Kahramanmaraş’ta bu yıl 2’cisi düzenlenen tarım fuarı, törenle açıldı. 2015 Kahramanmaraş Tarım Fuarı’nda; Tarım makineleri, hayvancılık, sera, tarım teknolojileri, sulama sistemleri, peyzaj ve organik tarımla ilgili ulusal, uluslararası alanda başarıya ulaşmış ürünlerin yanı sıra hizmetler yer alıyor.

Kahramanmaraş Valiliği ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü iş birliğinde 2\'ncisi organize edilen Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı düzenlenen törenle açıldı. Törene Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Büyük şehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, AK Parti Milletvekili Veysi Kaynak, MHP Milletvekili Sefer Aycan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Ali Emiroğlu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük, sivil toplum kuruluşları, firma temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Kahramanmaraş Fuar Merkezi (KAFUM)’inde toplam 3 bin 500 metrekare alanda 68’i Kahramanmaraş’tan 55’i şehir dışından gelen 123 firmaya kapılarını açan fuar, düzenlenen tören bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla açıldı. Törende konuşan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili ve adayı Veysi Kaynak, tarımsal teknolojilerinin gelişmesinin şart olduğunu belirterek, “Hızla nüfusu artan Türkiye ve dünyadan en önemli konu ve en stratejik konu artık gıda güvenliğidir. Bu insanları doyurmak, yedirmek ve giydirmek tarım sektörünün ana işidir. Bunun için de çeşitli araçlar var. Kahramanmaraş bu zenginliklerden en fazla istifade eden şehir konumunda” dedi.


“TÜRKİYE AVRUPA BİRİNCİSİDİR”
Tarımın insanlar için vazgeçilmez bir öneme sahip olduğuna işaret eden Kaynak, bunun için önemli çalışmaların olduğuna değindi. Kaynak, “Bakıldığı zaman tarımsal ihracatta çok gerideyiz ama şunun da bilinmesini isteriz ki Türkiye Avrupa da tarımsal üretim bakımından birinci sıradadır. Ülkemiz de sığınmacılarına ve dünyanın diğer mazlum milletlerine gıda ürünleri götürüyoruz. Kahramanmaraş’ımızda özellikle sulama alt yapısında önemli gelişmeler sağlıyor” ifadesini kullandı. Kılavuzlu Sulama Projesi’nin Kahramanmaraş için çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Kaynak, “Kılavuzlu Sulama Projesi, Kahramanmaraş’ımızda 18 gölet projelendirilmiş vaziyettedir. Bu göletlerin yaklaşık 12’si Orman ve Su İşleri Bakanlığı’mız tarafından ihale edildiler. Geben, Elbistan ovalarını suya kavuşturma çabalarımız var. Bizim için tarım vazgeçilmezdir. Bunun içinde gereken çalışmalar ve gereken hedefler konulmuştur. Önümüzde ki süreçte de yerinden kaldırılacak KDV ile önemli bir destek sağlanacaktır” şeklinde konuştu.


TARIMA DAYALI SANAYİ ÖNEMLİ NOKTALARA GELDİ
Ardından kürsüye gelen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, tarım fuarının Kahramanmaraş topraklarında yapılmasının isabetli bir karar olduğunu söyledi. “Gerçekten Kahramanmaraş’ımız tarihten bu yana ovalarıyla, su kaynaklarıyla tarımsal üretimde cazibe merkezi olmuştur” diyen Erkoç, “Özellikle son 10 yılda Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün yapmış olduğu yatırımlarla çorak araziler su ile buluşmuş ve bu konuda çok önemli mesafeler kat edilmiştir. Tabi sadece Kahramanmaraş’ta değil tüm Türkiye’de tarıma dayalı sanayi çok önemli noktalara gelmiştir. Özellikle Kahramanmaraş’ımıza pamuk üretimiyle başlayan daha sonrasında çır çır press işletmeleriyle devam eden sanayileşme bugün dünyanın büyük entekre tesislerine dönüşmüştür. Tabi bunun yanında hayvancılık ve gıda sektöründe dünyanın en büyük dondurma üreticileri Kahramanmaraş’tadır. Sadece bu sektörde değil endüstriyel tahıl ve tarım sektöründe de yine Kahramanmaraş büyük söz sahibidir. Önümüzdeki yıllarda tamamlanacak kamulaştırma ve sulama kanallarının bitmesiyle beraber Kahramanmaraş bu alanda çok önemli bir hale gelecek” dedi.


DESTEKLER HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
Kahramanmaraş’ı her gün biraz daha ileriye taşıma adına hizmet ettiklerini vurgulayan Erkoç, “Tarım bakanlığımızın özellikle kırsal kalkınma projeleriyle çok önemli yatırımlar yapılmış, kırsaldaki turizm alanlarımızda yapılan tesislerimizle beraber çok önemli bir noktaya gelmiştir. Başta dondurma fabrikaları olmak üzere, mısır kurutma tesisleri büyük desteklerle Kahramanmaraş’ımız bu alanlarda çok önemli noktalara gelmiştir. Bizde büyükşehir olarak bu alanlara nasıl destek verebiliriz düşüncesiyle, daha çok nasıl katkı sağlarız duygusuyla bu konuyla ilgili bir müdürlük kurduk. Kırsal kalkınmada başta sulama olmak üzere meyve fide desteği ile üreticimizi desteklemekteyiz. Her geçen günde bu desteklerimiz artmaktadır. İnşallah bu son baharda başta ceviz olmak üzere çeşitli fideler dağıtarak üreticimize destek olacağız” dedi. Tüm bunların yanında Kahramanmaraş balık üretiminde de çok iyi noktalara geldiğine işaret eden Erkoç, “ Bizde bunu desteklemek için baraj göllerinin daha temiz hale gelmesi için çok önemli çalışmalar yapıyoruz. Şu an için Afşin, Pazarcık ve Türkoğlu ilçelerimizde arıtma tesislerimizi bitirdik. Şu anda da Kahramanmaraş’ımızın çok önemli bir sorununu çözmenin mutluluğunu yaşamaktayız. Kahramanmaraş merkezde yaklaşık 500 bin insanımız yaşamakta. Buradaki evsel atıklar çevremizdeki çeşitli barajlara ve su kanallarına dökülmekteydi. Ve bu alanlarımızdaki doğal yaşam çok zor ve sıkıntılı bir süreç yaşamakta. Bu genel olarak Kahramanmaraş’ımızın tarihinden gelen bir sorun. Tabi bu durum balık üretimini de olumsuz yönde etkilemekteydi. Biz hükümetimizin desteği ile yaklaşık 170 milyon TL maliyeti olan bir projeyi faaliyete geçirdik. İhalesini ve yer teslimini yaptık. Önümüzdeki günlerde inşallah arıtma tesisimizin inşaatı başlayacaktır. Bunun dışında bir çok ilçelerimize de yine bu tarzda arıtma tesisleri yapmayı planlıyoruz. Marka bir Kahramanmaraş olmak için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz” diye konuştu.


KAHRAMANMARAŞ’TA BİR ÇOK TARIMSAL ÜRÜN BİR ARADA YETİŞİYOR
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Ali Emiroğlu da Kahramanmaraş ülkenin önde gelen tarım bölgelerinden biri olduğunu kaydetti. Farklı iklim özellikleri ve farklı fiziksel nedenlerle Kahramanmaraş’ta birçok tarımsal ürünün bir arada yetişmesine imkan sağlandığını vurgulayan Emiralioğlu, “Bu da ilimizin tarımsal açıdan önemini ve kıymetini arttırmaktadır. Andırın kirazı, Afşin ve Elbistan bölgemizin şeker pancarı, Türkoğlu ilçemizin salatalığı ve biberi, Pazarcık ilçemizin fıstığı ve kurutlmalık peygamber üzümü, Çağlayancerit ilçemizin cevizi, Bertiz’in kabarcık üzümü gibi mandalinadan Trabzon hurmasına, mısırdan pamuğa kadar 80’e yakın ürün ilimizde ekonomik olarak yetiştirilmektedir. Bakanlığımız tarafından son yıllarda verilen teşvik ve destekleriyle büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığımız giderek artmaktadır. Bizler başta sayın valimizin teşvikleri büyükşehir belediye başkanımızın destekleri ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın işi sahiplenmesiyle ilimizin bu potansiyelinin hakkını vermiş ve potansiyelimizi daha da arttırmak amacıyla bu fuarı hep birlikte organize ettik. Geçtiğimiz yıl birinci fuarımızı gerçekleştirmiştik. Birinciyi yapmak her zaman zordur ancak devamını getirmek bundan daha da önemlidir. İnşallah temenni ediyoruz ki Kahramanmaraş Tarım Fuarı her yıl daha büyük organizasyonlarla, daha büyük firma ve çiftçi katılımıyla büyüyerek devam edecektir. Fuarımıza katılan 123 firmaya katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.


TARIM ÜRÜNLERİNİN SANAYİLEŞMESİNİN ÖNEMİ
KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük ise “Ülkemizde yaklaşık 6 milyon insanımızın geçim kaynağı olan tarım sektörü hem ülkemizde hem de dünyada insan nüfusunun hızla artmasıyla stratejik bir üretim alanı olmaya başlamıştır” diyerek şöyle konuştu: “Yapılan öngörüler 2050 yılında dünya nüfusunu doyurabilmesi için tarım üretimlerinin yüzde 70 oranında arttırılması gerektiğini göstermektedir. Kahramanmaraş Tarım Fuarı bu anlamda sektörün yeni bir ticari koridor oluşturması dışa açılması tarım ürünlerinin sanayileşmesi bakımından çok önemlidir. Yaklaşık 2 buçuk milyar liralık tarımsal üretime sahip olan Kahramanmaraş üretimde ki etkinliğini markalaşma sürecini paketleme yaptırımlarını ve pazarlama ağlarını mutlaka geliştirmek modern uygulamaları hayata geçirmek zorundadır. İklim ve coğrafyası sayesinde her türlü ürünün rahatlıkla yetişebildiği Kahramanmaraş’ın tarımsal üretiminin endüstrileşmesi teknolojiyle Avrupa Birliği standartlarını yakalayarak tarımsal pazarlar ve ihracatı geliştirmesi gerekmektedir. Tarım sektöründeki inovasyonun sağlanması dünya da değişen ekonomik, politik ve ekolojik koşullara bağlı olarak inovasyonlar vasıtasıyla zincir içerisinde işlenmemiş ham maddeye değer katılması, üretim sonrası gıdanın işlenmesi, paketlenmesi, saklanması, ulaştırılması tarım sektöründe katma değeri arttıran en önemli unsurdur. Bu konuda en çarpıcı örnek Konya ilimiz kadar toprağı bulunan Hollanda’nın tarımsal üretim ihracatı 90 milyar dolar iken Türkiye’nin ihracatı 18 milyar dolardır. Üstelik onlar bu ihracatı 600 bin kişilik        tarımsal iş gücü ile yaparken Türkiye bunu 6 milyon insanı ile yapmaktadır. Genel olarak bakıldığında Hollanda Türkiye’nin 10 katı katma değer oluşturmaktadır. Hollanda tarım ihracatında Amerika’dan sonra dünyada ikinci sıradadır. Buradan hareketle tarım fuarı üretici ve tüketicinin bir araya gediği alanlar olmakla birlikte sektörün ihracat rakamlarına ulaşmasında çok önemli bir aracı görev üslenmektedir. Bugün açılışını yapmakta bulunduğumuz Kahramanmaraş 2’nci tarım ve gıda fuarı, ilimizde tarımsal dönüşümün sağlanması yeni pazarlar ve yeni kurumsal güçlenmelere ulaşılması           bakımından çok önemli fırsatları beraberinde getirecektir” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından katılımcılar tarafından stantlar gezildi. Fuar, 11 Kasım\'a kadar açık kalacak. 

HABER: MÜCAHİT DALKARA

Editör: Mahmut Beyaz