ENAG Yöneticisi ve Ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy, Fox Tv’de yayınlanan ve sunuculuğunu İlker Karagöz’ün yaptığı ‘Çalar Saat Hafta Sonu’ programına konuk oldu. Program genelinde Türkiye’nin ekonomik verilerini yorumlayan Ulusoy, temel olarak ekonomi politikalarının maddi geliri düşük insanlara yönelik olması gerektiğini vurguladı. Sunucu İlker Karagöz’ün, ‘Türkiye yaşlanıyor, genç oranı yavaşladı’ söylemlerini değerlendiren Ulusoy, ekonomik gelecekten kaygılanılan her süreçte çocuk yapma olgusunun ortadan kalktığını söyledi.

EKONOMİ POLİTİKALARININ FAKİR İNSANLARA YÖNELMESİ LAZIM”
Birçok konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Ulusoy, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Geçen ay gıda enflasyonu yüzde 21 idi. Bu ay yüzde 18’e düştü. TÜİK ve diğer istatistik enstitüleri bir baz etkisiyle hareket ediyorlar. Aslında enflasyonda baz etkisini kaldırmak lazım. Yani düne göre nasılsınız, geçen yılın aynı seviyesine göre değil. Söylenen yüzde 18 aslında gerçek yüzde 18 değil. Fakir insanların yâda orta gelirin altındaki insanların gıdaya harcama potansiyeli daha fazla. Cüzdanlarının büyük bir kısmı gıdaya gidiyor. Temel olarak ekonomi politikalarımızın bu fakir insanlara yönelmesi lazımken biz seçimle uğraşıyoruz.

ÇİFTÇİLERİN SORUNLARI İNANILMAZ DERECEDE BÜYÜK”
Özel sektöre bırakılamayacak kadar lüks olan tarım sektörünü biz hem finansal bakımdan hem de tohum ve girdi bağlamında özel sektöre bıraktık. Devlet tarımında şu noktada çiftçiyle beraber tarıma girmesi gereken bir organdır. Devlet bu dönemde kendini hissettirmesi gereken bir yapıdır. Çiftçilerin sorunları inanılmaz derecede büyük.

DOLARDAKİ DÜŞÜŞ FAİZ ŞOKUNU YAŞAMAYACAK OLMAMIZDAN”
Doların son dönemdeki düşüşünün temel etkeni bu dönemde faiz şokunu yaşamayacak olmamızdır yada faizi aşağıya doğru indirmeyecek olmamızdır. Altın açıklaması en kolay olan yapı. Altın alırken finansal piyasalarda düğmeye basıyoruz. Biz sadece altının hissesini alıyoruz. Bunun da bir arzı ve talebi vardır. Yani istediğiniz kadar altın hissesi basamazsınız. Şu noktada altına inanılmaz derecede talep olmuştu. En yüksek tepeye geldi ve para kısmını karşılayan altın miktarı azaldığı için bir bakıma hisse değeri düşmeye başladı.

ŞU ANDA ÜNİVERSİTEDEN MEZUN OLANLARIN İŞSİZLİK SÜRESİ 3 YIL”
2008 yılında dünyada bizi de teğet geçen bir kriz olmuştu. Aslında hiç kimseyi teğet geçmedi. Türkiye’de 2008 krizi olduğunda bunun bir Amerikan krizi olduğu düşüncesinde bizim işsizlik oranımız yüzde 16’lara yükseldi. İşsizlik oranının yüzde 16’ları bulması Türkiye tarihinde hemen hemen görülmemiş bir şeydir. Ne zaman işsizlik ne zaman gelirsizlik olduğunda ilk kestiğiniz şey çocuk sayısıdır. Çünkü onun yetişme tarzı, bilgi birikimi, ona harcayacağınız giderler şu anda verdiğiniz kararlarla şekillenen bir şey. Dolayısıyla 2008’den beri kırılan fonksiyonel bir yapı var ve 2014’ten sonra da gittikçe fakirleşen bir Türkiye’yi görüyoruz. Şu anda üniversiteden mezun olanların işsizlik süresi 3 yıl.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz