Geçtiğimiz Şubat ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yaptığı Vakıf Katılım, hedeflerini açıkladı. Vakıf Katılım Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, sektörün yeni oyuncusu olarak uluslararası fonları Türkiye’ye getirmek ve pastayı büyütmek istediklerini söyledi.

 

Katılım bankacılığına vakıfların paylaşım kültürünü katarak sektörde yeni bir açılıma öncülük yapma hedefiyle giren Vakıf Katılım, İstanbul’u, 2 trilyon dolarlık İslami finans sektörünün merkezi yapmayı hedefleri arasına koydu. Geçtiğimiz Şubat ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan Vakıf Katılım’ın Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran ve Genel Müdürü İkram Göktaş, gazetecilerle bir araya gelerek, hedeflerini ve sektörün potansiyelini değerlendirdi.

 “VİZYONER DEĞİŞİKLİKLERLE, İSLAMİ FİNANSIN EN ÖNEMLİ OYUNCULARINDAN OLURUZ”

Vakıf Katılım Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, Türkiye’de ilk olarak 1984’te finansal yaşamın parçası haline gelen katılım bankacılığının aradan geçen süre içerisinde bankacılık sektöründe yaklaşık yüzde 5 paya sahip olduğunu anımsatarak, sektörün önünde ciddi bir büyüme potansiyeli bulunduğuna işaret etti. Oran, “Bugün dünya katılım bankacılığı sektöründen yalnızca yüzde 6 pay alan Türkiye, katılım bankacılığının yaygın olarak faaliyette bulunduğu ülkeler arasında henüz olması gereken sıralamada değil. Bizim hedefimiz sektördeki pastayı bölüşmek değil, sektörü büyütmek. Sektörü birlikte büyütürsek, pasta büyür ve bu pastadan herkese daha çok düşer” diye konuştu.Bugün sektörün gelişmesi için koşulların çok daha elverişli olduğunu söyleyen Oran, “Her şeyden önce ikinci kamu katılım bankasının açıldığını ve üçüncüsünün yolda olduğunu düşündüğümüzde siyasi irade bu sektöre tam destek veriyor. 13 yılı aşkın süredir sağlanan siyasi ve ekonomik istikrar; faiz hassasiyeti taşıyan fonlara sahip Körfez ülkelerinin Amerika ve Avrupa’da yaşanan İslamofobiden duyduğu rahatsızlık ve Türkiye’nin bu ülkelerle sıcak ilişkileri ülkemizde katılım bankacılığının güçlü potansiyelinin diğer ipuçlarını oluşturuyor. Bu süreçte katılım bankalarının yapacağı vizyoner stratejik değişiklikler sayesinde ülkemizin İslami finans alanında en önemli oyuncular arasında yerini alacağına inanıyoruz” dedi.

“KATILIM BANKACILIĞININ ÖZÜNE DÖNECEĞİZ”

Öztürk Oran, sektörün gelişmesi ve hedeflenen büyüklüğe ulaşmasında Vakıf Katılım olarak öncü rol oynamaya talip olduklarını belirterek, şunları kaydetti:  “Vakıf Katılım olarak bu yola çıkarken kamu desteğini ve gücünü, yüzyıllara dayanan adalet ve sosyal paylaşım esaslı vakıf kültürü ile aynı potada eritmeyi ve bu sayede katılım bankacılığı sektöründe bir dönüşüme önayak olmayı amaçladık. Katılım bankacılığını geleneksel bankacılıktan ayıran unsurların başında, bankalara uygun iş yapmak yerine müşterilerin fikirlerine uygun iş yapmak geliyor. Biz de reel sektörün içerisinde aktif olarak yer alarak ve kar-zarar ortaklığı prensibiyle hareket ederek katılım bankacılığını uygulamada özüne uygun işler yapmak için çalışacağız. Ticari hayatın içerisinde aktif rol alarak gerçek bir alternatif oluşturacak; başlangıç sermayesi olmayanların önünü açacak; Türkiye’ye iş adamı yetiştirmek için çalışacağız. Katılım Bankacılığında referans kurum olma vizyonuyla çıktığımız bu yolda, katılım bankacılığı sektörünün en yeni ve en dinamik oyuncusu olarak, Vakıf kültürü ile katılım bankacılığı prensiplerini sentezleyeceğiz.  Artık vakıf eserlerimiz daha fazla ihya edilecek; ecdadın ruhu şâd olacak. Fakir, fukaranın yüzü gülecek.”

“KATILIM BANKACILIĞINA DUYULAN GÜVENİ ARTIRACAĞIZ”

Bu süreçte hem müşteriler hem de yurtdışı fonlar nezdinde Türkiye’deki katılım bankacılığına duyulan güveni artırmak için çalışacaklarını ifade eden Öztürk Oran, “Çabalarımızın odak noktası; mevcut katılım bankalarından farklı ve daha avantajlı ürünler sunmak suretiyle finansmana erişimi artırmak ve Türkiye’nin gelişmesine katkıda bulunacak sağlıklı bir rekabet ortamı tesis edilmesini sağlamak olacak” dedi.

İKRAM GÖKTAŞ: “2 TRİLYON DOLARLIK İSLAMİ FİNANSIN MERKEZİ TÜRKİYE OLMALI”

Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş ise, katılım bankacılığının İstanbul Finans Merkezi projesinin en önemli ayaklarından biri olduğunu vurgulayarak, dünya çapında 2 trilyon doları aşan büyüklüğe sahip İslami finans modelinin merkezini şu anda İngiltere’nin oluşturduğunu,  Türkiye’nin coğrafi konumunun avantajını da kullanarak faizsiz bankacılık için cazibe merkezi olma potansiyeli taşıdığını anlattı.

“MAYIS SONUNDA 10YENİ ŞUBE HİZMETE GİRİYOR”

İkram Göktaş, Vakıf Katılım’ın hedeflerine değindiği konuşmasında şu bilgileri paylaştı:  “Şubat ayında Merkez Şube / 120 çalışanla kapılarımızı açtık ve bu süre zarfında alt yapı çalışmalarımızı tamamladık. Artık hızlı bir şubeleşme ve büyüme sürecine giriyoruz. Bu çerçevede yılsonuna kadar 30 şube açarak yaklaşık 500 çalışan sayısına ulaşmayı hedefliyoruz. İlk şubelerimizi bu ay sonunda İstanbul İkitelli ve Ümraniye’nin yanı sıra Ankara, Konya, Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Denizli ve Sakarya’da açacağız. Sonrasında da kısa sürede Türkiye geneline yayılmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda 3 yılın sonunda müşterilerimize 100 şube ve 1.200 çalışanla hizmet vermeyi öngörüyoruz. Vakıf Katılım olarak öncelikli amacımız sektörü büyütmek; hem yurtiçi hem de yurtdışında daha fazla fonu sisteme dahil etmek ve daha fazla kişiye ulaşmak. Böylece katılım bankacılığı sektöründeki pazar payımızın 2018 yılında yüzde 10’a çıkmasını ve 2023’te sektör liderliğini bize getirecek seviyeye ulaşmasını bekliyoruz.”

“KOBİ’LERE ODAKLANACAĞIZ, BİREYSELİ DE UNUTMAYACAĞIZ”

Vakıf Katılım’ın odaklanacağı sektörlere ilişkin de bilgi veren Göktaş, “Katılım bankacılığının ruhu ve ülke kalkınması hedefi gereği istihdam, büyüme, üretim ve ihracat getirecek alanlara yoğunlaşacağız. Dolayısıyla KOBİ segmentinde aktif olacağız. KOBİ’lere standart ürünler sağlamanın ötesine geçerek ihtiyaçlarına uygun yeni ürün ve hizmetler geliştireceğiz.  Yatırım ve proje finansmanı konusunda kar-zarar ortaklıkları ve sermaye araçları ihraçları ile etkin bir rol alacağız. Ayrıca katılım bankacılığının bireysel kullanıcılara ulaşma konusunda henüz yeterli noktada bulunmadığını görüyoruz. Bu alanda da müşterilerimize kaliteli bir hizmet sunmak ve daha fazla kişiyi bu sisteme dahil etmek için çalışmalarımıza başladık. Bireysel emeklilik alanında Vakıf Emeklilik, sigortacılık alanında ise Güneş Sigorta ve Neova Sigorta ile acentelik anlaşmalarına imza atarak, bireysel müşterilerimizin tüm finansal ihtiyaçlarını karşılayacak kapsamlı bir hizmet sunma yönünde adımlarımızı attık” diye konuştu.

Haber Merkezi

 

 

Editör: Mahmut Beyaz