Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) yeni Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) hayata geçirileceği'nin müjdesini verdi. KMTSO'da yapılan tanıtım toplantısında Başkan Kemal Karaküçük “Organize Sanayi Bölgesi için bütün yasal önlemlerin alındığını duyurdu.”
 
5 bin dönümlük Tomsuklu Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin tanıtım toplantısı Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonunda gerçekleştirildi. Tekstilde Türkiye’nin 4’üncü büyük şehri olan Kahramanmaraş, Tekstil İhtisas OSB’nin tamamlanması ile birlikte ilave 25 bin kişilik istihdam ve ihracatta ciddi bir sıçrama yaşayacak. Türk iplik sektörünün yüzde 35’ini elinde bulunduran Kahramanmaraş, yeni OSB ile 5 milyar dolar ihracat hedefine bir adım daha yaklaştı.

TOMSUKLU ASKERİ BÖLGESİNDE YENİ ALAN OLUŞTURULACAK
Toplantının açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük: “Kahramanmaraş'ın kalkınması, ekonomik ve sanayi gelişimi adına en büyük sıkıntımız maalesef sanayi parseli üretmememizdi. Özel mülkiyeti sizin dahi olsa Toprak Koruma Kurulu’ndan geçmeden Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) belgesi alınmadan buralara ruhsat almak sanayi tesisi yapmak artık çok zor. Bununla birlikte izinleri dahi alsanız bugün ki rakamlarla yapacağınız yatırımın değeri kadar neredeyse arsa bedelleri isteniyor. Bu da sanayiciyi zorluyor. Kahramanmaraş'ta biz de böyle bir OSB’nin kuruluşu için çalışmalara başladık. Kahramanmaraş maalesef hazine arazileri olarak çok zengin bölge değil. Bundan dolayı yapacağımızı Organize Sanayi Bölgesi için geniş kapsamlı araştırmalarımızdan sonra. Tomsuklu askeri bölgenin yanındaki alana yaklaşık 2 bin 500 dönümü Hazine arazisi olan 2 bin 500 dönüm de özel mülkiyeti birleştirerek 5 bin dönümlük sanayi alanı oluşturduk.”

6. BÖLGE AVANTAJLARINDAN YARARLANILACAK
Başkan Karaküçük, Kahramanmaraş’ın şu anda yatırım teşvik sisteminde 5’inci bölgede olduğunu Tekstil İhtisas OSB ile 6’ıncı bölge avantajlarından yararlanılacağını belirterek, “Kahramanmaraş’ta ikinci Organize Sanayi Bölgesi ihtiyacı, Kavlaklı Mahallesinde kurulu bulunan mevcut Organize Sanayi Bölgesinin doluluk oranının yüzde 100’e ulaşmış olması ve girişimcilerimize yatırım yeri tahsisi imkanı kalmamasından doğmuştur. Kahramanmaraş’ın, Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar kapsamında 5. bölgede yer alması, organize sanayi bölgelerinde yapılacak yatırımların ise 6. bölge teşviklerinden faydalanacak olması OSB’lere olan talebi artırmıştır” dedi.

100 YILLIK SANAYİ BÖLGESİ
Başkan Karaküçük OSB’nin Kahramanmaraş'ın 100 yıllık sanayi bölgesi ihtiyacı'na yeteceğinin altını çizerek şunları söyledi: “Kahramanmaraş Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne komşu pozisyonda bulunan, Orman hazinesine tescilli 2 bin 600 kadar boş durumdaki arazi düşünüldüğünde, Kahramanmaraş’ın 100 yıllık ihtiyacına yetecek sanayi bölgesi oluşturabilecek ve yeni bir Organize Sanayi Bölgesi alanı aramaksızın tahmini olarak 20 milyon metre kare büyüklüğüne ulaşılabilcektir. 2011 yılında göreve geldiğimde hemen ilk aylarda Kahramanmaraş eski valisi Şükrü Kocatepe ile birlikte yer seçimi alakalı 1 yıl boyunca ciddi bir çalışma yaptık. 2012 yılında kuruluş protokolü ile birlikte çalışmaya başladık. 4-5 yıllık bir çalışmanın eseri. Bu bölgenin ÇED olumlu belgesini aldık. KMTSO proje sahibi olarak jeolojik etüt ve ÇED belgelerinin çalışmalılarını tamamladık. Ciddi hukuki problemler vardı, hukuki problemler ile ilgili KMTSO olarak buna müdahil olarak mahkemeye bazı bilgi ve belgeleri sunduk. Sonuç olarak bugün bu noktaya geldik. KMTSO olarak Tekstil İhtisas Sanayi Bölgesi için yapmış olduğumuz resmi harcama 2 milyon 300 bin TL'ye ulaştı.”
 
PARSEL FİYATLARI VE BAŞVURULAR AÇIKLANDI
 
Başkan Karaküçük parsel satışları ve bu parsellerin satış koşulları için yapılacak başvuruları açıkladı, “A-Grubu parselleri:120,00TL/metre kare, B- Grubu parselleri:100,00TL/metrekare, C- Grubu parselleri: 80,00TL/metrekare, D- Grubu parselleri: 70,00TL/metrekare
A- GRUBU PARSELLER 5 PARSEL (580.107,61 metrekare) B- GRUBU PARSELLER 21 PARSEL (1.878.231,19 metrekare)C- GRUBU PARSELLER 29 PARSEL(859.659,24 metre kare) D- GRUBU PARSELLER 7 PARSEL (125.031,59 metrekare)” olarak değerlendirildi.

MÜTEŞEBBİS HEYET
Dulkadiroğlu Kaymakamı ve Tomsuklu İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Türköz ise OSB tüzel kişiliğinden bahsetti. Mehmet Türköz şöyle konuştu: “4562 Sayılı Organize Sanayi Bölgeleri hakkında kanun ve uygulama yönetmeliğine bağlı olarak yapılan iş ve işlemler, kanun çerçevesinde bir müteşebbis heyeti oluşturuluyor. Bu heyetin paydaşları Kahramanmaraş Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığından oluşan 15 kişilik bir heyet. Bu heyetin çalışma prensibi TBMM gibi. İlke kararları müteşebbis heyetinden çıkar, yönetim kurulu olarak da bu çıkan kararlar uygulanır dedi.”

ŞEHİRİN DÜZENİ İÇİN OSB
KMTSO Meclis Başkanı Hanifi Öksüz de OSB’lerde yatırım yapmanın müteşebbise çok faydasının olduğunu belirterek: “Yatırımcımız daha erken davrandı. Kahramanmaraş’ta ilk sanayiye giren müteşebbisleriz. Alt yapımızı kendimiz yaptık, bulduğumuz yerlere fabrikaları yaptık. OSB ile tanışınca, Organize Sanayi Bölgesinin avantajını anladık. Bazı şeyleri yaşayınca anlıyoruz. Dolayısıyla OSB’lerin dışında sanayi yatırımı yapılmamalı diye düşünüyorum. Rekabet gücünüzü de çok etkileyecek. Altyapı hazır, enerjisi hazır olarak yerlerinizi alıyorsunuz. Toplu olarak buhar ürerimi sağlanıyor, toplu olarak eğitim merkezleri açılabilir, artık mahalle aralarında fabrika yapmamalıyız. Bu, şehrimizin imar gelişimi açısında da çok önemli. Makinelerimiz zaman içerisinde eskiyor. Teknoloji geriye kalıyor. Yeni makinaları sakın ola ki eski tesislerin içine getirmeyin. Mevcut arsalarınız da değerleniyor. Komple yeni vizyon ile yeni teknoloji ile OSB’ye yatırım yapın. Bunlar sizin rekabet gücünüzü çok genişletir. Büyük projelere tek başınıza giremeyecek iseniz anlaşabildiğiniz işletmeleri yanınıza alın gücünüzü, çevrenizi ve aklınızı birleştirerek bir yere varın” Kahramanmaraş OSB Müdürü Mehmet Temizel ise yatırımlar ve yer tahsisi hakkında bilgilendirme yaptı.
 
Konuşmaların ardından Hanefi Öksüz ve Kemal Karaküçük katılımcıların sorduğu soruları yanıtladı. İşte öne çıkan bazı sorular ve cevapları:
 
Aynı parsele bir kaç kişi başvurduğu takdirde buınun öncelik sırasını neye göre değerlendireceksiniz?
 
Biz müracatları aldığımız zaman dosyalarda göreceğiniz üzere ne kadar metrekareye yapacağınız planlara göre tercih yapılacaktır. Yani burada şu o kadar parça istiyor gibi bir müracaat olmayacak. Dolayısıyla gelecek müracaatlara, planlara bakarak hangi parsele ne uygunsa oraya yönlendirilecekrir.
 
Arsaların yüzde 50 bedelini ilk etapta alcağınızı söylediniz diğer yüzdelik kısmını ne zaman alıcaksınız, burada boyahane yapma imkanımız var mı?
 
Öncelikle arsaların kamulaştırma bedeli aldığımız zaman sonra ki dönemde sanayi bakanlığı ile ne kadar hızlı bir şekilde alt yapı ve kredi imkanı sağlarsak o kadar hızlı gideriz ve bununla birlikte üyelerimizde diğer taksitler konusunda ihtiyaç oldukça almayı planlıyoruz. Boyahane konusunda ise daha net bir karara varılamadı. Daha önce keşke boyahanelerin hepsini şimdiki OSB bölgesine kursaydık sadece barajı kirletecektik. Şimdi bu bölgelere kurduk. Türkoğlu'ndan ile birlikte Aksu'yu kirlettik, bu tarafta da karasuyu kirlettik. Şimdi o noktadan da boyahane sularını verirsek tüm Türkoğlu ovasını kirletiriz. Sonunda bunların hepsi yine barajı kirletecek barajı kurtaramıyoruz. Ama barajı en kısa noktadan ulaştırsaydık bu atıkları barajlarımız ter temiz kalırdı. Tüm bunlardan dolayı boyahane konusunda tam bir net karar almadık.

Organize Sanayi Bölgesinde doğalgaz olacak mı, arazinin yoğunlugu nedir?
Doğalgaz olacak. Şuanda Necip Fazıl hastanesine kadar doğalgaz çekilmiş durumda. Doğalgaz altyapı bedelide bunun içinde bulunmaktadır. Şuanda doğalgaz ile ilgili hiç bir sıkıntı bulunmamaktadır. Arsa yoğunluğuna da gelince OSB'nin mevzuatına göre 0,70 yoğunluk var. 10 dönüm yer aldıysanız 7 bin metrekare 100 dönüm yer aldıysanız 70 bin metrekare kapalı alan yapabilirsiniz.
Arsa tasisleri ne zaman sonuçlanır?
Bütün müracaatlar mart ayında bitiyor. Mart ayı içerisinde bir ay boyunca projeler değerlendirilecektir.
Haber: Emre Akkış


Editör: Mahmut Beyaz