Dana ve koyun eti fiyatlarının yükselmesi vatandaşı keçi etine yöneltti. Kasaplar Odası Başkanı Abdulkadir Arifoğlu, keçi etinin daha ucuz olduğuna işaret ederek, Keçi etininin diğer et fiyatlarından daha ucuz olması vatandaşların keçi etine yönelmesine neden oldu" dedi.

 

Kahramanmaraş Kasaplar Odası Başkanı Abdulkadir Arifoğlu, son zamanlarda insanların dana, koyun gibi hayvan etlerinin yerine keçi etine yönelmesini değerlendirdi. Arifoğlu, insanların keçi etine yönelmesinin sadece diğer et fiyatlarının pahalı olmasından ve keçi etinin diğer etlere göre daha uygun fiyatlı olmasından kaynaklandığı belirtti. Arifoğlu, "Keçi etinin son günlerde daha çok tüketilmesinin nedeni insanların dana etine ve koyun etine alıştı ama bu etlerin yükselmesinden dolayı insanlar tekrar fiyatı daha ucuz olan keçi etine yönelmesine neden oldu" dedi.

 

'KAHRAMANMARAŞ ÖNCEDEN SADECE KEÇİ ETİ YERDİ'

Kahramanmaraşlı vatandaşların önceden sadece keçi eti tükettiğini söyleyen Arifoğlu, ama keçilerin ormanlarda yayılmasının yasaklanması ve piyasada çok az bulunmasından dolayı insanları dana ve koyun etine yönelttiğini belirtti. Arifoğlu, "Keçi eti her zaman için rövaştaydı. Günümüzde dana eti ve koyun etine rağbet keçinin azlığından kaynaklanıyor. Keçi eti Kahramanmaraş'ta bundan 10-15 yıl geriye dönülüp bakıldığında her 10 kişinin mutlaka 8 tanesi keçi eti yerdi. Bu durum 10-15 yıl öncesine kadar böyle devam ediyordu. Ama ormanlarda keçilerin yayılması yasak edildi. Çünkü ormanlarda ki yeni dikilmiş fidanları keçilerin yayılıp yememesi için. Dolayısıyla vatandaş elinde olan keçilerini satmak zorunda kaldı. Bundan dolayı keçinin nesli neredeyse tükenme noktasına geldi. Halbu ki o güne kadar az önce de söylediğim gibi her 10 kişinin 7-8 tanesine evine mutlaka keçi eti alırdı. Yazın dana eti yenmezdi. Dana eti kışın çoğunlukla dışarı şehirlerden gelenler ve dana etine alışık olanlar dana etini tüketirdi. Kahramanmaraşlıların dana etine karşı kesinlikle bir sempatisi bulunmazdı. Koyun etine gelince de yine Kahramanmaraş için 10 kişiden maksimum 2 tanesini yerdi. Her zaman için keçi eti rövaştaydı. Ama nesil tükenince buna çok değer veren kimse kalmadı" şeklinde konuştu.

 

'FİYATIN UCUZ OLMASI KEÇİ ETİNE YÖNELTTİ'

Koyun ve dana etinin fiyatının pahalı olması ve keçi etinin fiyatının uygun olması insanları keçi etine yönelmesine neden olduğunu ifade eden Arifoğlu, son olarak sözlerine şunları ekledi: "Keçi etinin son günlerde daha çok tüketilmesinin nedeni insanların dana etine ve koyun etine alıştı ama bu etlerin yükselmesinden dolayı insanlar tekrar fiyatı daha ucuz olan keçi etine yönelmesine neden oldu. Yani vatandaşların keçi etini çok sevdiğinden bu kadar çok rağbet göstermiyorlar sadece diğer et fiyatlarının yükselmesi keçi etinin ise fiyatının uygun olması durumu bu hale getirdi." Haber: Emre Akkış

 

 

Editör: Mahmut Beyaz