Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, artan soğan fiyatlarının sorumlusunun stokçular olduğunu iddia etmiş ve bununla ilgili gereğinin yapılacağını söylemişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini izleyen günlerde ise “Bakın söyledim. Stok yapıyorsunuz. Bundan sonra aldığımız ihbarlarla bütün depoları basacağız. Kimse benim vatandaşıma pahalı ürün yedirme hakkına sahip değildir” ifadelerini kullanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, soğanın hastalık nedeniyle depoda çürüdüğü için fiyatının arttığı yönündeki açıklamalara da "Hastalıklı, çürüdü diyorlar. Sen hastalıklı hale getirttin, sen çürüttün be. Havasız kalırsa ne olacak?" yanıtını vermişti.

“BAŞKALARI BİZİ HEP SİZE SUÇLU, HAİN OLARAK GÖSTERDİ”
Tüm bu gelişmelerin ardından ise Kabzımallar ve Komisyoncular Odası Başkanı Halit Orhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı yanlış yönlendirdiklerini söyledi. “Avazımızı kimse duymuyor, bir gün olsun sizinle görüşmemize müsaade etmiyorlar. Siz hep bizi başkalarından dinlediniz, başkaları da bizi hep size suçlu, hain olarak gösterdi” diyen Orhan, “Görevini yapmayan bürokratlar, tarım bakanlığı yetkilileri, işin kolayına kaçıp, ürün fiyatı düşüncede, yükselince de hain orda diye bizi işaret edip, size karaladılar. Soğan depolamışlar diye bizi halkın gözünde karaladılar. Hâlbuki soğanın depolanmaması mümkün değildi. Bağırdık, bağırdık ama sesimizi duyan olmadı. Milyonlarca hal esnafı, televizyonları seyretmeye korkar olduk. Her gece haller kapanıyor, haller özelleştiriliyor, yap işlet devret modeliyle büyük şirketlere veriliyor ve daha neler, neler” şeklinde konuştu.

“BİZİ MUHATAP ALAN, BİZİ DİNLEYEN KİMSE YOK”
Kendilerini dinleyen kimsenin olmadığından yakınan Orhan, “Bu kadar büyük bir camia hakkında hayati kararlar alınıyor, bizi muhatap alan, bizi dinleyen kimse yok. Hoş dinleseler bir şey mi değişecek oda işin diğer boyutu. Cumhurbaşkanım siz ülkenin her kesimiyle, defalarca görüşme yapıyorsunuz. Her ay muhtarları çağırıp dinliyorsunuz. Bu kadar büyük bir camianın hiç mi değeri yok ki, yarım saat zaman ayırıp derdimizi size anlatmamıza izin vermiyorsunuz. Size ulaşmak, sizden randevu almak için hangi kapıyı çaldıysak, sonuç alamadık. Federasyon başkanı ve yönetimlerimizle birlikte, sizden randevu talep ediyor, halı ahvalımızı size arz etmek istiyoruz. Sesimize kulak vereceğinizi ümit ediyor, saygılar sunuyoruz” diye konuştu.

“SOĞANI DEPODAN ÇIKARMAKLA SOĞAN DÜŞMEZ”
“Cumhurbaşkanım; vallahi sizi yanlış yönlendiriyorlar. Soğanı depodan çıkarmakla soğan düşmez” diyen Orhan, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Soğanlar dışarı çıkarsa hepsi bozulur, bozulunca iki ay sonra soğan 7 -8 TL’yi bulur ki, buna şaşırırsınız. Çünkü 4. aya kadar hasat edilecek başka soğanımız yok. Başkanım; sizi sebze meyve sektörü ve hallerle ilgili hep yanlış yönlendiriyorlar. 2010 yılından beri, çıkarıp defalarca değiştirdiğiniz hal yasasındaki başarısızlık da gösteriyor ki bu yol yanlış. Hatırlarsanız 2010 yılında da yeni hal yasası çıkacak vatandaş tarla fiyatına evine sebze meyve götürecek demiştiniz. Biz o günde bunun imkânsız olduğunu, yüksek girdi maliyetleri düşmediği ve sahada sistematik denetim olmadığı takdirde bunun imkânsız olduğunu ifade etmiş ve maalesef haklı çıkmıştık. Bugünde yanlış yoldasınız, sizi yanlış yönlendiriyorlar. Lütfen konuyu işin uzmanlarından yani bu işi yapanlardan dinleyin.”

“BU İŞ ANCAK ÜRETİM DENGESİ VE ETKİN DENETİM MEKANİZMASI İLE HALLOLUR”
Son olarak Orhan, “İşin tek formülü var üretim dengesi ve etkin denetim mekanizması ile ancak bu iş hallolur. Başkanım; siz iyi niyetlisiniz ama size durum farklı anlatılıyor. Soğandaki spekülasyonu önlemenin yolu, depolara baskın değil, elinizdeki ithalat kartını açmanızdır. Bir hafta içerisinde, piyasa normale döner. Ama o soğanları depolardan çıkarmak bir faciadır. Başkanım; bu meslekten az çok bilgi sahibi olan herkes bilir ki soğan, patates ve elma ancak iç Anadolu’da ki sert kışın hüküm sürdüğü illerdeki depolarda bekletilebilir. Bu ürünleri depolardan çıkartmak, bir haftada bozulmalarına neden olur ki, kaş yerine göz çıkarır. Geçen yıl soğan 70-80 kuruş civarındaydı ve çiftçinin elinde kaldı. 30-35 kuruş civarında satamadı. Fakat bu yıl ekim az olduğu için ve tarlalarda hastalık olduğu için üretim az talep çok olunca mecburen fiyatlarda bir oynama oluyor” ifadelerine yer verdi.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz