İç ve dış ticaretin lokomotif sektörlerinden olan tekstil endüstrisinin kalbi, bu yıl dördüncü kez Kahramanmaraş’ta attı. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası desteği ile gerçekleştirilecek olan KTM 2018, 27-29 Eylül tarihlerinde KAFUM Fuar Merkezi’nde uluslararası katılımcılarla düzenlendi. KTM 2018’de, Türkiye’nin dışında; İtalya, ABD, Almanya, İsviçre, Hindistan, Belçika, İspanya ve Brezilya gibi ülkelerden önemli tekstil üreticileri iştirak etti.

REKABET EDER DÜZEYE GELDİK

Kahramanmaraş Vali Vekili Bayram Öz, Kahramanmaraş Fuar Merkezi'ndeki açılışta yaptığı konuşmada, hükümetlerin teşviklerini en iyi şekilde değerlendiren sanayicilerin, bugün dünyada tekstil alanındaki firmalarla rekabet edebilir düzeye geldiğini söyledi. Kentteki firmaların uluslararası alanda da her geçen gün pazar paylarını artırdığını dile getiren Öz, "Dünyada değişime ayak uyduranlar, değişimin dinamizmini yakalayanlar varlıklarını artırmıştır. Değişimi yakalayamayanlar varlıklarını artıramayıp yok oluyorlar." dedi.

BU SEKTÖR BÜYÜK BİR ÖNEM TAŞIYOR

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hanifi Öksüz burada yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “En büyük istihdamı bu sektörde sağlıyoruz, aşağı yukarı 100 bin çalışanımız var. Bu alanda Türkiye'nin en fazla ihracat yapan 4 şehrinden birisi biziz. Sadece Türkiye'nin değil, Dünya'nın tekstil üreten önemli şehirleri içerisindeyiz. Sektörümüz, şehrimizde ilk olarak pamuk ipliğinde çok büyüdü ardından örme, örme boya ve denim alanında da Türkiye'nin en büyük sektörü haline geldi.

DENİM ÜRETİMİ ALANINDA TÜRKİYE'DE ÖNEMLİ BİR YERDEYİZ

Sadece kapasite bakımından değil. Kahramanmaraş tekstil sanayi her açıdan çok önemli mesafeler kat ediyor. Makine tedarikçilerimizle olan görüşmelerimizde, artık Avrupa’da büyük tekstil yatırımları yapılmıyor 'teknolojiyi birlikte geliştirelim' diye teklifler alıyoruz. Bizim bu sektördeki tedarikçilerimiz Dünya'da en iyi teknolojiyi elinde bulunduran Avrupa ve Japonya gibi ülkeler. Üretmiş olduğumuz kumaşlar Dünya'da belirli markalara ve belirli bir kalite seviyesine ulaşmış kumaşlardır. Son zamanlarda ülkemizin yaşamış olduğu finansal krizin tabi ki bizim sektörümüze de etkisi oldu.

TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN BİZDE Kİ MAZİSİ 35-40 YILA DAYANMAKTADIR

Şehrimizde bu sektöre ilk girenlerden biriyiz. 40 yıl içerisinde bu sektör küçümsenmeyecek bir konuma sahip olmuştur. Şuan da yaşadığımız Dünya ticaretinde her gün yeni bir sürprizle karşılaşıyoruz. Örnek verecek olursak, x ülkesi yüzde 30'luk gümrük vergisi uyguladı, bir diğer ülke 200 milyar dolarlık yeni bir hamle yaptı gibi bunların hepsi ticaretimizi etkilemekte ama biz yine de en iyi kaliteyi en ucuza mal edersek kimse bizim bileğimizi bükemez. Kahramanmaraş tekstil sanayi olarak dünya ki en modern teknolojileri takip ederek iş yapıyoruz, en ünlü markalarla iş yapıyoruz.

BU KRİZLERDEN DAHA DA GÜÇLENEREK ÇIKACAĞIMIZA İNANIYORUM

Her ne kadar borç oranımız çok fazla yok desek de maalesef dünya siyaseti her şeyi kullandığı gibi finansı da kullanıyor. Bundan dolayı başta devletimiz olmak üzere, halkımız ve bizler daha tasarruflu olmak zorundayız. Atalarımızın bir lafı vardır 'kazanmadan yemeye alışmayın'' demişler. Biz aldığımız borçları keşke yatırımlarda kullansak, keşke yeni tesislerde kullansak ta borcumuz iki katı olsaydı ama bunları halkımızın daha lüks yaşamı için, onlara daha fazla para harcatacak yerlerde kullandığımız için bize borç verenlerde bunları politikada siyasette kullanmaya başladılar. Bu gibi durumlarda en önemli olan da olaylardan ders almaktır. İnşallah Türkiye olarak, sektör olarak bu durumun içinden daha güçlenerek çıkacağız. Bu durumunda mutlaka hayırlı bir yanı vardır.

SEKTÖRÜMÜZÜN ŞEHRİMİZDE DAHA DA PARLAYARAK, YÜKSEKLERE ÇIKARAK İLERLEYECEĞİNE, DAHA DA İYİ İŞLER YAPARAK DEVAM EDECEĞİNE BEN YÜREKTEN İNANIYORUM

Fuarımıza 40 yıldan bu yana iş yaptığımız adeta bir aile gibi olduğumuz, makine tedarikçilerimiz olan Dünya çapında şirketler katılım sağladı. Huzurlarınızda, İsviçre, Almanya, İtalya, Japonya ve kendi hemşehrimiz olan Temsan firmalarımıza teşekkür ediyorum. Bu arkadaşlarımızla iş birliğimiz devam edecek ve birçok şeyi birlikte geliştireceğiz. Fuarımız Kahramanmaraş için ve sektörümüz için çok önemli lütfen şehrimiz için fuarımıza yoğun bir ilgi gösterelim. Fuarımızın büyük bir özelliği var, burada makine firmalarımızla yaşadığımız sorunları baş başa görüşme fırsatı buluyoruz.

1980 YILINDA BAŞLADI

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun’da şunları kaydetti: “Tekstil sektörü, Türkiye’nin 80’li yıllarda başlayan piyasa ekonomisiyle kalkınma sürecinin baş aktörlerinden birisidir. Ülkemizin sanayi üretimine ve Türkiye ihracatına çok önemli katkılar sağlamaktadır. Kahramanmaraş ise bu sektördeki yatırımları ile lider konuma ulaşmış, iplikten kumaşa tekstilin her alanında çok önemli bir küresel aktör olmuştur.

ŞEHRİMİZ 40 MİLYAR LİRALIK EKONOMİSİYLE TÜRKİYE’NİN BUGÜN EN BÜYÜK SANAYİ MERKEZLERİNDEN BİRİSİDİR.

Aldığı teşviki son kuruşuna kadar yatırım için harcayan girişimcileri sayesinde tekstil başta olmak üzere girdiği her işte yüksek kapasitesi ile söz sahibi bir kent haline gelmiştir. 300 ihracatçı şirketiyle 125 ülkeye ihracat yapan Kahramanmaraş, 150 bin kişiye istihdam imkanı sağlamaktadır. Sektörün yerli ve yabancı oyuncularını bir araya getiren, son teknoloji ürünlerini şehrimiz yatırımcıları ile buluşturan uluslararası Kahramanmaraş tekstil makineleri fuarımız, Kahramanmaraş’ın tekstil ve moda yolculuğuna yeni bir ivme kazandıracak, global tekstil üretimi ve ihracatındaki konumunu güçlendirecektir. Bu temenni ve duygularla, fuarımızın hayırlı olmasını diliyor, fuarımıza destek veren Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve başarılı bir organizasyonla fuarı gerçekleştiren ECR fuarcılığa teşekkür ediyorum.

TEKSTİL, SANAYİSİ GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİN EKONOMİ VE KALKINMA SÜRECİNDE BÜYÜK ROL OYNAYAN ÖNEMLİ BİR SANAYİ DALIDIR

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fatih Kiraz’da tekstilin önemli bir sektör olduğunu belirterek: “Tekstil sanayileşme dalının ilk başladığı sektörlerden biridir. Türk tekstil sektörü ekonominin lider alanlarından biridir. Kahramanmaraş, Türk tekstil sektöründe yüzlerce kişiye sağladığı istihdam ile Türkiye'nin bu alanda ki önderlerindendir. Kahramanmaraş son 20 yılda tekstil ve konfeksiyon sektöründe büyük atılımlar yaparak adeta kabuğunu parçalayan bir sanayi kenti haline gelmiştir. Tıpkı Kurtuluş savaşında olduğu gibi ekonomide ki makus talihini kendi kaynaklarıyla yenmeyi başararak ürettiği markalarla dünyada söz sahibi olan bir sanayi şehri olmuştur” dedi

KAHRAMANMARAŞ BUGÜN, TÜRKİYE DE TEKSTİL DEYİNCE ÖNDE GELEN MARKALARDAN BİRİSİDİR

Kiraz, şöyle konuştu: “Kahramanmaraş'ta artık bir vizyon var, bu kolay kazanılan bir şey değildir. Tekstil sektörü, düzenlenen bu fuarlarla kurumsallaşmaya başlamıştır. Bu yıl 4.'sü düzenlenen bu fuar, geleneksel hale gelerek önümüzdeki yıllarda da devam edilmesi için yarar sağlayacaktır. İnsanlık tarihi boyunca değişmeden kalan tek şey değişimin kendisi olmuştur. Değişim, günümüzde tarihin hiçbir zamanında olmadığı kadar hızlıdır. İnsanlık bilimde ve teknolojide asırlar boyunca kat ettiği mesafeyi artık birkaç günde aşar olmuştur.

BİLGİNİN SINIR TANIMADAN IŞIK HIZIYLA DÜNYAYI DOLAŞTIĞI BİR ÇAĞDAYIZ

Bu değişime direnenlerin tarih sahnesinden silindiği, değişim hızına ayak uyduramayanların yaşam hakkını kaybettiğini biliyoruz. Bu yeni dönemde değişimi takip etmek bile yeterli değil bizzat değişimde öncü olmak gerekmektedir. Tekstil sektörü, kalite ve rekabetin belirleyici olduğu marka, moda ürünlerinin üretilip satıldığı bir yapıya dönüştürülmelidir. Bu sektörde kendi markalarımızı üretmemiz gerekmektedir. Kahramanmaraş sanayisinin lokomotif sektörlü sanayisi demir çelik sanayiini izlemektedir. Dünya devlerine kumaş üreten, iplik üreten firmalarımız var. Dünyaca tanınan ve dondurma üretiminde marka olan işletmelerimiz var. doğrudan tüketiciye ulaşan ürünlerimizi arttırarak markalaşma bilincini yakalamamız gerekmektedir.

BÜYÜKŞEHİR ÖNEMLİ ÇALIŞMALARA İMZA ATIYOR

Büyükşehir olan şehrimizi kentsel dönüşüm, reaksiyon alanları, kayak merkezleri ve su arıtma tesisleri gibi projelerimizle bir marka şehir haline getirerek bu süreçte üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye çalışmaktayız. Hem coğrafi alanda hem de bu topraklarda yetişen girişimci gücümüz sayesinde Kahramanmaraş'ın önemi geçen yıllarda olmadığı kadar artmıştır. Biz Kahramanmaraş'ın geleceğine, kendimize ve yeni müteşebbisimize güveniyoruz. Kahramanmaraşlı girişimciler gösterdikleri üstün başarı ve çalışmalarla küresel rekabet ortamında her zaman yer alacak ve gurur kaynağımız olmaya devam edecektir.

TEKSTİL CİTY

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Başkanı Fatih Doğan’da Kahramanmaraş’ın tekstil anlamında marka olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Türkiye'nin tekstil şehri Dünya'da tekstil City olarak adlandırılan özel bir şehir yok. Kahramanmaraş tümüyle bu ünvanlı hak ediyor. Rica ediyorum bu hakkı teslim edin ve sizlerde bunun için gayret edin. Kahramanmaraş bu yere boşuna gelmedi, rahmetli Özal’ın başlattığı teşviklerle diğer iller de yatırımlarını yaptı ama Maraşlı istisnalar hariç genelde 'eskinin yenisi olmaz' anlayışıyla hareket ederek yeni makinelere yatırım yaptı. Bugün hak ettiği seviye ve geldiği yer bu düşünceyi pratiğe dökmesindendir”
HEM KAHRAMANMARAŞLI İŞ ADAMLARININ HEM DE KAHRAMANMARAŞLI HERHANGİ BİRİNİN ALDIĞI SORUMLULUĞU YERİNE GETİRMEK GİBİ BİR AHLAKI VARDIR.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir’de konuşmasında şunlara temas etti: “Biz şiirin ve edebiyatın başkenti söylemiyle yola çıkmıştık ama aslında ihmal de ettiğimiz ve çok büyük bir cevher olduğunu bize şimdi hatırlatan bir alana yönelmemiz gerektiğini fark ettim. Bundan sonraki süreçte bu konuyla ilgili çok ciddi çalışacağız. Kahramanmaraş neden bir 'tekstil City' olmasın? Hem iş adamlarımızla hem de AK partili olsun olmasın diğer milletvekillerimizle istişarelerde bulunarak bu konuda bir çalışma yapacağız. Kahramanmaraş tekstilde kendisine verilen imkanları çok iyi kullanan bir şehir.

KAHRAMANMARAŞ ALDIĞI BÜTÜN TEŞVİKLERİ İYİ KULLANMIŞTIR

Hem Kahramanmaraşlı iş adamlarının hem de Kahramanmaraşlı herhangi birinin aldığı sorumluluğu yerine getirmek gibi bir ahlakı vardır. İşte bu yüzden Kahramanmaraş aldığı bütün teşvikleri iyi kullanmıştır. Bugün geldiği nokta da Kahraman şehrimizi tanıtmak için her şeyi yapıyoruz ama biraz dünyadan, biraz iş adamlarından biraz da sanayiciden onların gözüyle buraya bakmamız gerektiğini bundan sonra düşünüyorum. Yapılan işin ne kadar önemli olduğunu benim anlatmam eksik kalabilir ama ben şu açıdan bakıyorum; herhangi birinizin fabrikasında çalışan Mustafa kardeşimin evine götürdüğü ekmekte de katkınız var, bu ülkenin cari açığının kapanmasında da katkınız var, kredi nitelendirme kuruluşlarının kredi notları verirken ki etki alanlarında da sizin katkınız var, Cumhurbaşkanımızın New York’ta 'dünya beşten büyüktür' demesinde ki gücün altında da sizin katkınız var.

ÖNCE BU HAKKI TESLİM ETMEMİZ GEREKMEKTEDİR

Yaptığınız emeği, verdiğiniz gücü, harcadığınız mesaiyi taktir etmezsek zaten başaralı bir sonuca baştan varamayız. Çok daha kolay para kazanma yöntemleri kullanabilirken, üretime ve istihdama ağırlık vererek şehrimizi getirdiğimiz nokta takdire değer. Günümüzde, Dünya'da Türkiye’den kaynaklı olmayan bir ekonomik dar boğaz yaşıyoruz. Ben bu dar boğaza iki tane tanımlama yapıyorum. Amerika ekonomisiyle, gücüyle Dünya'da kendini otorite olarak kabul ettirmiş bir ülkedir. Bir tarafı orta doğu bir tarafı Asya, bir tarafı Afrika, Asya, Avrupa olan Türkiye bulunduğu bölgeden bütün Dünyanın dikkatini çekecek şekilde yükselmeye başladı. Amerika kıtasında o gücünü, Dünyada ki diğer büyümeye çalışan ya da daha zayıf olan ülkeler üzerinden tahkim ediyor. Amerika'nın güçlenmesinin altındaki mantık budur. Şu şekilde örneklendirebilirim bu konuyu. Amerika geçen yıl kendi cari açığını nasıl kapattı biliyor musunuz? Amerika Suudi Arabistan ile bir stratejik tartışma yaşadı ve arkasından katara ekonomik yaptırımlar uyguladı sonra gitti onlardan bizzat nakit para topladı ve cari açığını kapattı.

CUMHURBAŞKANIMIZ SİZDEN ALDIĞI GÜÇ İLE KONUŞUYOR

Eski Türk filmlerini izlemişsinizdir bir kabadayı olur gider iş yerine 'ben seni koruyorum, senin masrafların arttı' der ve biraz para alıp gider. Suudi Arabistan’a da katar aynısının yaptı. Geçmişte de Almanya’ya Volkswagen üzerinden aynısını yapmıştı. Amerika artık kendi ekonomisini öyle bir noktaya getirmiş ki bu ekonominin ağırlığını kaldıramadığı zamanlarda Dünya'nın başka ülkelerinde kendi yaptırımını kullanarak açığını kapatmaya çalışıyor. Türkiye de niye bunu yapıyor? Çünkü bizim bir büyüme idealimiz var ve biz büyüdüğümüz zaman öyle normal bir büyüme göstermiyoruz. Biz büyüdüğümüz zaman bir imparatorluk oluyoruz, Osmanlı oluyoruz dolayısıyla da durdurulmamız gerekir. Biz sömürge mantığıyla büyümüyoruz, haktan adaletten yana büyüyoruz. Biz Suriye de mücadele olduğunda, Suriye'nin ekonomik kaynaklarını, doğal zenginliklerini, petrolünü hiç düşünmüyoruz. Bizim düşündüğümüz sadece oradaki insanların mağdurluğudur. Dünya'da böyle düşünen başka bir ülke yok. Böyle bir ülkenin güçlü olması ne demek? Etrafında yapılacak haksızlıklara meydan vermeyecek demek. Sorunun ne olduğunu anladık değil mi ? Şimdi bunu bizim aşmamız lazım. Sorun benden, iktidardan ya da sizden kaynaklı değil yani ülke içerisinde kaynaklı bir sorun değil. Bu sorunun kaynağı dışarıda, bizim şunu yapmamız lazım her işletmeci, her anne kendi içerisinde bir sorunla karşılaştığında bir araya gelip kenetlenirler. O sorunu aşmak için he birlikte irade gösterirdiler ve o sorunu aşarlar.

BURADA TEK YAPILMASI GEREKEN ŞEY BİRBİRLERİNE TUTUNMAK VE SAHİP ÇIKMAK

Bizim yapmamız gereken şey de budur. Biz siyasi iktidar olarak milletimizin yanında olmaya çalışıyoruz ve milletimize vurulmaya çalışan prangalara engel olmaya çalışıyoruz. Bundan dolayı bugün burada bir arada olmamız çok anlamlı. Biz artık kendi ekonomimizi dolar spekülasyonlarından etkilenmeyecek bir hale getireceğiz.

YURTDIŞINDAN EN FAZLA KATILIM İTALYA’DAN

Geçtiğimiz yıllarda KTM’ye iştirak eden katılımcıların büyük çoğunluğu bu yılki organizasyonda da yerlerini almak için başvurularını tamamlamış durumda. Listeye eklenecek firmalarla birlikte bu yılki katılımcı firma sayısının 200’e ulaşması bekleniyor. İplik, boya-baskı ve terbiye, örgü, dokuma makinelerinin üreticiyle buluştuğu ilk noktalardan biri olan KTM Fuarı’nda katılımcılar için ayrılan bölümler ise dolmak üzere.

KTM 2018 BİR FUARDAN ÇOK FAZLASI

KTM Fuarlarını benzerlerinden ayıran en önemli etkenlerden biri de kapsamlı pazar ve müşteri araştırması ile sürekli olarak sektördeki gelişmelere yer veriyor olması. Endüstri 4.0 temasıyla düzenlenecek KTM 2018’de, firmaların ürettiği son teknoloji ürünlerinin çalışma şekilleri de uygulamalı bir şekilde katılımcılara sergilenecek. Firmaların, geniş müşteri kitlesine ulaşarak satışlarını artırmalarının yanı sıra, üreticilere de farklı tercihler sunacak olan KTM 2018, sektörün merkezinde yer almak isteyen katılımcı ve ziyaretçilerini bekliyor.

KTM 2018’in sağladığı B2B görüşme avantajı, geniş sunum alanı ve makine şovları ziyaretçi ve katılımcılara yeni iş fırsatları yaratmayı hedefliyor. Tekstil makine üreticisi firmalar, KTM 2018 ile tekstil üretiminde çok önemli bir yere sahip Kahramanmaraş’ta pazara doğrudan ulaşma imkanı yakalayacaklar.

KTM 2018’DE YER ALACAK KATILIMCI PROFİLİ

İplik ve iplik hazırlama makineleri, yardımcı makineler ve aksesuarları.

Büküm ve bobin makineleri, yardımcı makineler ve aksesuarları,

Teknik tekstil ve nonwoven makineleri, yedek parça ve aksamları,

Dokuma hazırlık ve dokuma makineleri, yardımcı makineleri ve aksesuarları

Örme makineleri (düz ve yuvarlak), atkılı, çözgülü örme makineleri ve aksesuarları

Nakış makineleri, yardımcı makineler ve aksesuarları,

Boya, terbiye makineler tekstil kimyasalları, laboratuvar cihazları ve aksesuarları

Dijital baskı makineler ve aksesuarları,

Konfeksiyon makineleri ve aksesuarları

Haber: Mustafa Kılınç- Tuğçe Kayar

Editör: Mahmut Beyaz