KİPAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle kentte görev yapan yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya geldi. Kipaş Holding’de gerçekleşen programda gazetecilerle yakından ilgilenen Öksüz, gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı. Kahramanmaraş Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti (KMBGC) Başkanı Arslan Deveboynu’nun da katıldığı programda hem ülke hem de kent ekonomisi hakkında konuşan Öksüz, önemli mesajlar verdi. “Özellikle ihracata yönelik üretimler yapan büyük yatırımlar yapmalıyız. Sanayileşmeye o kadar önem vermeliyiz ki bu sanayi tesislerini sahibi olanların serveti olarak görmemeliyiz. Bütün toplum bunun bir ucundan tutması lazım” diyen Öksüz, sözlerinde sıklıkla birlik ve beraberliğin öneminden bahsetti.

İHRACATA YÖNELİK ÜRETİMLER YAPAN BÜYÜK YATIRIMLAR YAPMALIYIZ”
2018 yılının ülke ekonomisi bakımından oldukça sıkıntılı geçtiğini belirten Öksüz, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “2018 yılı ülkemiz ekonomisi bakımından büyük çalkantılarla geçti. Tabii Türk ve Kahramanmaraş sanayisi de bundan çok etkilendi. Sanayici olarak bizlerinde hataları olabilir ama ekonomiyi yönetenlerinde hataları vardır. Tabii şu anda ekonomi sadece kendi kurallarıyla dünyada yönetilmiyor. Ekonomi artık dünyada da siyasetle iç içe. Bizim yanlışımız da biz gemimizi her türlü fırtınalara dayanıklı hale getirmemiz lazım. Yani bu çalkantılara Türk ekonomisinin dayanıklı olması lazım. Biz özellikle ihracata yönelik üretimler yapan büyük yatırımlar yapmalıyız. Sanayileşmeye o kadar önem vermeliyiz ki bu sanayi tesislerini sahibi olanların serveti olarak görmemeliyiz. Bütün toplum bunun bir ucundan tutması lazım. Zaten şu işletme kar ettiği zaman yüzde 60 vergi veriyor. O halde bizim para kazanan, ihracat yapan istihdam yapan daha fazla sanayilere ihtiyacımız var. Önce yüzde 22 kurumlar vergisi sonra bu parayı ortağa dağıttın zaman stopajla birlikte yüzde 60’a geliyor. Devlet olarak sanayiciye sermaye vermiyorsun, zarara da karışmıyorsun, emek te vermiyorsun ama kar ettiği zaman paramı getir diyorsun. O halde yapılacak tek iş var; özel sektörün önünü açmak.

VİZYONUMUZU GENİŞ TUTMAMIZ GEREKİYOR”
Bizim sanayi de ilerlememiz için mutlaka artık şirketleşmeyi çok iyi bilmemiz lazım ve sermayelerimizi birleştirmemiz lazım. Gücümüzü birleştirmemiz lazım. Ama henüz bu ülkede daha ortaklık mefhumuna sahip değiliz. Her şeyde kendi menfaatimizi takip ediyoruz. Aynı hastalığı ben siyasette de görüyorum. Her türlü verilecek karar da önce insanlar kendi menfaatini düşünüyor. Daha vizyoner düşünmemiz lazım. Hepimizin sanayileşme konusunda çok daha vizyonumuzu geniş tutmamız gerekiyor. Ülke ekonomik olarak sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Türkiye inşallah bir daha böyle bir şey yaşamaz. Sanayileşmenin çarpık olmaması lazım. Türkiye'ye sanayi yapılacaksa son teknoloji ile yapılması gerekmektedir. Çocukluk yıllarımda tarım sektörü ön plandaydı ancak artık sanayileşme daha önemli hale geldi. Sanayileşmeye önem vermeliyiz ve bütün toplumun bunu benimsenmesi gerekiyor. Yapılacak tek iş var özel sektörün önünü açmak. Şirketleşmeyi iyi bilmemiz gerek. Her şeyde kendi menfaatimizi düşünüyoruz. Bunu siyasette de görüyoruz. Sanayileşme konusunda vizyonumuzu geniş tutmamız lazım.

İSTİHDAM ANLAMINDA EN ÇOK ÇALIŞANI OLAN ŞİRKETİZ”
Siz tarım ülkesisiniz diye yıllarca önümüzü kestiler bizim. Bizim sanayileşmeden başka çaremiz yok. İşsizlik son günlerde artmaya başladı ben üzülüyorum. Çarpık sanayileşmeden kaçınarak sanayileşmeyi ön plana koymalıyız. Böyle yaparsak terörü de bitiririz. Savunma sanayimiz ile gurur duyuyorum. Ordumuzun yüzde 68 ihtiyacını karşılıyor. Biz de KİPAŞ olarak kurşun geçirmez kumaşla destek veriyoruz. KİPAŞ'ın vizyonu en son teknoloji iyi hizmet. Çimentoda ısı geri kazanım tesisi kurduk. Eskişehir'e kutu üreten bir fabrika kurduk. Şu anda Aydın’da Söke’ye bir kâğıt fabrikası kurduk. Kahramanmaraş’ın ekonomisinin lokomotifi KİPAŞ. 10 bin çalışanımız bulunmakta. Kahramanmaraş’ın yüzde 40 yatırımını yapan şirket ve istihdam anlamında en çok çalışanı olan şirketiz. Aşırı Maraş milliyetçiliği olan birisiyim. Hiç bir zamanda Kahramanmaraş'ın dışında yaşamayı düşünmedin.

ÇAĞA AYAK UYDURACAĞIZ”
2019 yılında ekonominin gidişatında durgunluklar devam edecek bir süre daha ancak ümidi de kesmemek gerek daha iyi olacağını düşünüyorum. Şehrin gelişmesi için modası geçmiş işler yapmayacağız çağa ayak uyduracağız. Kahramanmaraş'ı o kadar küçümsememek lazım, ben Maraş'a gelip iş hayatına başladım. Şuan dünyanın en iyi kumaşlarını üretiyoruz. Çevreyi kirletmeyen hiçbir şey yok burada önemli olan optimum noktayı bulmak. Önce sanayicinin vicdanından gelmeli. Onun için önce eğitim diyoruz.

KİPAŞ OLARAK YATIRIM KONUSUNDA ÇOK AGRESİF BİR ŞİRKETİZ”
Biz KİPAŞ olarak yatırım konusunda çok agresif bir şirketiz. Hep ilk şeyler yaptık. Ama KİPAŞ’ın vizyonu ne yaparsan yap en son teknoloji, en iyi malı üretmek. Bu bizi hep iyi yerlere taşıdı. Şu anda da yine bu krizde bile Allah’a şükür büyük yatırımlarla uğraşıyoruz. Mesela çimentoda ısı geri kazanım tesisi kurduk. Bu şu demek; baca gazından çıkan attığımız ısıdan elektrik elde ediyoruz. Büyük bir iplik tesisi kurduk. Eskişehir’e büyük bir kutu fabrikası kurduk. Şu anda da Söke’ye büyük bir kâğıt fabrikası yapıyoruz. Bizim oraya kurduğumuz tesis Almanya’dan finanse edildi. Almanlar önce şunu soruyorlar; Arkadaşlar çevre kirliliğinde baca gazı ne olacak? Atık su değeri ne olacak? Yoksa size kredi vermiyorlar.

Toplantı sırasında Öksüz, meslekte 50’nci yılını dolduran ve doğum günü olan Gazeteci Mehmet Fiskeci’nin yaş gününü kutlayarak çiçek takdim etti.

Haber: Emre Akkış/Ahmet Güneçıkan

Editör: Mahmut Beyaz