Değişik sebeplere bağlı olarak Türkiye’nin son zamanlarda en büyük gündemini oluşturan yaş meyve-sebzede fiyatlar dönem dönem aşağı gerilese de vatandaş mutlu olmuyor. Özellikle aracıların fiyatları yükselttiğini düşünen vatandaş, alım gücünün düşük olduğunu gerekçe göstererek ihtiyaçlarını yeteri kadar karşılayamadığından yakınıyor. Bir yandan vatandaş fiyatların pahalılığından şikayet ederken, diğer yandan da Pazar esnafı elindeki ürününü satamamaktan dert yanıyor. Durum böyle olunca da pazarda ne alıcı ne de satıcı mutlu oluyor.

Her zaman olduğu gibi halkın sesini sayfa sütunlarına taşıyan ve yaptığı sokak röportajlarıyla ses getiren Manşet Gazetesi, Salı Pazarında halkın içine karışarak pazarcı esnafı ve vatandaşla son durumu değerlendirdi.

İşte Manşet Gazetesi haber ekibinin semt pazarında vatandaş ve Pazar esnafı ile yaptığı görüşmelerden izlenimler;

“GÜNLÜK 10 KASA MARUL SATIYORUZ”

Pazar esnafı Mustafa Arikmert
Fiyatlar şu anda çok cazip ve güzel bir durumda. Marulun tanesi 4 TL, maydanozun tanesi 1 TL, tere 1 TL, yeşil soğan 2,5 TL. Bunun yanında ise vatandaşın alım gücü şu anda normal. Şu anda ancak bu kadar olur. Vatandaşların fiyatlardan memnun olduğunu görüyorum. Çünkü vatandaş fiyatlardan memnun olmasa pazardaki bu kadar ürün tükenmez. Günlük 10 kasa marul satıyoruz. Bundan iyi olmaz. Allah’a şükürler olsun.

“VATANDAŞLARIN YARISI FİYATLARDAN MEMNUN, YARISI İSE DEĞİL”

Pazar esnafı Tevfik Gökgöz
Pazarda fiyatlar bugün itibariyle normale biniyor. Ben karalahana, karnabahar satıyorum. Fiyatlarda normal. Bundan önceki birkaç ayda fiyatlar yüksekti ama artık fiyatlar aşağıya doğru düşüyor. Vatandaşların yarısı fiyatlardan memnun, yarısı ise değil. Fiyatlar yeni yeni düşüyor. Havalar biraz daha ılırsa fiyatlar daha da düşer. Kış ikliminde fiyatlar yüksekti ama artık fiyatlar yerine oturmaya başladı. Yaz mevsiminde fiyatlar yüzde 100 düşer. Yani karalahana yazın tanesi 1 TL’ye düşer.

“PAZARDAKİ FİYATLARDAN MEMNUN DEĞİLİM”

Feride Nar
Pazardaki fiyatlardan memnun değilim. Soğan şu anda kilogramı 4 TL. Patatesi 4 TL. Karalahana 3 TL. Lahana 5 TL. Fiyatlar genel olarak çok pahalı. Pazara 20 TL ile geldim ama neredeyse hiçbir şey alamadan geri gidiyorum. Temenni etmem gerekirse inşallah pazarda fiyatlar ilerleyen günlerde biraz daha düşer.

“40 TL’YE BİRKAÇ KİLOGRAM MEYVE SEBZE ALABİLİYORUZ

Makbule Koçyatağı
Pazarda fiyatlar birkaç ay önceki fiyatlara bakarak yine iyi. Önceleri daha pahalı idi ve hiçbir şey alamıyorduk. Yine şimdi 40 TL’ye birkaç kilogram meyve sebze alabiliyoruz. Pazardan bir patlıcan alamadım çünkü patlıcan çok ama çok pahalı. Yine biraz sebze meyve aldım ama tabii yine de evime eksikliklerle gidiyorum.

“FİYATLAR ÇOK YÜKSEK”

Pazar esnafı Mehmet Kurtboğan
Fiyatlar şu anda çok yüksek. Mesela portakalın kilogramı halde 3 TL. Bunun yanında vatandaşın alım gücü düşük. Bizlerde Pazar esnafları olarak vatandaşa ürün satmakta çok zorlanıyoruz. Ben bir Pazar esnafı olarak vatandaşın alım gücünden memnun değilim. Ama bir yandan vatandaşa da hak vermiyor değilim. Fiyatlar yüksek olduğu için kazanamıyoruz. Normalde benim tezgâhta sattığım portakalın kilogramının 1,5 TL olması lazım.

“BİRİNİ ALSAK DİĞERİNİ ALAMIYORUZ

Ali Yıldız
Pazarda fiyatlar hala düşmedi. Fiyatlar gerçekten yüksek. İnanın bir sebze yâda meyve alırken çok zorlanıyoruz. Birini alsak diğerini alamıyoruz. Bugün bir tırşik bile kilogram fiyatı olarak 2,5 TL’ye satılıyor. Durum böyle olunca da hem vatandaş hem de esnaf zorlanıyor. Fiyatlardan genel olarak memnun değilim. Biz fiyatların daha da aşağıya düşmesini bekliyoruz. Bu konuda da gerekli yerlerden adımlar bekliyoruz. Pazardaki esnafların bir suçu yok. Fiyatları yükselten aracılara sormak lazım. Şu anda pazarda satıcı da perişan alıcı da perişan. Şu anda cebimde 100 TL para var ama tüm ihtiyaçlarımızı alamadan geri gideceğiz.

“PAZARLAR FİYATLAR KONUSUNDA DEĞİŞİKLİK GÖSTERİYOR”

Cuma Bayırlı
Pazarlar fiyatlar konusunda değişiklik gösteriyor. Mesela bir pazarda fiyatlar pahalı bir pazarda ise fiyatlar ucuz. Tabii fiyatlar neye göre değişiklik gösteriyor bilmiyorum ama vatandaş olarak pazara gitmekten çekiniyoruz. Fakat tabii bahçecilikte kolay değil. Bunun için ne alıcıya ne de satıcıya bir şey diyemem. Pazarda pahalılık var. Karı fazla koyuyorlar. Cebime 200 TL koydum ve pazara geldim. 200 TL bitene kadar alışveriş yapmaya devam edeceğim. Ama bu 200 TL ile tüm ihtiyaçlarımı karşılayabilir miyim bilmiyorum.

“PAZAR ESNAFI OLARAK FİYATLARDAN MEMNUN DEĞİLİZ”

Pazar esnafı İdris Kalın
Biz Pazar esnafı olarak fiyatlardan memnun değiliz. Karnı baharı biz 5 TL’ye alıyoruz. Bahçeden bize böyle geliyor. Biz esnaflar olarak bir karnı bahardan 40 kuruş kar elde ediyoruz. Poşetti, işçilikti derken bu karda ortadan kayboluyor. Halkımız fiyatların pahalılığını pazarcılara bağlıyor. Bunun gerçeklikle uzaktan yakından bir alakası yok. Pazardaki bu pahalılık bizden kaynaklanan bir durum değil. Bu fiyatların yüksek olmasının sebebi bahçeden kaynaklanıyor.

“VATANDAŞLAR PAZARDAKİ ÜRÜNLERİ PAHALI BULUYOR”

Pazar esnafı Yaşar Özel
Pazarda fiyatlar şu anda yüksek. Muzun kilogramı 7-8 TL. Çilek yine aynı keza pahalı. Kivi de pahalı. Armutta pahalı ama mantarın fiyatı şu anda normal. Vatandaşın alım gücü zayıf. Vatandaş pazardan alışveriş yapıyor ama bu bizim yani Pazar esnafı için yeterli bir alışveriş olmuyor. Vatandaşlar pazardaki ürünleri pahalı buluyor. Durum böyle olunca da bizde haliyle para kazanmakta güçlük çekiyoruz. Fiyatlar biraz daha düşük olursa alışveriş bollaşır bizde daha çok para kazanırız. Fiyatların bu aydan sonra düzeleceğini düşünüyorum.

“50 TL İLE BİR ŞEY ALABİLECEĞİMİ SANMIYORUM

Tuğba Kuşçu
Pazara 50 TL’lik bir bütçe ile geldim. Daha alışverişe yeni başladım. Başlamadan öncede biraz gezdim ve gezerken de fiyatlarda bir değişiklik olmadığını, yine aynı pahalılığının devam ettiğini gördüm. Pazara uzun bir zamandır gelmiyordum. Yapacağım alışverişte ne alabilirim onu da bilmiyorum. Ama 50 TL ile bir şey alabileceğimi sanmıyorum.

Haber: Emre Akkış/Tuğçe Kayar

Editör: Mahmut Beyaz