Ekonomiyi canlandırmak için Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamasıyla, 1 Kasım itibarıyla 2 ay için vergide indirime gidilmişti. Otomotiv, beyaz eşya, mobilya ve konutta özel tüketim vergisi (ÖTV) ve katma değer vergisi (KDV) indirimleri, 31 Aralık’ta sona erecek. Yani 6 başlıkta yapılan vergi düzenlemelerinden yararlanmak için son 5 günlük sürece girildi. Bu kapsamda Manşet Gazetesi olarak Otomotiv, beyaz eşya, mobilya ve gayrimenkul temsilcileriyle yaptığımız görüşmelerde, sektör temsilcileri yapılan indirimlerin oldukça yerinde olduğunu ve piyasaları canlandırdığını belirterek, indirimlerin devam etmesi gerektiğini söyledi.

“BU AY GÜZEL BİR HAREKETLİLİK YAŞADIK”
Mobilya sektöründe faaliyet gösteren Gimar Siemens Gimar Ev Concept Mağazası Sorumlusu İrfan Gölcü, şunları söyledi: “Mobilyada yüzde 10 olarak KDV indirimi gelmiş oldu. Öncesinde fiyatlar çok ciddi oranda arttığı için ciddi manada işler durmuştu. ÖTV indiriminin açıklandığında pozitif etki başlayacağını düşündük azar azar başladı. Ama geldiğimiz bu ayda fiyatları aşağı çekmemizden dolayı bu ay güzel bir hareketlilik yaşadık. İnsanların hem yılbaşından sonra fiyatlar artar çekinmesiyle birçok insan aldı ve ödemeyi yaptı. 2 3 ay sonra götürmesini yapacaklar. İnsanlar ürünleri alıp ayırtmış oldular.”

“İNSANLAR İNDİRİM BİTMEDEN FIRSATI YAKALIYORLAR”
İnsanların indirim bitmeden fırsatlardan faydalandığını dile getiren Gölcü, “Vatandaşın alım gücü giderler arttığı için düşmüş oldu. Mobilya ve birçok sektörde fırsatçılık yapan ciddi manada afakî fiyat artışları oldu. Dolar artıyor diye her ay zam geldi. Dolar 5 TL iken dolar 7TL'ye göre zam yaptılar. Onların etkisiyle ister istemez işler tamamen durmaya yaklaştı. Fiyat indirimi yapacak oldular çok bir etkisi olmadı. İnsanların alım gücü iyice düşmüş oldu. Ama KDV indiriminin başlamasıyla, KDV indirimi yüzde 10 ama kimi firma ekstra indirim yaptı ondan sonra enflasyonla mücadeleyle birlikte yüzde 10 indirim daha geldi ondan sonra hareket iyice artmaya başladı. Yılsonuna kadar insanlar indirim bitmeden fırsatı yakalıyorlar” dedi.

“YÜZDE 30 ORANINDA BİR ARTIŞ YAŞANDI”
“Önceki ayların satışına göre yüzde 30 oranında bir artış yaşandı” diyen Gölcü, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Tüm esnaf firmaları olarak KDV indiriminin bitmemesini temenni ediyoruz. Biz mart ayına kadar belki uzatırlar diye tahmin ediyoruz ama yine de tabi ki karar verenler üst mevkiler. Uzarsa en azından insanlar hareket başlamışken bütçesini ayarlayamayanlar var kampanyayı kaçıracak olanlar var en azından mart ayına kadar çetin bir kış geçecek. Firmalar ayakta durmak anlamında katkısı olur. KDV indirimi uzatılmazsa yüzde 10 KDV'den fiyat artışı olacaktır. Enflasyon indirimi de biterse yüzde 10'da oradan fiyatlar artacak. Yani Başladığımız yere tekrar gelmiş olacağız. Birde kış ayı insanların kışın doğalgaz ve elektrik sıkıntısı var. Alım gücü iyice düşmeye başlıyor. Bizim temennimiz en az mart ayına kadar KDV indirimin uzatılmasıdır.”

“SON GÜNLERDE SATIŞLARIMIZ ARTTI”
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Dayanıklı Tüketim Malları Meslek Komitesi Başkanı ve Çalkaya Ticaret Beko Mağazası Sorumlusu Ahmet Çalkaya, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Piyasada ciddi bir daralma vardı. Özellikle beyaz eşya en çok etki eden sektörlerden bir tanesiydi. ÖTV indirimiyle beraber en azından düşüş durdu. Sonrasında da zaman içerisinde bir miktar iyileşme oldu. Çok fazla olmasa da etkisi oldu. Belki daha da düşecekti ama bu düşüş ÖTV indirimiyle durdu. Çok fazla demeyelim ama bir miktarda satışlarda artış olmuştur. Özellikle bu ÖTV indiriminin devam etmesinin daha faydalı olacağını düşünüyorum. Hem bizim sektörümüz adına hem de vatandaşın alım gücünü artması açısından daha iyi olacağına inanıyorum. ÖTV indirimi biterse fiyatlarda artış olur.  Yapılan ÖTV indirimi yüzde 6,7. Bu 6,7'lik indirim yansıyacaktır. Bunun üzerine bir de yılbaşında maliyet artışlarından dolayı bir zam eklenirse fiyatlarda ciddi bir artış olur. Devlet bu indirimi devam ettirir firmalarda bu indirimi devam ettirirse en azından hareketlilik bir nebze daha devam edecek. Ayrıca son günlerde satışlar artmakta, bununla beraber de 2018 yılını daha iyi kapatacağımıza inanıyorum.

“BEKLENİLEN SİRKÜLASYON OLMADI”
Doğrufiyat.net Satış Müdürü Ali Osman Arslantürk ise konuttaki indirimleri değerlendirdi. İstenilen seviyede bir sirkülasyonun olmadığını anlatan Arslantürk, “İndirim kararıyla konut pazarında kısmen de olsa canlanma olsa da beklentilerin karşılanması ve istenilen seviyede bir sirkülasyon olmamıştır. KDV ve Tapu harç indirimleri, Fiyat artışından etkilenmeyen mülkler: Nakdi olan, Altınını bozduran, dövizini bozduranlar için bulunmaz bir fırsat olmuştur. Genel Maliyetlerin (Demir, Çimento vb.) artmasından dolayı; Eldeki düşük maliyetli mülkler elden çıkartılarak, Müteahhitler ve ödeme güçlüğü çekenler günlük ve planlanan ödemelerini yaparak rahat bir nefes almaya çalışmışlar, Rahat bir nefes almaya çalışmaktadırlar. İhtiyacı olanların gayrimenkullerini acilen almaları kendi menfaatlerine olup, 1-2 yıl sonrasında bu fiyatlara gayrimenkul almaları söz konusu olmayacaktır. Piyasaların acilen Sadece KDV ve Harç indirimi ile değil banka faiz oranların ve diğer enstrümanların acilen gerçek seviyelerine düşürülmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

“SADECE KASIM AYINDA 80 ARAÇ SATTIK”
Otomobildeki durumu değerlendiren Fiat Marfi Mağazası Satış Müdürü Abdullah Yenikomşu ise, “Gelen indirimler otomobil sektörünü çok ciddi derecede canlandırdı. 30 Ekimde bu kararnamenin yayınlanmasından sonra ciddi bir talep aldık. Zaten daha önceki röportajımızda da bunu değerlendirmiştik. Aralık ortasında elimizde olan tüm araçlarımız satıldı. Bugün vatandaş bizden bir araç talep etse elimizde satacağımız bir arabamız kalmadı. Kuvvetli geçen bir 2 oldu. Tabii sürenin de sınırlı olmasıyla insanlar otomobil alma süreçlerini biraz daha öne çektiler. Ciddi bir rakam avantajı oldu. Bunun yanında da markamız olan FİAT’ında yaptığı ek indirimlerde etkili oldu. Bu süreçte satışlarımız yüzde 500 arttı. Mesela ekim ayına kadar 25 araç satmıştık ama Kasım ayını 80 adet araç satışıyla kapattık” diye konuştu.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz