatı yüzde 300’ler civarında tekrar yatırıma dönüştüren tek şehir olan Kahramanmaraş’ta, altın yastık altından çıkıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekim ayında AK Parti Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Yastığınızın altında ya da kolunuzdaki altınlar bize bir şey kazandırmaz. Yastık altındaki altınlarını bu şekilde değerlendirerek ülkemizin gelişmesine katkı sağlamaya davet ediyorum" demişti. Bunun üzerine harekete geçen vatandaş, yastık altındaki altınlarını bozdurdu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu BDDK verilerine göre Kahramanmaraş’ın genel altın profili ortaya çıktı.

Yastık altında bulunan altınların ekonomiye kazandırılması için altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı başlatıldı. Ekimde 4 haftalık ilk talep toplama döneminde, 370 milyon lira değerinde yaklaşık 2,5 ton altın yastık altından çıkarıldı.

u

Erdoğan "Altın tahvili ve altında dayalı kira sertifikası uygulamasını çok değerli buluyorum. Yastığın altında veya kolunuzdaki altınlar bize bir şey kazandırmaz. Ekonomimize kazandırılmasına imkan sağlayacağına inanıyorum. Aynı zamanda o altın sahiplerine de değerlendirme noktasına çok şeyler kazandıracağına inanıyorum. Vatandaşlarımızı ülkenin gelişmesine katkı sağlamasına davet ediyorum.

İNSANIMIZIN HAYATINA DOKUNAN HER KONUYA ÖNEM VERECEĞİZ

İstihdam konusundaki hedeflerimizi yüksek tutmalıyız. George Orwell, ‘Hayvan Çiftliği’kitabında mesela BM'nin 5 ülke ile sınırlanan sistemini eleştirir. Orwell bir başka kitabında ise ‘Bir babanın işsiz kalması, eve belirli bir gelirin girmemesinin ötesinde çocuklarının oyuna katılamaması, karısının itibar kaybetmesi ve kendisinin de artık sokağa çıkamaması demektir’ diyor. Bizim de ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ demekle istatistik olarak belirtmekle birlikte bir insan olduğunu da asla unutmamalıyız. İşsizlik sigortasından, yaşlılık aylıklarına kadar insanımızın hayatına dokunan her konuya özel ehemmiyet vermeliyiz."

BDDK VERİLERİNE GÖRE KAHRAMANMARAŞ’IN ALTIN DURUMU

ALTIN KREDİLERİ

SEKTÖR 21.166

MEVDUAT 21.166

KATILIM 0

KAMU 0

YERLİ ÖZEL 19.861

ALTIN MEVDUATI-GERÇEK KİŞİ

SEKTÖR 127.347

MEVDUAT 99.791

KATILIM 27.556

KAMU 63.783

YERLİ ÖZEL 25.096

ALTIN MEVDUATI-TÜZEL KİŞİ

SEKTÖR 2.670

MEVDUAT 2.061

KATILIM 609

KAMU 833

YERLİ ÖZEL 581

TOPLAM ALTIN MEVDUATI

SEKTÖR 130.017

MEVDUAT 101.852

KATILIM 28.165

KAMU 64.616

YERLİ ÖZEL 25.677

Haber: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz