Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, 'Vergi Denetim Kurulu Strateji Değerlendirme' toplantısında konuşmuş ve beyaz eşyadan mobilyaya, otomobilden diğer birçok alana kadar ÖTV indirim kararının alındığını açıklamıştı. Açıklanan bu indirimlere ise en çok sevinen sektörlerden biri de otomobil sektörü olmuştu. Bakan Albayrak, otomobildeki indirimlerle alakalı, “1600 CC altı motorlu araçlarda ÖTV uygulamasında 15'er puanlık indirime gidiyoruz.  Ticari araçlarda KDV'yi yüzde 18'den yüzde 1'e indiriyoruz.  Çok önemli adımlar ekonomimizin daha hızlı ilerlemesi için yılsonuna kadar bu adımları işleyeceğiz. Bire bir ben takip ediyorum” ifadelerini kullanmıştı. Tüm bu gelişmelerin üzerine bizde Manşet Gazetesi olarak önemli otomobil markalarının temsilcilerinden ÖTV indirimi ile ilgili görüşlerini aldık.

“İLAÇ GİBİ BİR İNDİRİM OLDU DİYEBİLİRİZ”
Fiat Marfi Mağazası Satış Müdürü Abdullah Erhan Yenikomşu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Otomotiv sektörü adına çok sevindirici bir haber. Beklediğimiz bir indirimdi. Bu kadar çabuk yansıtmaları bizim için daha iyi oldu. Çünkü 2-3 aydır çok ölü sezon yaşıyorduk. Satışlarımız yüzde 70 oranında düşmüştü. Yani hükümetin bu konuda zamanlaması çok iyi oldu. Şimdi hem showroom gelişi hem de telefon trafiği çok ciddi bir talep var müşterilerimizden. Tabi doğal olarak bu da satışlarımıza pozitif olarak yansıdı. Bu 2 ayı yılsonuna kadar otomobillerde 15 puan geri çekildi. Ticari araç olan Fiorino, Doblolar da 10 puan ÖTV indirimi yapıldı. Bu kamyonet dediğimiz ticari araçlarda da ÖTV indirimi değil de yüzde 18’lik KDV’yi yüzde 1’e indirdiler. Buda tabi hem müşterilerimize hem de otomotiv sektörüne çok büyük bir avantaj sağladı. İlaç gibi bir indirim oldu diyebiliriz.

“BANKA FAİZLERİ GERİ ADIM ATTIRIYOR”
Bizim umudumuz aynı şartlarda en azından daha iyileştiremiyorlarsa bile aynı koşullarda 2019 yılında da devam ettirilmesi çok iyi olacak. Eğer devam etmezse son 3 ayda yaşadığımız bu sıkıntıyı 2019 yılı boyunca yaşarız. Geçen yıl 965 bin toplam pazarla kaplanmıştı. Bu yıl yine 800-900 bin arası bir öngörüsü vardı. Şuan itibariyle bu 500-600 bin arasındadır. 2019 için ise bunu 350-400 bin arası Pazar olarak ön görüyorlardı. Ocak ayı itibariyle ne olacağını hep beraber göreceğiz. Fiyat artışlarını müşteriler bir noktadan sonra kabulleniyor. Ama faiz oranları yüksek olduğu için artı bir maliyet daha yükleniyor. Sıfır aracın fiyatında anlaşıyoruz. Takas fiyatında anlaşıyoruz ama iş faiz oranına geldiğinde ticaret bozuluyor. Geçtiğimiz günlerde bir vatandaş geldi. Ne dediyse tamam dedim. Daha sonra arada 60 bin TL fark kaldı. Bu 60 bin TL’yi de kredi ile ödeyecekti ama 48 ay vadesi 119 bin 860 TL olarak geri ödeyeceğini duyunca kişi aracı almaktan vazgeçti.”

“ŞU ANDA HAREKETLİLİK VAR AMA…”
Honda Kısakürek Mağazası Satış Müdürü Nadir Alçıkaya ise şunları söyledi: “Netice itibariyle durma noktasına gelen piyasa ÖTV indirimiyle birlikte biraz da olsa hareketlendi. Hâlihazırdaki durum, ekonomik şartlar itibariyle insanların alım gücü olsa dahi insanlar bir şey alırken çekiniyordu. Tabii bunu da etkileyen birçok husus vardı. Bu son yapılan ÖTV indirimi bir hareketlilik kazandırdı. Çünkü öncesinde neredeyse showromlara giriş itibariyle inanılmaz vasat bir durum vardı. Şu anda hareketlilik var ama ÖTV indirimi çok geçici bir çözüm. Yani bu 2 aylık süreci bir şekilde hızlandırabilir fakat sonrasında yine aynı durumu yaşayabiliriz. Türkiye’de her şey çok çabuk gelişiyor. Biz her konuyla ilgili çok hızlı reaksiyon alabilen bir milletiz. Böyle çok anormal bir değişiklik olmadığı müddetçe sıkıntının etkileri otomobil piyasasında uzun süre devam eder diye düşünüyorum. Beraberinde filo satışlarıyla ilgili zaten alımlar durmuştu. Honda markası çok flo satışı yapan bir marka da değil ama diğer markalarla ilgili zaten otomobilciler derneğinin açıklamış olduğu rakamlara bakacak olursanız çok ciddi düşüşler söz konusu. Geçtiğimiz ay itibariyle marka olarak satışta birinci sıradayız. Bu Honda tarihinde de bir ilk oldu. Durum şimdilik bu şekilde.

“ÇOK BÜYÜK BİR SATIŞ RAKAMI YOK
KDV’nin de düşmesi piyasayı muhakkak etkiler fakat ne düzeyde bir hareketlilik oluşturur bunu kestirmek mümkün değil. Hiç işin olmadığı bir durumda kesinlikle bir hareketlilik katacak. Çünkü yaklaşık son birkaç aydır yaşanan gelişmeler hasebiyle muazzam düzeyde bir dinginlik vardı. Yani kimsenin bir şey yapmamak üzere durum oluştu. Çok büyük bir satış rakamı yok. Banka kredi faizleri bu işin zaten en önemli unsurlarından bir tanesi. Hem oranların yüksek olması beraberinde de oranların yüksek olmasına rağmen kredi kullanacak olan müşterilerle ilgili risk miktarı inanılmaz caydırıcı oluyor. Kredi çıkacak bile olsa banka bunu çok daha zor bir hale getirdiği için kredilendirmede de büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Neredeyse müşteriyle krediyi önermekle ilgili yapmaması konusunda telkinde bulunuyoruz. Çünkü aldığınız rakamın yüzde 45 oranında bir geri ödemeyle karşı karşıya kalıyorsunuz. Bunu bazen otomobil firmalarının bir kısmını finanse ettiği kredi kampanyaları oluyor. Ama onlarda kısa vadede olduğu için genel itibariyle ödeme güçlüğü yaşanacağından mütevellit pek tercih edilmiyor.

“İNDİRİMLER ARAÇLARIN MARKA VE MODELİNE GÖRE DEĞİŞKENLİK GÖSTERİYOR”
İndirimler araçların marka ve modeline göre değişkenlik gösteriyor. Ama ortalama yaklaşık her araçta 10.000-15.000 TL indirim oldu. Bu rakam ekonomik sorun olmadan önceki rakamlara yaklaşmış oldu. Şu anda biz karamsar bir durum gözlemliyoruz. Kahramanmaraş aslında asgari ücretli kenti. Burada genelde işçi ve patron ağırlıklı bir yapıya sahip. Bu ölçekte baktığınız zamanda orta sekmentteki otomobillerle ilgili talebin olmaması ve beraberinde bu işin burada zor yapılması durumunu getiriyor. Kahramanmaraş biraz sıkıntılı bir Pazar. 

“ÇALIŞMALARINDAN DOLAYI TEŞEKKÜR EDERİZ”
Hyundai Podum Mağazası Satış Müdürü Hasan Celal Güzel’de, “Otomotivde olan bu kötü piyasa koşullarında devletimizin yapmış olduğu bu indirim araç satışlarını ve pazarını güzel bir şekilde arttırmış ve biz otomotiv satıcılarının yüzünü güldürmüştür. Devletimizin ve maliye bakanımızın bu çalışmalarından dolayı teşekkür ederiz. Hyundai markası olarak yerli üretimde i 10 ve i 20 modelleri ve 30 bin TL 12 ay yüzde 0 faiz ve 40 bin TL 12 ay yüzde 0 faiz finansman sağlayarak katkı sağlıyoruz. Fırsatın böylesi Hyundai sahibi yapar! ÖTV indirimine ek yüzde 0 faiz avantajı ile yepyeni Hyundai'niz sizi Podyum Motorlu Araçlar Showroom’unda bekliyor!” şeklinde konuştu.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz