Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, Kahramanmaraş’ta sarımsak yetiştiriciliğini gazetemize değerlendirdi. Sarımsak yetiştiriciliği bakımından Kahramanmaraş’ın Türkiye’de ki 2 veya 3’üncü il olduğunu belirten Emiralioğlu, kentte özellikle Türkoğlu ve Pazarcık bölgesinde ekilen sarımsakların çok verimli olduğunu kaydetti. Sarımsağın Kahramanmaraş’tan Türkiye’nin her bölgesine dağıldığını dile getiren Emiralioğlu, bölgede sarımsağa yetiştiriciliğinin hem tesisleşme olarak hem de makineli tarım olarak yaygınlaştığını ifade etti.

ÜRETİMİN ARTMASI BÖLGEMİZ AÇISINDAN ÖNEMLİDİR’
Üretimin artması bölge açısından çok önemli olduğuna vurgu yapan Emiralioğlu, sözlerinin devamında şunları belirtti: “Kahramanmaraş ilimiz Türkiye’de ki önemli sarımsak üretici illerinden bir tanesidir. Bu durum yıllara göre değişmekle beraber genellikle Türkiye’de ki üretim bakımından 2’nci ve 3’üncü sıralarda yer alıyoruz. İlimizde sarımsak hem yeşil olarak hem de kuru sarımsak olarak tüketiliyor. Bir de vatandaşlarımızın da kendi ihtiyaçlarını gidermek için yaptıkları üretimler var. Bizim Maraş Altunovası dediğimiz Türkoğlu ve Pazarcık bölgesinde ekilen sarımsaklar genellikle erkenci sarımsaklar ve öncü bitki olarak çiftçimizin değerlendirdiği bir üründür. Sarımsak diken çiftçilerimizin sonbaharda sarımsaklarını dikiyorlar, Mayıs, Haziran gibi hasat ediyorlar ve ondan sonra hemen 2’nci ürün olarak başka bir ürün ekebiliyorlar. Bu anlamda çift ürün yetiştirmeye çok müsait. Bizim kuzey ilçelerimizde özellikle Afşin İlçemizin Koçova Mahallesi var. Koçova Mahallemizde yıllardan beri geleneksel olarak yoğun bir sarımsak üretimi gerçekleştiriliyor. Bu bölgemizde sarımsak yetiştiriciliği artık hem tesisleşme olarak hem makineli tarım anlamında yaygınlaştı. Biz ülke olarak sarımsakta ithalatçı bir ülkeyiz. Yurt dışından bazı zamanlar sarımsak alımı gerçekleştiriyoruz. Bu anlamda üretimin artması bölgemiz açısından önemlidir. Bizde bu anlamda bunu yapan üreticilerimizi teknik anlamda personellerimiz aracılığıyla teşvik ediyoruz.”

YEŞİL SARIMSAĞIMIZ VE KURU SARIMSAĞIMIZ İSTANBUL PAZARINA GİDİYOR’
Özellikle erkenci üretilen yeşil sarımsağın ve kuru sarımsağın İstanbul pazarına gittiğini belirten Emiralioğlu, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Bizim burada özellikle erkenci üretilen yeşil sarımsağımız ve kuru sarımsağımız İstanbul pazarına gidiyor. Kuru sarımsak bir taraftan pastırma ve sucuk sektöründe yoğun kullanılan bir hammaddedir. Onun için Türkiye’nin her bölgesine ilimizden sarımsak gidiyor. Bizim ilimiz ürün çeşitliliği bakımından çok zengin bir ildir. Sarımsakta bu zenginliğin içerisinde bir üründür. Çiftçimiz üretim planlaması anlamında bunu değerlendiriyor. Zaten ülkede üretimde önemli bir yerdeyiz. Son 2-3 yıldır da üretim artmaya başladı.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz