Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret tutarı belli oldu. 2019 yılında uygulanacak asgari ücret tutarı 2 bin 20 TL olarak belirlendi. Yüzde 26,05'lik artış asgari ücrette 417 TL'lik artış yapılmış oldu. Evli ve üç çocuklu kişiler için ise asgari ücret 2 bin 155 TL oldu. Kararın 15 üyeliği komisyonda oybirliği ile alındığı açıklandı. Asgari ücret bekâr bir işçi için vergiler ve kesintiler düştüğünde 2018 için yüzde 14,2 artışla ve net 1,603 TL olarak belirlenmişti.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2019 yılında geçerli olacak asgari ücreti açıkladığı konuşmasında, “Asgari ücret tespit komisyonu son toplantımızda emeği ve alın teri ile ülkemize değer katan işçi ve işveren kardeşlerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. 1 Ocak 2019'dan itibaren geçerli olacak asgari ücret için 6 Aralık'ta bu salonda bir araya gelmiştik. İşçi ve işverenlerimizle asgari ücreti daha ideal noktaya getirmeyi hedeflemiştik. 2. toplantıyı TİSK ev sahipliğinde 13 Aralık'ta 3. toplantıyı ise 20 Aralık'ta gerçekleştirdik” ifadelerine yer vermişti.

Tüm bu gelişmeler sonrası sokağa inen ve gündemin nabzını yoklayan Manşet Gazetesi Haber Ekibi, asgari ücrete gelen zamla ilgili vatandaşların görüşlerini aldı.

İşte vatandaşın 2 bin 20 TL olan asgari ücret ile ilgili değerlendirmeleri;

EN AZ 2 BİN 800-3 BİN TL OLMASI GEREKİYORDU
Yusuf Doğan
Malum belirli bir süreden bu yana asgari ücretin ne kadar olacağını bekliyorduk ve nihayet açıklandı. Asgari ücret 2 bin 20 TL olarak belirlendi. Bana göre bu oran gelen faizlere, yapılan zamlara göre düşük. Bence çok az. 2 bin TL’yi nereye harcayacaksın? 2 bin TL ile ev kirasını mı vereceksin, elektrik, su faturalarını mı ödeyeceksin, çocuklarımı okutacaksın yoksa mutfak masraflarını mı karşılayacaksın? 2 bin TL ile bunların hangi biri yapılabilir. Bence asgari ücret en az 2 bin 800-3 bin TL olması gerekiyordu. 3 bin TL ile 4 kişilik bir aile ancak geçinebilir. Normal bir yaşantı bu paranın altında olamaz, zaten olması da imkânsız.

“BUNA DA ŞÜKÜR DİYELİM…”
Ali Soniş
Tabii asgari ücret belli oldu ve 2 bin 20 TL olarak açıklandı. Bu ücret Türkiye şartlarında yeterli olduğunu düşünmüyorum ama demek ki ülkemizin ekonomisi buna müsaade ediyor. Bu şartlarda hepimiz yaşıyoruz. Deyim yerindeyse hepimiz aynı geminin yolcusuyuz ve hepimiz aynı gemide bulunuyoruz. Bu doğrultuda 2 bin 20 TL’nin yeterli olduğunu söylemek en azından şu an için doğru bir ifade olmaz. Asgari ücretin bir aileyi geçindirebilmesi için en az 3 bin TL olması gerekiyordu. Ama buna da şükür diyelim ve memleketimize asgari ücretli çalışanlarımıza hayırlı olsun temennisinde bulunalım.

“YETERLİ DEMEKTEN BAŞKA ŞANSIMIZ YOK”
Yıldız Büyükdereli
Asgari ücret tutarı 2 bin 20 TL oldu. Türkiye şartlarında bu ücrete yeterli demekten başka şansımızın olduğunu düşünmüyorum. Ama şöyle bir şey var. Hükümet bize zam yaptıkça diğer bütün ürünlerde de zam oluyor. Sanki bu işi bekliyorlar ve asgari ücret arttığında da bu zamları fiyat artışlarını gerçekleştiriyorlar. Yalnız benim bir şey dikkatimi çekiyor; benim çok zengin ve durumu çok iyi olan arkadaşlarım var. Bu arkadaşlarım en az 2 yerden maaş alıyorlar. Bu nasıl oluyor? Evleri var, arabaları var. Bu duruma hükümet neden el atmıyor. Mesela benim evim yok. Başka bir gelirim yok. Sadece emekli maaşım var. Neticede de kıt kanat geçinmek zorunda kalıyorum. Ama o arkadaşlarımızın her şeyi var. Bundan dolayı hükümetin durumu iyi olanların maaşının bir tanesinin kesmesi gerekiyor. İhtiyacı olanlar araştırılmalı ve onun maaşı daha güzelleştirilmeli.

“VATANDAŞ 2 BİN TL MAAŞ İLE RAHATLAR”
Mehmet Koyun
Asgari ücret tutarının ne kadar olacağı konusunda çeşitli söylentiler ortalıklarda dolaşıyordu. Bizde asgari ücretli çalışanlar olarak bu tutarın açıklanacağı zamanı büyük bir heyecanla bekliyorduk ve en nihayetinde de asgari ücret açıklandı. Buna göre asgari ücret 2 bin 20 TL olarak belirlendi. Yani şu andaki asgari ücretin üzerine 417 TL zam yapılmış oldu. Bence bu tutar çok iyi. Bin 603 TL insanları kurtarmıyordu. İnsanlar bu parayla evlerini geçindiremiyorlardı ama şimdi en azından bir kısım vatandaş 2 bin TL maaş ile rahatlar. Allah hükümetimizden razı olsun. Daha önce bu paraları hayal bile edemiyorduk ama çok şükür artık hayal edemediğimiz paraları kazanıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

“EN AZ 2 BİN 500 TL OLMASI GEREKİYORDU”
Mehmet Kemiksiz
Asgari ücret tutarının ne kadar olacağı konusunda hepimiz merakla bekliyorduk ama çok şükür Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Zehra Zümrüt Selçuk asgari ücret tutarını açıkladı. Böylece asgari ücret 2 bin 20 TL oldu. Tabii bu paranın yeni yılda yetip yetmeyeceği konusuna gelirsek. Aslına bakarsanız 2 bin 20 TL yeni yılda yetmez ama buna şükür deyip kanaat edeceğiz. Aslında asgari ücretin en az 2 bin 500 TL olması gerekiyordu.

ASGARİ ÜCRET TUTARINI YETERLİ BULMUYORUM
Kadir Yıldız
Ben yeni açıklanan 2 bin 20 TL’lik asgari ücret tutarını yeterli bulmuyorum. Ama buna da şükür diyorum. Hiç yoktan iyidir. Asgari ücretlinin aldığı 417 TL’lik zammın bir dertlerini göreceğine inanıyorum. Ama yeterli değil. Doyumsuzluğun bir sınırı yoktur ama hiç olmazsa 2 bin 300-500 olsaydı iyiydi. Çünkü her şey yüzde 60’lara varana kadar zamlandı. En az 2 bin 500 TL olsaydı gayet güzel olurdu. Mesela kötü bir deterjan 25 TL iken bugün yine aynı deterjan 45-50 TL olmuş. Zamlara yönelik verebileceğim en güzel örnek bu.

“ŞU ANDA HER ŞEYE ZAM GELMİŞ DURUMDA”
Mehmet Gül
Asgari ücret tutarı olan 2 bin 20 TL normal şartlar altında yetmez ama hiç olmazsa bin 600 TL’ye göre iyi. Yani yüzde 26’lık bir zam gerçekleşti. Az öncede söylediğim gibi 2 bin lira iyi bir para olabilir ama yeterli bir para değil. Çünkü 4 kişilik bir ailenin geçimi oldukça zor ve masraflı. Şu anda her şeye zam gelmiş durumda. Doların yükselmesini bahane ederek fiyatları yükselttiler. Dolar düştü ama fiyatlar aynı kaldı. Bence asgari ücret en az 2 bin 500 TL olması gerekiyordu.

“BENCE BU PARA ÇOK GÜZEL BİR PARA”
Yıldırım Özkorkmaz
Asgari ücret 2 bin 20 TL oldu. Bu para kiran olmazsa, ev kendininse bence yeterli bir para. Ama ev kira ise borcun, harcın da varsa bu para yetmez. Ama yine de iyi. Bin 600 TL olan asgari ücret 2 bin 20 TL oldu. Bence bu para çok güzel bir para. Asgari ücretin en az 2 bin 300 TL olması gerekiyordu.

“ZAM OLDUKÇA İYİ”
Halil Kelebek
Asgari ücrete yüzde 26 dolaylarında bir zam geldi. Bence asgari ücrete gelen bu zam oldukça iyi. Ama tabii yeterli mi diyecek olursanız bu para yeterli değil. Bu para iyi ama yetmez. Bence asgari ücret 2 bin 500 TL olması gerekiyordu. ,

Haber: Emre Akkış/Tuğçe Kayar

Editör: Mahmut Beyaz