Ticaret Bakanlığı’nın “6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 68'inci ve Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliği'nin 6'ncı Maddelerinde Yer Alan Parasal Sınırların Artırılmasına İlişkin Tebliğ”i, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kapsamda tüketiciler ile satıcı ve sağlayıcılar arasında çıkan uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla kurulan ve tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması amacıyla önemli bir görev üstlenen Tüketici Hakem Heyetleri’ne yapılacak başvurularda uygulanan parasal sınırlar, yıl başından geçerli olmak üzere, yeniden değerleme oranında (yüzde 23,73) yükseltildi. Buna göre, gelecek yıl tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvurularda, değeri 5 bin 650 liranın altında bulunan uyuşmazlıklarda ilçe tüketici hakem heyetleri, büyükşehir statüsünde olan illerde 5 bin 650 lira ile 8 bin 480 lira arasındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetleri, büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerinde 8 bin 480 liranın altında bulunan uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetleri, büyükşehir statüsünde olmayan illere bağlı ilçelerde 5 bin 650 lira ile 8 bin 480 lira arasındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetleri görevli olacak. Konuyla ilgili detaylı bilgileri Kahramanmaraş Ticaret İl Müdürü Ahmet Uçar gazetemize anlattı.

“TÜKETİCİLERİN EKONOMİK ÇIKARI KORUNUYOR”

Tüketici Hakem Heyetleri’nin tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması amacıyla önemli bir görev üstlendiğine dikkat çeken Uçar, “Tüketiciler ile satıcı ve sağlayıcılar arasında çıkan uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla, 1995 yılında her il ve ilçe merkezinde en az bir tüketici hakem heyeti kurulmuş ve geçen 23 yıllık sürede tüketici hakem heyetleri, tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması amacıyla önemli bir görev üstlenmişlerdir. Tüketici Hakem heyeti başkanlıkları oluşturulurken başvuru sayısının, nüfus yoğunluğunun, coğrafi şartların ve benzeri hususların dikkate alınması öngörülmüştür. Tüketici Hakem Heyetleri özellikle 2012 ile 2017 yılları arasında, bankaların haksız bir şekilde tüketicilerden aldığı dosya masraflarının tüketicilere iadesi konusunda yoğun bir şekilde çalışmış ve tüketicilerin haklarını korumada önemli rol üstlenmiştir. Ancak bugün itibariyle gelinen noktada tüketici hakem heyetlerinin gerek teknolojinin vermiş olduğu avantajlarla gerekse faaliyetlerini daha kurumsal bir yapı adı altında sürdürebilmesi açısından tüketici hakem heyetlerinin yeniden yapılandırılması ihtiyacı ortaya çıkmış ve bu doğrultuda hakem heyetleri yeniden yapılandırılmıştır. Böylece bu yeni yapılanmayla beraber, 81’i il ve 127’si ilçe merkezinde olmak üzere toplam 211 tüketici hakem heyeti, tüketici uyuşmazlıklarını karara bağlama konusunda yetkilendirilmiştir” dedi.

“3 TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ YENİDEN YAPILANDIRILDI”

Kahramanmaraş’ta Tüketici Hakem Heyetleri’nin yeniden yapılandırıldığına dikkat çeken Uçar, “Kahramanmaraş ilinde daha önce faaliyette bulunan 1 il tüketici hakem heyeti, 11 ilçe tüketici hakem heyeti olmak üzere toplam 12 tüketici hakem heyeti sayısı, yeni yapılanmayla beraber tüketici hakem heyeti sayısı,  1 il tüketici hakem heyeti ile 2 ilçe tüketici hakem heyeti olmak üzere 3 tüketici hakem heyeti olarak yeniden yapılandırılmıştır. Bu itibarla; daha önce ilçe kaymakamlıklarında faaliyetini sürdüren Afşin, Çağlayancerit, Ekinözü, Elbistan, Pazarcık ve Nurhak kaymakamlıklarındaki ilçe tüketici hakem heyetleri Dulkadiroğlu Kaymakamlığı bünyesindeki Dulkadiroğlu İlçe Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığına; Andırın, Göksun ve Türkoğlu kaymakamlıklarındaki ilçe tüketici hakem heyetleri ise Onikişubat Kaymakamlığı bünyesindeki Onikişubat İlçe Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığına bağlanmıştır” ifadelerini kullandı.

HANGİ BEDELLERDE BAŞVURU YAPILABİLECEK?

Tüketici Hakem Heyetleri’ne yapılacak başvurularda uygulanan parasal sınırların, 1 Ocak 2019’dan sonra geçerli olmak üzere, yeniden değerleme oranında artırıldığını dile getiren Uçar, “2018 yılında tüketici hakem heyetlerine yapılan başvuruların parasal sınırları;  4 bin 570 TL’nin altındaki şikâyetler İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine, 6 bin 860 TL’ye kadar olan şikayetler de yani 4 bin 570 TL ile 6 bin 860 TL arası şikayetler İl Tüketici Hakem Heyetine yapılmaktaydı. 26 Aralık 2018 tarihinde 30637 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Tüketici Hakemleri Yönetmeliğinin 6’ncı Maddelerinde Yer Alan Parasal Sınırların Arttırılmasına İlişkin Tebliğ ile beraber 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren Hakem Heyetlerinin parasal sınırları arttırılmıştır. Böylece vatandaşlarımız, 5 bin 650 TL altındaki uyuşmazlıklar için ikametinin bulunduğu yerdeki en yakın kaymakamlığa veya ürün satın aldığı firmanın bulunduğu yerdeki en yakın kaymakamlığa giderek ilçe tüketici hakem heyetine başvurmaları gerekir. Eğer uyuşmazlık bedeli 5 bin 650 TL ile 8 bin 480 TL arasındaysa ikameti bulunan ildeki il tüketici hakem heyetine başvurularını yapacaklardır. Uyuşmazlık miktarı 8 bin 480 TL ve üzerindeyse vatandaşlarımız ikametinin bulunduğu yerdeki Tüketici mahkemesine veya tüketici mahkemesi sıfatıyla çalışan asliye hukuk mahkemelerine başvurularını yapması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

“İDARİ YAPTIRIM KARARI YÜZDE 23,73 ARTIRILDI”

Ticaret İl Müdürlüğü olarak da tüketicilerin korunması amacıyla denetimlerinin devam ettiğine vurgu yapan Uçar, “Bununla beraber, İl Müdürlüğümüz olarak 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümleri doğrultusunda Fiyat etiketi, Garanti Belgesi, Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu gibi konularda denetimlerimiz devam etmektedir. Bu konuda uygulanacak idari yaptırım kararlarının miktarları yeniden belirlenmiştir. Böylece söz konusu idari yaptırım kararları miktar 2018 yılı için yeniden değerleme oranı olarak tespit edilen %23,73 oranında arttırılarak yeniden belirlenmiştir” dedi.

“SATICI VE TÜKETİCİ ARASINDAKİ KÖPRÜYÜZ”

Uçar, sözlerini şu şekilde tamamladı, “Bizler, İl müdürlüğümüz ve Tüketici Hakem Heyetlerimizle birlikte milletimize hizmet etmenin mutluluğunu ve memnuniyetini yaşıyoruz. Bizler adı üstünde hakem heyetleri olarak satıcı ve tüketici arasında adeta köprü oluyoruz, hakemlik görevi icra ediyoruz, mahkemelerimizin yükünü hafifletiyoruz. Sorumluluğumuzun farkındayız. Adaletin yerini bulması ve mağduriyetlerin yaşanmaması için çok hassas bir şekilde çalışıyoruz.”

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz