Manşet Gazetesi olarak gündemi en sıcak haliyle takip ederken, siz değerli okuyucularımız için nabız yoklayan haberlerimize devam ediyoruz. Bu kez ise gündemin dışına çıkarak Doğukent Semt Pazarı’na indik ve hem vatandaşın hem de esnafın nabzını tuttuk. Pazarda meyve sebze fiyatları, esnafın sıkıntıları, fiyatlar karşısında vatandaşın tepkisi ve tüm bunların sebeplerini sorduk. Esnaf ve vatandaş anlattı biz dinledik. Son günlerde ülke gündemini yoğun bir şekilde meşgul eden meyve ve sebze fiyatlarındaki artışlar vatandaşları ve satıcıları sıkıntıya sokuyor. Geçtiğimiz aylarda özellikle patates ve soğanda tarihte görülmemiş bir fiyat artışı yaşanmıştı. Pazar esnafı stokçuluğa, vatandaşlar ise fiyatların yüksek oluşuna eleştirilerde bulundu.

İşte Doğukent Semt Pazarı’nın nabzı;

STOKLAR ÇIKARSA FİYATLAR NORMALE DÖNER”

Pazar esnaflarından Mehmet Demir, soğanda stokçuluk yapıldığını, bu sebeple fiyatların yüksek olduğunu belirterek, “30 yıldır pazarcılık mesleğini yapıyorum, soğan satıcısıyım. Son zamanlarda soğanı 3.25 gibi bir fiyattan alıyorum ve bunu vatandaşa 3.50 gibi bir fiyattan satıyorum. Burada benim yaklaşık olarak kilo başına 25 kuruşluk bir karım oluyor. Son birkaç aydır yani bu stok olayı çıktı çıkalı bize gelen soğanlar o kadar kötü ki aldığımız bir çuval soğanı döküp seçiyoruz bunun ancak yarısı elle tutulur bir şekilde çıkıyor. Diğer yarısını da düşük fiyattan satışa sunuyoruz. Bu fiyatlardan bizim kazancımız çok fazla değil, dediğim gibi kilo başına sadece 25 kuruşluk bir karımız var. Burada en az 50 kuruşluk bir karımız olmalı ki verilen emeğe değecek bir para cebimize girsin ama yok maalesef. Soğanları vatandaşa 4 liradan satmaya çalışıyoruz bu defa kimse almaya yanaşmıyor. Hal böyle olunca fiyatları 3.50 liraya çekiyoruz e bu defa da bize bir kar kalmıyor. Pazar esnafı olarak hele de şu son zamanlarda soğan stok durumu çıktı çıkalı çok zor durumdayız. Burada yapılan iş kolay değil açık havada mevsim şartlarıyla mücadele ediyoruz, gelen ürünleri temizleyip öyle satışa sunuyoruz, poşet maliyetimizi de içine katarsak bize bir şey kalmıyor denecek kadar az kar ediyoruz. Eğer bu stoklanan soğanlar meydana çıkarsa fiyatlar normale dönecek, bizler pazar esnafı olarak çok rahatlayacağız ve vatandaşın da yüzü gülecek” dedi.

ISPANAK 10 TL İLE LİDER”

Pazarda özellikle soğukların da artmasıyla yeşilliğin fiyatlarının yükseldiğini dile getiren bir diğer pazarcı esnafı Devlet Gök ise, “Yaklaşık olarak 4 yıldır bu işi yapıyorum. Yeşillik satışı yapıyorum. Pazar da şu an yeşillik fiyatları çok yüksek. Fiyatlar mevsim normallerinden yüksek. Bunun sebebi de kış şartlarından kaynaklanıyor. Dışardan ve az geliyor. Bunun yanında taşıma maliyeti falan da olunca fiyatları ister istemez etkiliyor. Biz de ürünü hal’den yüksek fiyata aldığımız için mecbur üzerine az da olsa karımızı ekleyerekten yüksek fiyata satıyoruz. Şu an ki mevcut pazar fiyatlarının piyasa ile ilgili olduğunu düşünmüyorum daha çok kış şartları ve dışardan alımla alakalı. Müşteri fiyatlardan oldukça rahatsız biz burada akşama kadar ürün satmaktan çok insanlara laf anlatmaya çalışıyoruz sürekli ürünlerin pahalılığını sorup, sorguluyorlar bu da bizim işimizi zorlaştırıyor. Pazarda şu an fiyat olarak rekora koşan ıspanak var, fiyatı 10 TL. Bundan yaklaşık olarak bir ay önce 3 TL gibi bir fiyat ile satılıyordu ama şimdi rekora koşuyor. Soğuktan dolayı yoğun kar ve yağmur yağışından dolayı tarladaki bütün mahsuller öldü. Mesela tezgâhımızda birkaç haftadır tere ve roka yok bunun sebebi de yine olumsuz hava şartları. Şuan da pazarda marul 4 TL, limon 2 TL, maydanoz 3.5 TL, pırasa 6 TL, ıspanak 10 TL, turp 2.5 TL” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞ HEP DAHA UCUZUNU İSTİYOR”

Meyve fiyatlarının normale döndüğünü fakat vatandaşların daha ucuzunu istediğini anlatan pazarcı esnafı Murat Dağlı da gazetemize şu bilgileri verdi, “Ben 40 seneye aşkın bir süredir bu mesleği yapıyorum ve meyve sebze üzerine satış yapıyorum. Meyvelerde şu an fiyatlar oldukça normal mesela elma şu an 2 TL ama buna rağmen genel olarak vatandaş fiyatlardan hala memnun değil. Sürekli daha ucuzunu istiyorlar. Yine de buna şükür diyoruz çünkü ekmeğimizi bundan kazanıyoruz. Ben fiyatlardan da memnunum vatandaşın alımından da memnunum.”

FİYATLARA RAĞMEN SATIŞLARIMIZ ÇOK İYİ”

Fiyatların yüksek olmasına rağmen satışların iyi olduğunu belirten Mehmet Özdemir, “Yaklaşık olarak 5 senedir bu işi yapıyorum. Sebze ve yeşillik üzerine satış yapıyorum. Fiyatların bu denli pahalı olmasının sebebi tamamen ekonomiden, piyasadan kaynaklı. Fiyatlara rağmen satışlarımız çok iyi. Sonuçta sattığımız ürünlerin hepsi birer ihtiyaç olduğu için vatandaş ne kadar para yok, alım gücümüz zayıf dese de her türlü fiyata alışıyor ve alıyor. Yaz aylarına oranla kışın biraz daha az kazanıyoruz, mevsimler biz Pazar esnafını çok etkiliyor. Sonuçta yaz ayının bereketi bolluğu ile kış ayının bereketi bir değil. Ben yaz aylarında bir günde kazandığımı kış aylarında belki de 3 gün de falan kazanıyorum” dedi.

Esnafların pazardaki son durumu bu şekilde değerlendirirken, vatandaşlar ise fiyatların yüksel olduğundan şikayet etti.

(Haber: Tuğçe Kayar)

Editör: Mahmut Beyaz