Kahramanmaraş iklim bakımından birçok ürünleri yetiştirmeye müsait bir şehir. Kış aylarında bile hormonlu ürünlerden uzak durmaya çalışan vatandaşlar doğal ürünleri tercih ediyor. Manav esnafı Veli Kalın, tarlada yetişen ürünlerin insan sağlığı açısından çok önem taşıdığının altını çizdi.

Kahramanmaraş Şazibey Halk Pazarı’nda Ay yıldız manavın sahibi olan Veli Kalın, şu anda piyasada bulunan meyve ve sebzelerin serada yetişmesi ve tarlada ekilip biçildikten sonra doğal yollarla elde edilen meyve ve sebzeler hakkında Manşet Gazetesi haber ekibine değerlendirmelerde bulundu. Kalın, “Şu anda sebzeler serada yetişmeye başladı. Şimdilerde vatandaş seradan yetişme ürünleri değil de tarladan yetişen ürünleri tercih ediyorlar. Çünkü seradan yetişme ürünler tarladan yetişen doğal ürünler gibi tat vermiyor. Vatandaşta bu yüzden tercihi doğal tarla ürünlerinden yana kullanıyor” dedi.

‘SERADA YETİŞEN ÜRÜNLER, TARLADAN YETİŞEN ÜRÜNLER KADAR TAT VERMİYOR’
Şimdilerde vatandaşın seradan yetişen ürünü değil tarladan yetişen ürünleri daha çok tercih edildiğini söyleyen Kalın, bunun nedeninin ise tarladan yetişen ürünlerin daha lezzetli olmasına bağladı. Kalın, “Şu anda sebzeler serada yetişmeye başladı. Şimdilerde vatandaş seradan yetişme ürünleri değil de tarladan yetişen ürünleri tercih ediyorlar. Çünkü seradan yetişme ürünler tarladan yetişen doğal ürünler gibi tat vermiyor. Vatandaşta bu yüzden tercihi doğal tarla domatesinden yana kullanıyor. Serada yetişen sebzelerle tarlada yetişen sebzeler arasında ki fark şu şekilde; Serada yetişen sebzeler bir bakıma hormonlu yetişiyor. Yapay olarak büyüyorlar. Tamamen doğal değil. Serada yetişen sebzelerden daha kaliteliler ama doğal sebzelerin tadını veremiyor. Bir manav olarak bana hangisinden yetişen sebzeler daha kaliteli ve daha lezzetli diyecek olursanız tabii ki ben tarladan doğal bir şekilde yetişen sebzeleri tercih ederim” şeklinde konuştu.

‘SERADA YETİŞEN ÜRÜNLER DAHA PAHALI’
Fiyat olarak serada yetişen ürünlerin daha pahalı olduğunu vurgulayan Kalın, bunun nedeninin seradan yetişen ürünlere daha çok masraf edilmesi olduğunu söyledi. Kalın, “Fiyat olarak serada yetişen sebzeler tarlada yetişen sebzelerden daha pahalı. Çünkü serada yetişen sebzelere daha çok para harcanıyor ve daha çok masraf edildiği için daha pahalı durumda. Örneğin şu an serada yetişmiş bir domatesin kilosu 2 buçuk lira tarlada yetişmiş domatesin kilosu ise bir buçuk liradır. Bu bakımından alım gücü düşük vatandaşlar genellikle doğal ve ucuz olan sebzeleri tercih ediyor. Şu an hemen hemen bütün sebze ve meyveler serada yetiştiriliyor. 1 Kasım seçimlerinden sonra işlerimizde bir hareketlenme oldu. Piyasa yavaş yavaş normal seyrine dönmeye başladı. Çünkü insanlar seçimden önce bir tedirginlik yaşıyordu ama bu seçimle birlikte hem vatandaş hem de biz esnaflar olarak rahatlamış durumdayız” ifadelerini kullandı.
Haber: Emre Akkış

 

Editör: Mahmut Beyaz