Ticaret İl Müdürü Ahmet Uçar, 15-21 Mart Tüketiciyi Koruma Haftası dolayısıyla Ticaret İl Müdürlüğü’nün yapmış olduğu çalışmalar ve son bir yıllık zaman içinde tüketici başvurularıyla ilgili gazetemize bilgilendirmelerde bulundu. Bir önceki yıldan 4 bin 094 adet bir sonraki yıla devir olduğunu, 7 bin 106 adet yıl içerisinde başvuru yapıldığı, toplamda ise 11 bin 200 dosyasının işleme alındığını belirten Uçar, “7 bin 756 adedinin tüketici lehine, 1 bin 557 adedinin ise aleyhine sonuçlandığı bin 887 adet karar ise bir sonraki yıla devir etmiş olup, tüketici lehine sonuçlanmış dosyalardan tüketicilerimize toplamda 2 milyon 427 bin 706,16.TL ürün bedelleri iade edilmiştir” dedi.

2017 YILI İÇİN PARASAL SINIRLARI

Tüketici Hakem Heyetlerinin 2017 yılı için parasal sınırları hakkında bilgi veren Uçar, “0 - 2.400,00 TL arası İlçe Tüketici Hakem Heyetleri, 2 milyon 400 bin – 3 milyon 610 bin TL arası İl Hakem Heyeti, 3 milyon 610 bin TL üzeri Tüketici Mahkemeleri sorumludur. İlimizde Tüketici Mahkemesi bulunmadığından, Tüketici Mahkemesi sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemeleri bakmaktadır” diye konuştu.

YENİ PROGRAM TÜBİS

Yeni TÜBİS sistemi hakkında da bilgi veren Uçar, şöyle konuştu: “Yeni TÜBİS sistemi ile tüketiciler e-imzası olmadan e-devlet şifresi ile elektronik ortamda başvuru yapabilecektir. Dolayısıyla her şikâyetçinin e-devlet şifresi olması zorunludur. Tüketiciler yaptığı başvurunun ne aşamada olduğunu sistemden görebilecektir. Yeni TÜBİS Sistemi, MERNİS, UYAP, KEP Sistemleri ile birlikte çalışacağından Tüketici Şikâyetleri daha çabuk çözüme kavuşacaktır. Yazışmaların birçoğu Bilirkişi, Mahkeme vb. elektronik ortamda yapılacağından süreç daha kısa olacak ve bilgilere daha çabuk ulaşılacaktır. İstatistiki bilgilere Bakanlığımız her an ulaşabilecektir. 15 Mart Tüketici Haftası nedeniyle tüm okullarımıza, tüm kurum ve kuruluşlara, işyerlerine tüketici bilinçlendirilmesi hakkında afişler asılıp, broşürler dağıtılıp, seminer verilecektir. Tüketiciler şikâyetlerine ait sorunlarını Alo 175 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilir.”

ALO 175

Tüketicilerin her konuda Alo 175 hattından ücretsiz faydalanarak Tüketici Danışma hattından bilgi alabileceklerini söyleyen Uçar, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Satın alınan mal hatalı veya arızalı ise veya başka bir sorun ve bilgiye ihtiyaç duyulduğunda tüketiciler bulunduğu yerden Alo 175 hattını ücretsiz arayarak sağlıklı ve daha detaylı bilgileri alabilir ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun`una göre hareket etmeleri konusunda yönlendirilirler. Alo 175 Tüketici Danışma Hattı satın aldığımız ürün ve hizmetlere yönelik şikâyetlerimizi bildirebileceğimiz ve sorunlarımıza çözüm arayabileceğimiz bir danışma hattıdır.”

TÜKETİCİLER EN ÇOK ELEKTRONİK VE BEYAZ EŞYALARDAN BAŞVURUYOR’

Tüketicilerin en çok elektronik ve beyaz eşyalardan dolayı kendilerine başvuruda bulunduklarını kaydeden Uçar, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Tüketiciler İl Hakem heyetlerimizde çoğunluğu elektronik eşyalar (telefon, tablet, bilgisayar) ile Beyaz eşyalar (Buzdolabı, Çamaşır Makinesi, Bulaşık makinesi) üzerinde şikâyetlerini yapmaktadırlar. İlçe Hakem Heyetlerinde ise ağırlık yine elektronik eşyalar (telefon, Tablet, bilgisayar) ile Banka (sigorta, dask) üzerinde şikâyetlerin yapıldığı görülmektedir.”

 Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz