Geçtiğimiz günlerde yaşanan soğuk havalar ve don olaylarında bazı ürünler olumsuz etkilenmiş ve bu nedenle bir çok çitfçi mağdur olmuştu. Konuyla ilgili değerlenledirmelerde bulunan Kahramanmaraş Dulkadiroğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, Kahramanmaraş bölgesinde şu an için soğuk hava ve don olaylarından en çok etkilenen ürünlerin maydonoz ve marulun olduğunu söyledi.

Tüm Türkiye'de olduğu gibi Kahramanmaraş'ı da etkisi altına alan soğuk hava ve don olayları bir çok ürünün zarar görmesine neden oldu. Bu soğuk ve kurak havada en çok etkilenen ürünler ise maydonoz en baş sırada yer aldı. Konuyla ilgili Manşet Gazetesi'ne değerlendirmede bulunan Kahramanmaraş Dulkadiroğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, Kahramanmaraş bölgesinde şu an için marul, soğan, maydonoz, tere, pancar ve havuç gibi ürünleri don kısmen etkiledi. Şu anda en büyük zararda olan maydonoz ve marul üretcilerimizdir. Bahçelerde ki ürünleri soğuk vurdu. Bundan dolayı çiftiçi bir mağduriyet yaşıyor" dedi.

'ÇİFTÇİLERİN GELİR DÜZEYİ DÜŞÜK OLDUĞU İÇİN DON İÇİN ÖNLEM ALINAMIYOR'
Kahramanmaraş'ta çiftçilerin gelir düzeyinin düşük olduğu için önlem alamadığını söyleyen Çetinkaya, şunları kaydetti: "Ürünü soğuktan etkilenmeyen çiftçilerimiz için piyasa biraz daha iyi olacak. Soğuk havalardan ve don olaylından ürünlerin korunabilmesi için farklı yöntemler uygulanıyor. Ama Kahramanmaraş'ta ki gelir düzeyi düşük olan çiftçiler için bu imkanlardan faydalanamıyor. Bu imkanları daha çok Akdeniz Bölgesi'nde ki portakal üreticileri kullanıyor ve don vurmaması için ilaçlama yapıyorlar. Dediğim gibi bizim bu bölgede ki çiftçilerin gücü buna yetmediği için don vurmaması için önlem alma şansı yok."

'DON VURMASI FİYATLARI ETKİLEDİ'
Ürünleri don vurması nedeniyle pazarda ki fiyatların da yükseldiğini ifade eden Çetinkaya, bir çok çiftçinin don olaylarından dolayı ürünlerini tekrar ekmek zorunda kaldığını söyledi. Çetinkaya, "Ürünler hava şartlarından etkilnediği için fiyat durumunu da haliyle yükseliyor. Geçtiğimiz aylarda yağışın az olması bir çok çiftçimizin marulunun, maydonozunun, teresinin iyi yetişmemesine neden oldu. Çiftçilerimizin bir çoğu ektikleri ürünleri tekrar ekmek zorunda kaldı. Bu da tabii pazara yansıdı. Ürünün az oluşu arz-talep meselesini karşılamadığından dolayı da direk fiyata yansıdı" şeklinde konuştu.

'2016 YILINDA BEKLENTİLERİMİZ YÜKSEK'
2016 yılında Kahramanamraş tarımdan beklentilerinin yüksek olduğunu belirten Çetinakaya, son olarak sözlerine şunları ekledi: "Kahramanamaraş'ta 2016 yılı için beklentilerimiz her zaman üst düzeyde. Ama tabii tarım tamamen doğayla alakalı bir durum. Ekonomik getirilerinin hava şartlarına bağlı olmasıdır. 2016 yılında hava şartları iyi geçerse tarımdan beklediğimiz verimi alabiliriz." (EMRE AKKIŞ)

 

Editör: Mahmut Beyaz