Tüm Türkiye'de etkili olan soğuk hava meyve ve sebze fiyatlarını olumsuz etkiledi. Durumdan en önce etkilenen ise hal esnafı oldu.
Türkiye genelinde etkili olan soğuk hava nedeniyle meyve ve sebzelerin yetişmesinde ve ürünlerin satılmasında olumsuz etkiler bırakdı. Manşet Gazetesi olarak Kahramanmaraş semt pazarlarını konu almış ve pazarın genel durumu hakkında bilgiler vermiştik. Şimdi ise Kahramanmaraş yaş meyve ve sebze halinde ki son durum ile ilgili hal esnafıyla görüştük. Hal esnafı soğuk havalardan dolayı piyasaların durgun olduğundan şikayetçi. Hava muhalefetinden dolayı mevsim sebze- meyvelerini bile alamadıklarını söyleyen esnaf, bu durum devam ederse mevsim ürünlerinin de sera ürünleri gibi pahalanacağını söyledi.

'İÇ PİYASADA SIKINTI YOK'
Kahramanmaraş Yaş Meyve-Sebze halinde işletmesi olan Uğur Kurt, piyasaların genel durumu hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin genel pazarının Antalya ve Mersin olduğunu söyleyen Kurt, buralarda da yoğun kış şartlarının yaşanması nedeniyle zamanında ürünleri alamadıklarını ifade etti. Bu durumun kendilerine ek masraflar çıkarttığını ifade eden Kurt, yakıt parasını bile ceplerinden ödediklerini söyledi. Kurt sözlerine şu şekilde devam etti: “Her ürünün nereden çıktığının bilinmesi gerekir. Bir diğeri ürünün buradan çıkarken işçiliği, nakliyesi, satıcı firmaların vergisi var. Bunlar hesaplandığı zaman arada belli bir masraf var. Yüzde yüz zammış gibi görülüyor bu masraflar. Bu da yanlış algı oluşturuyor. Portakal ve mandalinada ağırlıklı düşüş var. Zamanla satılacağına inanıyorum. İç piyasada sıkıntı yok. Mandalina ve portakalın büyük kısmı Rusya pazarı gidiyordu. Bu da satışları büyük ölçüde etkiledi”

‘HAVA KOŞULLARI TİCARETİMİZİ YAVAŞLATIYOR’
Hava koşullarının ticareti olumsuz etkilediğine değinen Kurt, “ Bugünlerde sürekli yağmur yağıyor. Bizde portakal satıyoruz. Yağmurdan dolayı portakallar hep yerlere dökülüyor. Sürekli değişen hava koşullarından dolayı ürünlerin üzerinde çeşitli lekeler oluşuyor. Zaten bu yıl portakal çok ve ucuza alıp ucuza satıyoruz. Biraz pahalı satmamız için hale kaliteli ürünler getirmemiz lazım. Sürekli değişen hava koşulları portakalın üzerinde leke yapıyor ve çoğu zaman kaliteli portakal bulamıyoruz. Bu bizim zarar etmemize neden oluyor.
'YAĞIŞLAR NEDENİYLE ÜRÜNÜ ALAMIYORUZ’
Haftanın iki ya da üç günü Mersin’e gidip portakal alıyoruz. Yoğun yağışlar nedeniyle üretici ürününü hasat edemiyor. Bu da haldeki fiyatların otomatik olarak yükselmesine neden oluyor. Tarla da mal çok fakat yoğun yağışlar nedeniyle ürünleri alamıyoruz. Oraya git gel zaten bir sürü masrafımız oluyor. Bir de orada ürünlerin toplanmasını beklediğimiz zaman masraflarımız artıyor. Bunu da ister istemez satışlarımızı yansıtmak zorunda kalıyoruz. Bu durum da vatandaşın alım gücünü zayıflatıyor ve doğal olarak piyasalarda satışlar yavaşlıyor. Bu da bizim günlük rutin giderlerimizi arttırıyor. Bu durumda hem bizi hem de vatandaşı mağdur oluyor” şeklinde konuştu.

‘SERA ÜRÜNLERİNİN GEÇEN YILA ORANLA DAHA PAHALI’
Soğuk havaların seraları da vurduğunu ifade eden Kurt, “Geçen yıl piyasa da elma pahalıydı. O yüzden bu birçok kişi elmayı depoladı ve pahalı satmak istedi. Depolanan elma çok olduğu için de fiyatlar düştü. Piyasa şimdi çok elma var fakat para etmiyor. Belki ilerleyen günlerde soğuklar artarsa elma fiyatları da yükselir. Şu an genel meyve-sebze piyasasına bakarsak sera ürünlerinin geçen yıla oranla daha pahalı olduğunu söyleyebiliriz. Geçen yıl fazla kış olmamıştı fakat bu sene birçok serayı su bastı. Üreticiler ürün toplayamadılar. Birçok sera zayi oldu. Bu durumda piyasada ürün azaldı ve serada yetişen domates salatalık gibi ürünler pahalandı. Fiyatların ucuzlaması için hava koşullarının düzelmesi gerekiyor. Bu da şimdilik mümkün gözükmüyor. Bu durumda vatandaş pahalı ürünlerle idare etmek zorunda inşallah kısa zamanda bu durum düzelir” dedi.
Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz