Kırmızı et fiyatlarının artması dolayısıyla vatandaş çareyi keçi etinde buldu. Hem fiyat olarak düşük olan ve hem de dana ve koyun etine oranla daha faydalı olan keçi eti son günlerde vatandaşların gözdesi oldu. Türkiye’nin tüm illerinde ve Kahramanmaraş’ta yok satan keçi etinin fazla tüketim ve az üretimden dolayı kentte azaldığını söyleyen Arifoğlu, keçi etinin alarm seviyede olduğunu söyledi. Keçilerin ormana verdiği zararlardan dolayı ormanda keçi yetiştirmenin yasaklandığını dile getiren Arifoğlu, buna paralel olarak keçi etinde azalmanın söz konusu olduğunu belirtti.
‘HÜKÜMET BÜYÜK DESTEKLER VERİYOR’
Hükümetin canlı hayvan yetiştirmede büyük destekler verdiği söyleyen Arifoğlu, bu desteğin üretimlerin artmasına yetmediğini vurguladı. Arifoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinde canlı hayvan üreticilerine verilen destek bu hükümet zamanında verilmiştir. Hükümetimizin her zaman üreticilere güzel destek verdi. Üreticilerimizi gerçekten kolladı. Et fiyatları 3-5 yıldan bu yana hiç pahalı değilmiş gibi her yıl etteki pahalılık gündeme geliyor. Bunun nedeni ise üretimin olmaması tüketimin fazla olmasından kaynaklanıyor. Üreticinin az tüketicinin çok olması canlı hayvan sayısını her geçen yıl azalmasına neden oluyor” dedi.

İSTANBUL ETE DOYSA KAHRAMANMARAŞ’TA FİYAT DÜŞER’

İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerin çok fazla et tükettiğine dikkat çeken Arifoğlu, “Bugün İstanbul, Ankara gibi büyük şehirler ete doymadıktan sonra küçük vilayetlerde de ete fiyatlarında ki artış durmaksızın devam eder. Kahramanmaraş’a haftada 25-30 tane büyükbaş giriyor ve bu 30 taneden 20 tanesi tekrar İstanbul’a gidiyor. Bu durum ise Kahramanmaraş’ta ki tüketicinin zararına oluyor. İstanbul piyasası ete doymuş olsa burada et fiyatında düşme meydana gelir. Halkımızda 40 liraya yiyeceği eti 30 liraya yer” diye konuştu.

FİYATLARI KASAPLAR ARTTIRMIYOR

Arifoğlu, “Et fiyatlarının artmasının Kahramanmaraş’ta ki kasapların hiçbir suçu yoktur. Çünkü kasap ister ki etin fiyatı ucuz olsun ve devamlı spekülasyon yapalım. Et fiyatlarının yükselmesi kasaplardan kaynaklanmıyor ortadaki durumdan dolayı kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.

'KAHRAMANMARAŞ ÖNCEDEN SADECE KEÇİ ETİ YERDİ'

Kahramanmaraşlı vatandaşların önceden sadece keçi eti tükettiğini söyleyen Arifoğlu, keçilerin ormanlarda yayılmasının yasaklanması ve piyasada çok az bulunması insanları dana ve koyun etine yönelttiğini belirtti. Arifoğlu, "Keçi eti her zaman için rövanştaydı. Günümüzde ise keçi etlerinin orman sıkıntısından dolayı orman köylerinde keçilerin yasal olmasından dolayı ve ormana verdiği zararlardan dolayı devletimiz keçi beslemelerini yasaklardı Ondan dolayı da keçi et üretimi de azaldı. Günümüzde dana eti ve koyun etine rağbet keçinin azlığından kaynaklanıyor. Keçi eti Kahramanmaraş'ta bundan 10-15 yıl geriye dönülüp bakıldığında her 10 kişinin mutlaka 8 tanesi keçi eti yerdi. Bu durum 10-15 yıl öncesine kadar böyle devam ediyordu. Ama ormanlarda keçilerin yayılması yasak edildi. Çünkü ormanlarda ki yeni dikilmiş fidanları keçilerin yayılıp yememesi için. Dolayısıyla vatandaş elinde olan keçilerini satmak zorunda kaldı. Bundan dolayı keçinin nesli neredeyse tükenme noktasına geldi. hâlbuki ki o güne kadar az önce de söylediğim gibi her 10 kişinin 7-8 tanesine evine mutlaka keçi eti alırdı. Yazın dana eti yenmezdi. Dana eti kışın çoğunlukla dışarı şehirlerden gelenler ve dana etine alışık olanlar dana etini tüketirdi. Kahramanmaraşlıların dana etine karşı kesinlikle bir sempatisi bulunmazdı. Koyun etine gelince de yine Kahramanmaraş için 10 kişiden maksimum 2 tanesini yerdi. Her zaman için keçi eti rövanştaydı. Ama nesil tükenince buna çok değer veren kimse kalmadı" şeklinde konuştu.

 FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEZ
Keçi etinde ki faydaların önemine dikkat çeken Arifoğlu, şöyle devam etti: “Keçi etinin faydalarının saymakla bitmez. Hem protein yönünden hem sütünden, yoğurdundan halkımız daha güzel faydalanabilir. İnşallah hükümetimiz keçi üretimine olan yasağı kaldırır. Keçi, dana, koyun üretiminin artması Türkiye’de üretici kadar tüketiciyi de mutlu edecektir.

ET GİREN EVE DERT GİRMEZ’

Atalarımız et giren eve dert girmez demiş ama şu anda Kahramanmaraş’ı göz önüne aldığım zaman maalesef halkın yüzde 75’i kırmızı ete küskün. İnsanlarımızın eti almaya gücü yetmiyor eti yiyen insanlara bakıldığı zaman yüzde 20’lik olan kısım mutlu. Geriye kalan yüzde 75 kişi ise bir kasaba gidip te kolay kolay et alamıyor.”

1 KİLO ET VER” TARİHE KARIŞTI

Etin mutlu ettiğini savunan Arifoğlu, Kahramanmaraş’ta yüzde 80’lik bir kısmın mutsuz olduğunu söyledi. Arifoğlu, “Bir kasaba gidip te 1-2 kilo et ver demek tarihe karıştı. İnsanlarımızın mutlu olması için canlı hayvan sektörüne biraz daha destek verilmesi kanaatindeyim. En azından yüzde 80’lik bir kısım mutlu olursa herkes mutlu olur” şeklinde konuştu.

Haber: Kübra Dilbirliği

Editör: Mahmut Beyaz