Kırmızı Et Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yunus Ceren, etin fiyatıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Şu anda ülke genelinde gereğinden fazla hayvan sayısına ulaştıklarını belirten Ceren, karkas ette fiyatın düştüğünü söyledi. Üreticide fiyatın düşük olmasına rağmen halen büyük market zincirlerinin reyonlarında fiyatların pahalı olduğunu anlatan Ceren, devletin serbest piyasaya bir denetim mekanizması getirmesi gerektiğini vurguladı. Vatandaşlara çağrıda bulunan Ceren, “Halkımız eti mahallesindeki kasaplardan alsın” şeklinde konuştu. Üretici ve vatandaş mağdur, kazançlı çıkanın ise büyük marketler olduğunu belirten Ceren, ayrıca etteki KDV’nin kaldırılmasını istedi. Yeme yüzde 40 oranında zam geldiğinin altını çizen Ceren, zamların üreticiyi zor durumda bıraktığını kaydetti.

“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK PAHALILIĞI BÜYÜK MARKETLER ZİNCİRİDİR
Ceren, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Önemli olan tüketicinin mağdur olmaması. Şu anda Türkiye genelinde üreticimizin karkas et satışında ortalama yüzde 15-20 düşme oldu ama bu tüketiciye yansımadı. Bu fiyat düşüklüğünün tüketiciye yansıması için devletimizin bir çalışma yapması gerekiyor. Özellikle etteki KDV’nin kaldırılmasını istiyoruz. Bil hassa Covid-19 belasından kurtulmak için et çok önemlidir. İddia ediyorum düzenli olarak et tüketen bir insan kendini yüzde 80 oranında bu salgından koruyacaktır. Bizim et yememiz gerekiyor. Her eve etin girmesi lazım. Et proteindir. Et kişinin bağışıklık sistemini yükseltir. Ama maalesef bizim karkas etimizde düşüş oldu fakat reyonda düşüş olmadı. Bunun sebebi de büyük marketler zinciridir. Ben halkımıza rica ediyorum lütfen eti kasaptan alalım. Bakkallarımızdan alalım. Türkiye’nin en büyük pahalılığı büyük marketler zinciridir. Büyük market 20 tane küçük esnafı öldürüyor. Halkımız güvendiğimiz esnaflardan kasap arkadaşlarımızdan et alsınlar. Et kasaptan alınır.

“SERBEST PİYASAYA BİR DENETİM OLSUN”
Üretimde şu anda belli bir seviyeye elde ettik. Üreticimizin elinde fazla sayıda hayvan var. Arz talep olmadığı için kesim az. Bu yıl turist gelmedi. Okullar açılmadığı için et tüketimi azaldı. Halk pikniğe gidemiyor, dolayısıyla mangal yapamıyor. Biz etin yükselmesinden yana değiliz. Şu anda yeme yüzde 40 zam geldi. Kimsenin ruhu duymuyor. Bizim sorumlulardan istediğimiz şu; serbest piyasaya bir denetim olsun. 3’e alıp 5’e satanlara devletimiz bir çözüm bulsun. Et bizim olmazsa olmazımız. Üreticilerimiz 30 Tl’ye veriyor, büyük marketler eti 70-80 TL’ye satıyor. Üretici ve vatandaş mağdur. Kazançlı çıkan aracılardır.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz