CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇIKLADI; TÜRKİYE 3 YIL KEMER SIKACAK!

Geçtiğimiz aylarda Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye’nin ekonomisini bozmaya dönük operasyonları ve fırsatçıların da desteğiyle döviz kurunda tarihte görülmemiş yükselişler yaşanmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde Türkiye ekonomisi her türlü saldırıya karşı korunurken, döviz kurunda da düşüşler başlamıştı. Geçtiğimiz günlerde ekonominin düzeltilmesi amacıyla Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Enflasyonla Topyekun Mücadele’ programını açıklamış ve Türkiye’nin enflasyonla mücadelesinde başarıya ulaşması için kamu öncülüğünde çalışmaların startını vermişti. Dün ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla, “2019-2021 Dönemi Yatırım Programı Hazırlıkları” ile ilgili genelge Resmi Gazete’de yayımlandı. Yayımlanan genelgeye göre devletin üç yılda 60 milyar liralık tasarruf yapması öngörülürken, bu süreçte zorunlu haller dışında yeni proje alınmayacak, lojman kesinlikle yapılmayacak ve borçlanmalar TL ile olacak. Acil ihtiyaçlara ve ekonomide katma değer artışına doğrudan hizmet etmeyen projeler teklif edilmeyecek.

HANGİ YATIRIM TASARRUFA TAKILACAK!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan genelge tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da bazı yatırımların durmasına vesile olacak. Bu duruma ise bazı vatandaşlar tepki gösterirken, bazı vatandaşlar ise ekonominin düzelmesinin yapılacak yatırımlardan daha önemli olduğunu ve kemer sıkmaya hazır olduklarını söyledi. 60 milyar liralık tasarrufun yapılacağı genelgeye göre ise Kahramanmaraş’ta yapımı devam eden hangi yatırımda çalışmaların duracağı ya da yapılması planlanan hangi yatırımın durdurulacağı merak ediliyor. Sorumlu haber anlayışıyla geçtiğimiz günlerde gündeme getirdiğimiz ve Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından 2017 yılında yapımına başlanan fakat belirtilen sürede tamamlayan Hal Kavşağı’nın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yayımladığı tasarruf genelgesi kapsamında yarım kalacağı öngörülüyor. Kahramanmaraş halkının uzun yıllardır beklediği stadyum konusunda da Kahramanmaraş halkı geçmişte siyasilerden sevindirici haberler alsa da, yeni stadyumun da yapılmasına imkansız gözüyle bakılıyor.

ENFLASYONU DÜŞÜRMEK, TASARRUF YAPMAK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019-2021 döneminde Yeni Ekonomi Programıyla birlikte temel hedeflerinin ekonomide dengelenmeyi ve sürdürülebilir büyümeyi gerçekleştireceğini söyledi. Erdoğan, yayımladığı genelgenin önsözünde, “Hükümetimiz vatandaşlarımızın refah ve mutluluğunu daha üst seviyelere çıkarma amacımız doğrultusunda makroekonomik istikrarı korumak, üretimi artırmak ve toplumun refah düzeyini yükseltmek için 2019-2021 döneminde Yeni Ekonomi Programını uygulayacaktır. Bu dönemde temel hedefimiz olan ekonomide dengelenmeyi ve sürdürülebilir büyümeyi gerçekleştirmek üzere kamu harcamalarında tasarruf yapmak, enflasyonu düşürerek fiyat istikrarını korumak, yurtiçi tasarrufları artırmak, cari işlemler açığım azaltmak, kamu mali dengelerini ve mali disiplini daha da güçlendirmek ve böylece makroekonomik ve finansal istikran korumak temel önceliklerimizdir. Bu hedef ve öncelikler çerçevesinde, kamu hizmetlerinin hız ve kalitesinin artırılması için kamu yatırımlarına ayrılan kaynakların önümüzdeki dönem için hedeflenen politikalara azami oranda katkı sağlayacak şekilde tahsisi ve verimli kullanımı temel ilkemiz olacaktır” ifadelerini kullandı.

YATIRIM HARCAMALARININ FAYDAYA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ”

Kamu yatırım harcamalarından azami düzeyde tasarruf edilirken, kalkınma potansiyelini destekleyici mahiyetteki iktisadi ve sosyal altyapı yatırımlarına öncelik verilmeye devam edileceğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kamu kesimi yatırımları bütüncül bir yaklaşımla özel kesim yatırımlarını tamamlayacak şekilde tasarımlanacak ve hayata geçirilecektir. Kamu yatırım öncelikleri özel sektörün yenilikçi ve üretken yatırımlarını ve ticareti destekleyecek mahiyette belirlenecek; iş, üretim, yatırım ve yaşam ortamını iyileştiren nitelikli altyapı yatırımlarına öncelik verilecektir. Kamu yatırımlarına ayrılan kaynaklar bir taraftan öncelikli sosyal ihtiyaçları giderecek ve üretken faaliyetleri destekleyecek nitelikteki alt yapı alanlarına yönlendirilirken, yatırımların maliyet etkin, verimli ve zamanında gerçekleştirilmesine, mevcut sermaye stokunun daha etkin kullanılmasına ve yatırım harcamalarının en kısa zamanda ekonomik ve sosyal faydaya dönüştürülmesine azami özen gösterilecektir” dedi.

YENİ PROJE ALINMAYACAK”

Tasarruf tedbirleri kapsamında zorunlu haller dışında 2019 Yılı Yatırım Programına yeni proje alınmayacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2019 Yılı Yatırım Programı hazırlıklarında, 2019-2021 dönemi Orta Vadeli Program ve Mali Plan’da yer alan amaç, politikalar, öncelikler ve mali çerçeve esas alınacaktır. Ayrıca, Orta Vadeli Program ve Mali Plan’la uyumlu olmak kaydıyla, kamu idarelerinin stratejik planlan da hazırlıklarda dikkate alınacaktır. Proje bazında ödenek teklif ve tahsislerinde; devam eden öncelikli projelerden en kısa sürede tamamlanabilecek olanlara öncelik verilecektir. Tasarruf tedbirleri kapsamında zorunlu haller dışında 2019 Yılı Yatırım Programına yeni proje alınmayacaktır. Mevcut kamu sabit sermaye stokundan azami kapasitede yararlanılması için gerekli bakım ve onaranlara önem verilecek, vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarına ve ekonomide katma değer artışına doğrudan hizmet etmeyen projeler teklif edilmeyecektir” ifadelerini kullandı.

Başkan Erdoğan yayımladığı genelgenin devamında ise şu ifadeleri kullandı, “Bütün kuruluşların 2019 Yılı Yatırım Programı hazırlıkları ile ilgili olarak bundan sonraki süreçte, yukarıda belirtilen hususlar ile “2019-2021 Dönemi Yatırım Programı Hazırlama Rehberi”nde belirtilen öncelikleri, esasları ve yatırım tavanlarını dikkate almalarını, tavan içinde kalmak kaydıyla, Strateji ve Bütçe Başkanlığının 31 Temmuz 2018 tarihli Yatırım Talepleri Duyurusuna istinaden gönderdikleri yatırım tekliflerinde varsa proje bazındaki değişiklik önerilerini ivedilikle kaya.sbb.gov.tr adresinde yer alan KaYa Bilgi Sistemi aracılığıyla Strateji ve Bütçe Başkanlığına göndermelerini rica ederim.”

Oldukça kapsamlı genelgeden öne çıkan başlıklar şöyle:

- Temel hedef kamu harcamalarında tasarruf yapmak.

- Kamu mali dengeleri ve disiplini daha da güçlenecek.

- Enflasyon düşürülerek fiyat istikrarı sağlanacak.

- Refah düzeyini artıracak ekonomi programı uygulanacak.

- 2019 yılı için gösterge olarak dolar kuru 5.60 TL olarak ele alınacak.

- Demiryolu yatırımları sürecek, yerli üretime ağırlık verilecek.

- Arsası olmayan konut projeleri teklif edilmeyecek.

- Yatırımlarda gerçekleşme oranı yüzde 75’in üstü olan projeler tamamlanacak.

- Mükerrer sağlık yatırımları teklif edilmeyecek.

- Acil ve zorunlu olanlar hariç 2019 yılında yatırım projesi yapılmayacak... Bitmeye yakın projelere öncelik verilecek... Acil olmayan projeler teklif edilmeyecek... Öncelik sosyal ihtiyaçları giderecek yatırımlarda olacak.

- 2019 yılından kaynağı ne olursa olsun yeni araç alımı yapılmayacak.

- Yeni lojman, memur evi kreş, sosyal tesis vb. yapılmayacak.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz