Dulkadiroğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, 2016 için Çiftçi Kayıt Sistemi’nin (ÇKS) başladığını ve tüm çiftçilerin kayıt yaptırması gerektiğini belirtti.

Verimli bir hasat döneminin sona geldiğini belirten Dulkadiroğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, 2015 yılının birçok üründe verimli geçtiğini söyledi.

2016 yılı için üreticiler, devlet destekli düşük faizli kredilerden ve sigorta prim desteğinden faydalanabilmesi için Çiftçi Kayıt Sistemine kaydolmaları gerektiğinin altını çizen Çetinkaya, çiftçi kayıt sisteminin önemli olduğuna değinerek, “Çiftçi tarlasına ekeceği ürünü bildirmek zorundadır. Dikeceği ürününde desteğini almak için mutlaka 2016 yılının dosyalarını yaptırması gerekir. Bunların yanı sıra pamuk, mısır faturalarını getirmesi gerekir” dedi.

Üreticilerin, sert geçebilecek kış şartlarını göz önünde bulundurarak tarım sigortalarını ihmal etmemeleri gerektiğinin belirten Çetinkaya, her ürün için sigorta son kabul tarihlerinin değiştiğini ifade etti.

DESTEK İÇİN TAHLİL ŞART
Çiftçinin destek alabilmesi için toprak tahlilini yaptırması gerektiğini belirten Çetinkaya şöyle dedi: “Çiftçiler arazisine ne ekeceği hakkında Ziraat Odaları ve Tarım İl Müdürlüğü’ne bildirmelidir. Bunlarda bakanlığa bildirilerek tekrar çiftçiye 2016 yılında destek oranınca para ödeyecek. Ayrıca sertifikalı tohum diken çiftçiler ondan da ayrı bir destek alıyor” şeklinde konuştu. Çetinkaya dosyasını yaptırmayan çiftçilerin tarımla ilgili kredide çekemediklerini söyledi.

2015 VERİMLİ GEÇTİ
Verimli bir hasat döneminde sona gelindiğini belirten Çetinkaya 2015 yılını değerlendirdi.

Bu yıl soya fasulyesinin yaygınlaştığını ileriki yıllarda tercih edilen ürün haline geleceğini belirten Çetinkaya, Soya fasulyesinin mısıra alternatif ürün olacağını kaydederek şu değerlendirmelerde bulundu:

“2016 yılında pamuk fiyatları bu seviyede devam ederse çiftçi pamuğu tercih edebilir.   Sürekli buğday ve mısır ekildiği için tarlalarda ki verim düştü. Düşen verimin artması için çiftçinin soya fasulyesi ekmesi gerekir. Tarlalarımız yorgun. Tarlaların tekrar nadasa bırakılması uygun olmadığı için gençleştirilmesi gerekiyor. Bu sebepten dolayı çiftçilerin soya fasulyesi ekmesi olumlu olacaktır.” Çetinkaya, Çiftçi için 2016 yılının daha verimli olacağını ve çiftçiye daha çok destek verileceğinin altını çizdi.
Haber: Mücahit Dalkara

HANGİ ÜRÜN KAZANDIRDI
HANGİ ÜRÜN KAZANDIRAMADI

2015 yılında kiraz: Kazandırmadı        

2015 yılında ceviz: Kazandırdı

2015 yılında buğday: Rekolte yüksekti ama fiyatlar düşüktü kazandırmadı.

2015 yılında pamuk: Yılın ilk yarısında kazanamadı, ikinci yarısında kazandırdı

2015 yılında mısır: Kısmen kazandırdı

2015 yılında biber: Kazandırmadı

2015 yılında domates: Kazandırdı

2015 yılında ayva: Kazandırdı

Editör: Mahmut Beyaz